Întâi de ce…îmi iubesc ţara

Deşi ieri şi azi am dat liber inspiraţiei şi am reciclat din postările vechi scrise în anii anteriori (asta în loc să-i dau frâu liber), nu m-am putut abţine să nu scriu şi ceva nou, un text actual, fie el şi neinspirat sau cam prea scurt.

Îmi iubesc ţara însă “la mulţi ani” îi zic doar de ziua ei. Aşa cum îţi iubeşti prietenii în fiecare zi din an dar “la mulţi ani” le spui doar atunci când e ziua lor de naştere. Te face asta mai puţin “patriot”? Ia uite-l mă şi pe ăsta, îi urează la mulţi ani prietenului lui doar de ziua lui! Şocant.

Îmi iubesc ţara în fiecare zi în care locuiesc aici însă nu cred că cei care au plecat din ea o iubesc mai puţin. Nici pe de parte.

Îmi iubesc ţara în fiecare zi şi am grijă de ea aşa cum ştiu şi atât cât pot. Şi nu, nu mă port mereu frumos cu ea, aşa cum nici cu oamenii care mi-s dragi nu mă port mereu exemplar. Deşi ar trebui.

Îmi iubesc ţara dar nu i-o spun în fiecare zi, tot aşa cum nu-mi sun familia în fiecare zi să-i spun c-o iubesc. Dar asta nu înseamnă că n-o iubesc în fiecare zi.

Îmi iubesc ţara dar nu-mi vine-a asculta “Deşteaptă-te, române” în fiecare zi ci doar de întâi decembrie aşa cum îmi place să ascult colinde în seara de Ajun şi nu tot anul. Mă face asta mai puţin iubitoare de Crăciun?

Îmi iubesc ţara dar nu-mi iubesc toţi românii.

Îmi iubesc ţara dar mă mai plâng şi eu de ea, aşa cum te mai plângi uneori de oamenii de lângă tine dar pe care nu i-ai schimba la sfârşitul zilei cu nimeni alţii.

Mi-e dragă ţara mea şi oamenii mei şi graiul meu şi cântecele mele. Mi-s dragi toate. Nu doar azi ci în fiecare zi. Dar azi e ziua lor şi, să fim sinceri acum, nu cu toţii vrem să fim în centrul atenţiei de ziua noastră şi să primim mesaje şi telefoane şi cadouri frumoase?

La multi ani, oameni dragi şi buni!

 

Advertisement

6 comments

  1. Imi place la nebunie articolul asta pentru ca mi se pare atat de adevarat si ma regasesc cu totul in el! M-am saturat de toti desteptii care arunca cu noroi in cei care isi ureaza “La multi ani!” de 1 Decembrie, cei care sarbatoresc Ziua Nationala si se bucura de parada militara, de cantecele romanesti, de imn, de bucatele traditionale. Nu vad ce e asa gresit in asta!? Cum ai zis si tu, o data pe an e 1 Decembrie, de ce sa nu sarbatorim?

  2. La multi ani si tie, romancuto! Nu pot sa-mi neg apartenenta si formarea, asadar mereu incerc sa nu uit cat de frumoasa, interesanta, paradoxala, vesela si trista este, totusi, tara mea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.