A născocit un cutremur

Revin la Caietul de citate cu un nou roman de Cella Serghi, Mirona.

…trebuie să existe un colţ de lume în care viaţa e frumoasă. Fericirea trebuie să existe. Sau poate e nevoie de un potop, de un cutremur***, de nişte mâini uriaşe care să zgâlţâie globul, şi totul să înceapă din nou…

Şi romanciera ţi-a dat această soluţie romantică? Văd că e inspirată. Pentru sfârşitul romanului a născocit un cutremur.

A fost un cutremur celebru la  San Francisco, micuţa mea Mirona, şi cred că-ţi dai seama că n-a folosit la nimic. Dar a fost un alt cutremur, în octombrie 1917, care a zguduit lumea. Oamenii, cu mâinile lor, au zguduit pământul. L-au răscolit până în temelie, pentru pace şi pâine, pentru dreptate.

Greşeala pe care o face fiecare dintre noi este că se gândeşte prea mult la micile lui înfrângeri, la dorinţele lui personale şi prea puţin la acest miracol care este viaţa, la obligaţia pe care o avem faţă de ea, obligaţia de a o face mai frumoasă, mai bună… Fiecare trebuie să poată răspunde: Iată pentru ce am trăit! fără să roşească. În ce mă priveşte, când apune soarele mă gândesc: A mai trecut o zi. Încă o zi în care n-am făcut nimic. Iar când răsare soarele, nu ştiu încotro să apuc, pe ce drum trebuie să merg, unde vreau să ajung. Eram sigură că fericirea există undeva, dincolo de zidurile casei noastre. Că într-o zi voi pune mâna pe ea, aşa cum pui mâna pe o ceaşcă sau pe scoarţa unui copac. Că dragostea este supremul miracol…

Vorbe, Mirona, vorbe! Când ţi-e frig, ţi-e frig, şi când ţi-e foame, puţin îţi pasă de acest miracol care este viaţa. Îţi vine să înjuri, să scuipi şi să te spânzuri.

***Această postare nu are nicio legătură cu mult mediatizatul cutremur de ieri. Este doar o coincidenţă. I still need my balance back. The earthquake didn’t help. Have to try something else.

**** Mulţumesc Neo pentru roman (şi evident Alinei că a depus efortul să mi-l aducă la birou).

Advertisement

12 comments

 1. Mulțumesc de reply.

  Admit că m-am lovit de Cella pe mai multe blog-uri. Majoritatea erau blog-uri feministe cu tenta rasista spre rasa pe care, umil, o reprezint si eu.

 2. Well,

  Raspuns, onest, de necunoscator

  Nu stiu daca intentia ei a fost sa fie o filozoafa dar cred ca a fost o persoana foarte inteligenta si mi-as fi dorit sa lase mai multe carti in urma.

 3. Frumos citat! Nici nu stii ce sa iei din el…optimismul sau…un oarecare realism care are si puterea de a ne dobori…Stau uneori si ma gandesc ca nu am realizat nimic sau, ca si in carte vine intrebarea”pentru ce traiesc?ce am realizat?” …insa apare uneori, intr-un mod neasteptat de inocent si simplu persoana care cunoscandu-ma abia mi-a zis de curan”N-ai trait degeaba!”si mi-am dat seama ca dincolo de unele probleme, de micile sau marile mele tragedii, am TRAIT, si am avut parte de multe clipe unice, extraordinar de placute, si oricat as fi trudit pt unele din ele, as lua-o oricand de la capat! Cliseul ala cu Viata bate filmul! chiar se aplica…si, suntem inca la inceput!

 4. Te inteleg si te cred.Nu stiu daca ma crezi tu dar in momentul asta iti citeam niste postari pe care le-ai avut ceva timp in legatura cu cartile:asta ca sa vad ce mai scrii si sa vad daca te-am suparat sau nu 🙂 (asteptam raspunsul tau)
  Sa stii ca atunci cand citeam fiecare carte:pagina cu pagina ma gandeam ca sunt singura nebuna de 22 de ani :)) care nu are ocupatie care se simte singura si isi gaseste un nou prieten cititul sau cartile traduse de tine.Revenind la faptul ca citeam ce ai postat in alte zile despre carti realizez ca am prieteni, care iubesc sau avem ceva in comun:Mihaela se numeste si mai e ceva:Cartile si Cititul.
  Bianca

 5. Nu mi-ai stricat nimic stai linistita. Multumesc ca ma citesti. Voi anunta marti cine a castigat cartea. Mi-ar fi placut sa am suficiente carti pentru toti participantii pentru ca imi va fi foarte foarte greu sa aleg 🙂

 6. Sunt corect deacrod:eu pot sa spun ca credinta am iar vointa nu stiu daca indeajuns dar stii cum e :in fiecare om exista cate putin din fiecare.
  Nu doream sa iti stric Dumnica seara si sper ca nu am facut-o cu intrebarea mea.
  Ma bucur cum am mai spus ca am descoperit blogul tau si ti-l citesc cu o mare bucurie.
  🙂
  PS:abia astept sa vad cine castiga cartea mai ales ca eu am facut-o in scop caritabil(dar asta nu inseamnca ca doresc sa o castig eu sau sa te influientez eu pe tine)

 7. e mult de povestit aici, prefer sa nu intru in subiecte asa “grele” duminica seara. spun doar ca daca e sa schimbi ceva iti trebuie credinta si vointa. si cand iti lipsesc amandoua…. poti sa fii constient de ce vrei tu 🙂

 8. asta depinde de fiecare. nu sunt cea mai in masura in clipa de fata sa imi dau cu parerea. eu momentan persist in greseala chiar daca o constientizez:D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.