Do you speak English?

Uitându-mă în seara asta la X Factor am rămas profund mâhnită, nu atât de calitatea slabă a prestaţiilor concurenţilor cât de faptul că am realizat că în lumea modernă în care trăim există tineri de 18-20 de ani care nu ştiu limba engleză. Şi când spun că nu ştiu, nu mă refer la faptul că nu vorbesc fluent engleza, mă refer la faptul că habar nu au nici măcar să citească în engleză cuvinte simple ca mother (se regăsea în melodia Let it Be). Ca să nu mai vorbesc de faptul că mulţi plângeau că au fost puşi să cânte o melodie pe care nu au mai auzit-o niciodată. Cum se poate totuşi să nu fi auzit niciodată melodia celor de la Beatles? Măcar la Karaoke.

Am înţeles perfect cum s-au simţit concurenţii trecuţi de o anumită vârstă că nu ştiau limba engleză. Pe vremuri nu se studia deloc în şcoli, n-au avut şanse egale cu noi. Dar tinerii ce scuză au? Mi-e greu să cred că încă mai există şcoli în care să nu se predea engleza. Mă întreb cum se descurcă ei în epoca internetului, a muzicii străine şi a filmelor fără subtitrare. Poate e doar părerea mea însă în lumea în care trăim, să fii tânăr şi să nu ştii măcar un pic de engleză e aproape un handicap. E mare păcat pentru că dacă nu înveţi de mic, la maturitate ai şanse mici să o mai iei de la capăt. Doar să ai o capacitate de asimilare ieşită din comun şi o ambiţie extraordinară.

Nu sunt nici pe principiul să le vorbim copiiilor în limbi străine încă de când se află în burtă (poate, poate s-o prinde ceva) şi nici să îi chinuim de la doi-trei ani să fie bilingvi. Însă din primii ani de şcoală ar trebui să îi facem să înţeleagă importanţa cunoaşterii unei limbi de circulaţie internaţională.

Şi uite aşa, o emisiune care ar fi trebuit să fie entertaining, pe mine m-a întristat.

Advertisement

10 comments

 1. Prin 2003 era in Germania un concurs gen Megastar – DSDS – Deutchland sucht den Superstar sau asa ceva si copiii aia de acolo cantau in engleza perfect. La emisiunile de la noi nu ma uit, dar imi imaginez cum e. Avem un prieten de familie neamt care a predat in New York la Universitate si avea studenti unguri. ZIcea ca imediat ii recunostea dupa accent :)))). Asa si noi :D.

 2. de acord ca daca ajunge cineva X Factor si trebuie sa sustina concerte in strainatate, e necesar sa stie engleza, insa pentru a deveni X Factor in Romania, nu mi se pare corect sa ti se impuna sa stii engleza.

  dar daca totusi este o conditie de baza, aceasta trebuia specificata din prima, de la prima preselectie. si nu se mai inscriau atatia “cantareti”.

 3. Mie mi s-a parut aiurea selectia sau trierea facuta aseara.In primul rand la faza cu dansatul, pai un om oricat de talentat ar fi poate invata in 2 ore sa danseze?Exclus!Apoi faza cu engleza.Nu mi se pare o conditie de baza pentru a tria niste oameni care canta.In State le dau concurentilor sa cante in lb.romana ca si proba eliminatorie?Mi s -a parut aiurea modalitatea de triere a concurentilor si cel mai aiurea mi se pare Morar care n-are studii muzicale dar este atat de arogant si de impertinent cu cei de pe scena incat e penibil deja.Per ansamblu insa e ok emisiunea pentru o sambata seara rece de toamna.

  • La partea cu dansul am vazut si eu concurenti talentati care s-au simtit incomod. La engleza, ce sa spun, cu siguranta ca ai si tu dreptate. Dar pe de alta parte, daca cineva intentioneaza sa devina un artist cunoscut, va avea si concerte in strainatate. Ce se va face atunci fara engleza? Va canta doar in romana? Morar ma scoate si pe mine din minti. Isi da cu parerea despre un subiect in care e total pe langa. Adica na, si eu imi dau cu parerea ca simplu ascultator dar nu mi-as permite sa jurizez pe nimeni de acolo. Total de acord: selectia a fost stupida, nu mi-a placut cum intrau pe banda rulanta, abia reuseau sa scoata o nota ca li se multumea si erau poftiti in culise. Sau poate doar atat ne-au aratat noua.

 4. ce sa faca cu engleza? ca nu este limba de circulatie internationala, asa cum credeam noi.

  nu l-ai auzit pe Badea? nicaieri in Europa nu se vorbeste engleza! francezii vorbesc franceza, nemtii vorbesc germana, spaniolii vorbesc spaniola s.a.m.d. si asta din cauza ca la ei filmele sunt dublate, deci nu aud niciodata engleza, spre deosebire de noi romanii care urmarim filmele [americane] cu subtitrare. [sau chiar deloc, ca mine si ca tine, banuiesc :)]

  iar la scoala invata limbi straine cum invata si romanii – adica [mai] deloc.

  pe de alta parte, am dat candva peste niste tineri care foloseau multe cuvinte din engleza si mi s-au parut niste snobi: chiar nu era cazul sa se umfle atat in pene, mai ales intr-o conversatie in limba romana.

  si pana la a pretinde sa vorbeasca [cat de cat] engleza, eu as cere ca macar sa acorde subiectul cu predicatul intr-o propozitie simpla in romaneste.

  am vrut sa ma uit la X Factor, dar am uitat total de el. daca zici tu ca ai ramas dezamagita, nu ma mai uit deloc la emisiunea asta.

  • Abia acum cred ca incepe partea buna 😀 Deci sambata viitoare iti amintesc sa te uiti. Au mai ramas 24 de concurenti din 260. Deci au ramas cei 24 care stiu sa cante si in romana si in engleza 🙂 Din astia 24, 12 vor ramane pentru finala live sau galele live cum le numesc ei. S-ar putea sa fie frumos, s-ar putea.

 5. … pai, daca la scoala doamna de engleza freaca menta in clasa I si a IIa ? si dupa un an de “studiu” nu stiu sa lege o comunicare simpla?
  poate e offtopic, dar nu ma pot abtine, ca in fiecare joi ma intristez cand imi povesteste ce-au mai “facut” la ora de engleza.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.