Când dă laptele-n foc

Nu mi-a plăcut niciodată să fierb lapte. De fapt nu-mi place laptele în general. Dar când e să-l fierbi trebuie să stai tot timpul cu ochii pe el să nu dea în foc. Şi stai şi fixezi laptele şi aştepţi să … înceapă să se umfle … să sufli şi să îl iei de pe foc. De multe ori ţi se întâmplă să-ţi iei ochii o fracţiune de secundă de la el şi să curgă tot pe aragaz. Nu mi-e de lapte… că am mai zis că nu-mi place. Dar spălatul aragazului este o sarcină destul de neplăcută.

Alteori când ştii că a venit momentul să iei oala de pe foc uiţi că nu ai un prosop la îndemână cu care să apuci coada şi închizi doar ochiul… inutil… pentru că e suficient de înfierbântat încât să dea totuşi în foc. Şi apoi te gândeşti că mai bine iei oala de pe foc înainte să fie chiar fiert fiert… ca să nu rişti. Parcă ce importanţă are că nu s-a umflat calumea, bine că e aragazul curat.

Cum o fi mai bine până la urmă? Când e momentul perfect să iei oala şi să nu dea laptele în foc? Sau de ce suferim aşa mult când se murdăreşte aragazul? La urma urmei avem laptele fiert … că nu curge chiar tot pe lângă.

*** Aceasta nu este o postare despre lapte ci una despre compromisuri, decizii, nesiguranţe şi ce vă mai trece vouă prin cap când vă gândiţi la … dat în foc.

Advertisement

5 comments

  1. se iau doua oale care intra una in cealalta (asa le si gasesti puse in dulap, ca mama le stivuieste asa pentru economie de spatiu). se pune apa in oala mare si laptele in oala mica, se pune oala cu lapte in aia cu apa. apa prea multa o sa se verse (faci operatia asta la chiuveta) si in general te uiti si tu la nivelul apei din ansamblu sa nu depaseasca jumatatea oalei. daca e inca prea multa, scoti oala mica si mai versi putina apa din oala mare si iar incerci pana e numai bine. la clocotit, nivelul apei va mai creste, dar nu va intra apa in oala cu lapte. si asa se fierbe cu succes laptele daca nu ai oala speciala cu pereti dubli. face caimac, fierbe, dar nu va murdari deloc aragazul. nici nu trebuie pazit, ci doar oprit focul cand se formeaza spuma sau cand te nimeresti si tu prin bucatarie in pauza de publicitate. 🙂

  2. asa, si-acum despre subtilul postarii… eu nu ma-ndur niciodata sa iau laptele de pe foc inainte sa dea pe de laturi. prefer sa-l las sa fiarba pan’ la capat decat sa pierd ceva si sa ma intreb “what if…?” dureaza ceva timp curatatul aragazului, dar macar nu ma plictisesc 😛

  3. dar sa vorbim strict de lapte, ca-i amuzanta rau situatia 😛
    e groaznic sa cureti aragazul! oribil! la fel si in cazul frigiderului. asa ca am mereu maaare grija sa nu se murdareasca. si asa-i: fix cand ai inchis ochii ca ti-a venit sa stranuti, da si laptele in clocot. e fenomenal! una din legile lui murphy.
    de asta cumpar eu lapte care nu necesita fierbere. ca e bun. si rece (adica nu tre sa astept o suta de ani sa se raceasca). si nici nu murdaresc vase sau aragazul la fierbere. nici nu pierd timp ca sa-l pazesc. si nici n-am spuma aia gretoasa care se formeaza la suprafata (aka caimac, care cica e cel mai bun, dupa bunica si mama si tata). iar mie chiar imi place laptele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.