Exces de brad

De când mă ştiu eu, bradul de Crăciun se împodobeşte în seara de Ajun. Cam după ce s-a închis şi ultimul ochi la aragaz după pregătirea bunătăţurilor şi au început copiii să umble cu colindatul, atunci scoteam şi noi bradul din balcon şi începeam să-l decorăm. Parcă simt şi acum combinaţia de miros de brad, portocale, pârjoale prăjite, varză murată sau salată beof. Parcă aud şi acum sunetul colindelor clasice (Domn domn să’nălţăm, Astăzi s-a născut Hristos) ce răsună de la uşă, copiii care-şi trag nasul şi, mai cu ruşine, mai fără ruşine, cântă de zor şi prevestesc naşterea Domnului (contra unei sume modice).

Pentru mine bradul reprezintă sărbătoarea Crăciunului doar îmbodobit în seara de douăzeci şi patru. Încă de la sfârşitul lui noiembrie au răsărit prin oraş brad după brad, beteală după beteală, luminiţe şi tot felul de ornamente care mai de care mai noi sau mai recondiţionate. Sunt frumoase şi mă bucură însă pentru mine nu reprezintă Crăciunul. Sunt doar nişte decoraţiuni. Nu e nimic rău. E colorat şi e frumos (deşi nu pot să nu mă gândesc cât curent se consumă cu toate luminiţele din oraş aprinse cu o lună înainte de vreme) însă mai e până la Crăciun. Pentru că la lumina decoraţiunilor stradale care prevestesc sărbătoarea şi vacanţa, noi trebuie să ne motivăm să ne concentrăm şi să muncim ca în orice zi şi în orice lună din an şi, dacă ne permitem câteva secunde de visare la timp liber, suntem treziţi imediat la realitate.

Oh, brad frumos, au mai rămas cam două săptămâni. Sper să nu oboseşti până atunci iar în noaptea de Ajun să te fi plictisit deja să ne încânţi cu cetina tot verde (care s-ar putea să se mai usuce între timp).

dsc08106

Sursă poză

11 comments

  1. asa cum pe bloguri a fost o explozie de idei de Craciun inca din noiembrie, asa e si cu bradul impodobit inainte de 24 decembrie. este vorba despre a te bucura de un moment frumos din an mai mult timp.

    in trecut nici macar nu gaseai brazi inainte de jumatatea lunii decembrie. si in zilele acelea era bataie pe ei. unii erau nevoiti sa se multumeasca cu molizi.

    n-ar trebui sa deranjeze pe nimeni un brad impodobit inainte de vreme.:)

    • Nu am zis ca deranjeaza. Am zis ca nu semnifica pentru mine Craciunul un brad impodobit din noiembrie. Chiar am subliniat ca sunt frumoase decoratiunile. Dar pentru mine brad de Craciun inseamna cel impodobit in Ajun. Cand eram eu mica se gaseau brazi si mai devreme. Ai mei il cumparau din timp si-l tineam la rece in balcon.

  2. Daa, cred. Criar daca sunt mai neincrezatori decat anul trecut.
    Letconul era ceva ce se topea cu pistolul de lipit. Sper ca asa se chema :))
    Era un fel de aluminiu, cositor, nu stiu, se topea repede.

  3. SI ai mei mai au instalatia cu felinare… si oricat de incantatoare e asta noua, cu jocurile ei de lumini, mie tot de felinare imi e dor. Si de tata… sa lipeasca cu letcon vreo 2-3 contacte rupte, sa schimbe un beculet daca e ars…
    Cat venea mosul la mine, mama imi facea si bradul tot in noaptea cea magica. Imi spunea ca mi-l aduce mosul.
    Acum eu fac bradul pe 24, cu piticii. Macar asa nu trebuie sa asteptam prea mult cadourile sub el.

    • Noi faceam mereu bradul impreuna in Ajun. Mosul aducea cadourile. De fapt nu-mi mai aduc aminte de perioada in care credeam ca exista un Mos Craciun. Carpitul instalatiei cu banda izoler era la ordinea zilei (asta inseamna banda letcon?) Cei mici ai tai mai cred in Mos?

  4. Good point! Mai ales că pe mine brazii nu mă aduc în dispoziţia potrivită pentru Crăciun, ci mai degrabă mă deprima. Bradul adevărat e doar ăla adus de pe balcon în seara de 24, cum ai zis şi tu. Mai ţii minte bomboanele legate cu aţă şi instalaţia aia veche cu becuri în formă de lumânări?

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.