Galele Live

Una dintre definiţiile din dexonline ale cuvântului gală este următoarea: serbare mare, cu caracter solemn (cu sau fără reprezentații artistice), având drept scop punerea în evidență a unor valori (materiale sau spirituale). Prin urmare, când auzi cuvântul gală, mai ales alăturat de cuvântul împrumutat live, te gândeşti că trebuie să fie ceva impresionant.

Cu asemenea mari speranţe am aşteptat eu debutul Galelor Live X Factor de pe Antena 1. M-am gândit eu: ok, au fost praf până acum însă miza e prea mare ca să o dea în bară şi atunci când se termină audiţiile şi începe efectiv concursul. Cea mai mare miză oferită de o televiziune la un concurs de genul acesta, două sute de mii de euro, o miză pe care o oferă Orange de fapt însă cei doi prezentatori mai uită să mai menţioneze uneori.

Cântă un concurent, cântă o trupă, cântă alt concurent, şi eu tot aştept să mă impresioneze ceva. Piesele au fost foarte prost alese, concurenţii prestau mult mai bine atunci când îşi alegeau să cânte ceva pe sufletul lor. Unii concurenţi deşi buni în alte contexte au părut nişte amatori de karaoke pe nişte piese nepotrivite pentru vocile şi stilurile lor. Nu cred că pentru a fi un cântăreţ bun trebuie să ştii să cânţi orice gen şi să ţi se potrivească orice fel de melodie.

Nu reuşeam să nu mă gândesc la faptul că mulţi dintre cei care au ajuns în aceste gale live n-ar fi trecut de audiţiile pe nevăzute de la Vocea României.  Poate doar ultimul, băiatul acela Iulian care are ceva special. Înainte să înceapă emisiunea în seara asta, aveam două preferate: Diana Hetea şi Antonia Filip. Pe Diana au distrus-o total cu melodia aceea a Nicolei. Nu pot să cred că cineva care ştie să cânte perfect o melodie de-a lui Beyonce poate să rateze aşa mult o melodie simplă ca cea a Nicolei. Antonia s-a descurcat bine însă melodia aceea este mai mult decât penibilă (sau poate doar mi se pare aşa după ce a “preluat-o” Adi Minune). Îmi place în continuare Antonia, cred că are în sânge muzica şi ştie să facă spectacol.

Despre juriu, sau mai nou mentori, ce să spun. Paula Seling mi se pare o Aura Urziceanu mai tânără (cine s-a uitat la Megastar ştie ce zic), o fată foarte talentată care nu cred că are ce căuta acolo. Mihai Morar  este ca noi toţi, un simplu spectator şi comentează după ureche (numai că nu neapărat aia muzicală). Adrian Sână sincer nu ştiu ce studii are, ştiu doar că a cântat sau mai cântă încă la Akcent şi făceau mult playback. Există o vorbă din popor: parcă a tunat şi i-a adunat. Cam expresia asta îmi vine în minte când mă uit la masa juriului. Mă uitam cum prestau oamenii aceia, mă minunam ce prost poate să se audă şi apoi mă minunam şi mai tare de cât îi ridicau în slăvi membrii juriului. Oi fi având eu urechea defectă.

De look-ul concurenţilor m-am îngrozit. L-aţi văzut pe băiatul acela care a cântat No me ames în pantaloni de trening? Sau pe partenera lui ce i-au făcut în cap? Fetiţa aia iese din concurs în două trei zile şi rămâne rasă în cap şi cu jumate de păr cât i-a mai rămas de un roşu îngrozitor. Şi lista poate continua. Nu-mi venea să cred că unii dintre ei s-au lăsat convinşi să iasă aşa pe scenă să-i vadă o ţară întreagă. Oi fi având eu nu doar urechea defectă ci şi probleme de vedere.

Acestea fiind spuse, abia aştept să văd marţi Vocea României – Faza Confruntărilor.


Advertisement

6 comments

  • A fost a fost dar nu mai acord INCA o postare pentru X Factor acum 😀 Parerea mea este ca a ramas cine trebuia. Lucian nu e de aceeasi parere, zice ca era mai bun cel care a iesit. O fi fost mai bun ca tehnica insa vocea lui pentru mine nu era placuta la auz, o prefer pe cea mai putin tehnica dar mai calda a lui Ovidiu. Noroc ca parerile publicului sunt impartite altfel n-ar mai vota lumea decat pe unul singur :))

 1. putin mai devreme am ajuns acasa, ma uit la emisiune si e momentul duelului. tocmai a fost discutia despre faptul ca acel baiat plange des. penibil dialogul dintre membrii juriului, nici nu se compara cu atmosfera creata de cei de la Vocea Romaniei [Brenciu, Moga si ceilalti].

 2. Eu m-am uitat aseara la gala, mie mi-au placut unii dintre concurenti foarte tare, de exemplu la grupuri mi se pare ca tipa de la T & L canta ireal de frumos pentru o persoana caucaziana ( are in voce aceleasi inflexiuni minunate pe care numai negrii le au, in genere ), mai apoi mi-a placut mult cum s-au sincronizat tipii de la Refresh -parca asa se numeste trupa -, cei 3 care au cantat melodia celor de la Talisman.
  Mai apoi imi place foarte tare Alin Vaduva, Iulian Vasile si Irina Florea ( asa o cheama??!! ).
  In rest… 😀 ne-am amuzat pe seama unora care s-au dat in spectacol si pe care i-au “aranjat ” stilistii la marea “arta “. 😀 Dar daca-i show, show sa fie…
  Mie aseara mi s-a parut – referitor la mentori- ca intre Morar si Adrian exista oarece relatie tensionata.Dar poate mi s-a parut doar.Oricum, per ansamblu a fost mult mai ok aseara respectiva gala ,decat ceea ce s-a intamplat la auditii.

  • Larisa de la T&L cântă frumos, a fost şi la Megastar însă era destul e nepregătită şi a fost eliminată destul de devreme, se vede că a evoluat mult între timp. Trupa lor nu e însă pe gustul meu dar ar putea avea ceva fani. Refresh cântă frumos, nu mi-a plăcut alegerea melodiei (sau cu siguranţă sunt eu subiectivă că nu-mi place Talisman). Pe Alin Vaduva mi-l aduc aminte de la Mamaia şi ştiu că m-am impresionat mai mult atunci. De Iulian Vasile am zis că a fost cam singurul cu ceva cu adevărat special din punctul meu de vedere. La Irina Florea iar nu mi s-a părut potrivită alegerea piesei. Emisiunea per total a fost ok, mai bine decât la audiţii dar de aici la a numi-o o gală, mi se pare cale lungă. Oricum, recunosc faptul că sunt concurenţi foarte buni, talentaţi şi muncitori acolo însă nu înţeleg de ce li se aleg nişte melodii care nu-i pun în valoare şi nu-i avatanjează. Cel puţin aşa văd eu lucrurile, am citit pe Facebook o grămadă de comentarii favorabile pentru unii care mie mi s-au părut amatori (de fapt prestaţia lor din seara asta mi s-a părut una de amator că ei în alte ediţii mi s-au părut profesionişti). Sunt curioasă să mă uit şi diseară să vedem preferinţele publicului care a votat prin sms.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.