Lunile cadourilor

Sf. Ioan, Valentine’s Day, 1 Martie, 8 Martie, Iepuraşul de Paşte, Sf. Constantin şi Elena, 1 Iunie, Sf. Maria, Sf Ana, Sf Mihai şi Gavril, Sf Andrei, Moş Nicolae, Moş Crăciun, o zi sau mai multe zile de naştere în fiecare lună.  Rezultă că Decembrie şi-a pierdut titulatura de “luna cadourilor”, fiecare lună din an a devenit luna cadourilor în felul ei. Fie că ne sunt familie, prieteni sau colegi, ne dorim mereu să le oferim ceva special în dar de sărbători/ziua/zilele lor. Evident că ne place să le vedem bucuria în ochi atunci când le oferim exact lucrul pe care şi-l doreau sau ceva ce le place foarte tare şi nici măcar nu s-a fi gândit să-şi dorească. Pe lângă bucuria pe care le-o provocăm lor, şi orgoliul nostru are de câştigat pentru că am dat cel mai cel cadou şi că toată lumea va şti cât de tare ne-am străduit noi.

Comoditatea, slaba inspiraţie, graba, bugetul limitat şi lăsatul pe ultima sută de metri sunt combinaţia perfectă pentru cadouri prost gândite şi nefolositoare. Tuturor ni se întâmplă să facem asta, să luăm ceva doar ca să fie pentru că suntem rupţi de oboseală, nemâncaţi şi transpiraţi de la atâta aglomeraţie. Eu recunosc faptul că de cele mai multe ori aş prefera să dau bani decât să stau să scotocesc prin magazine şi să mă gândesc şi răzgândesc de o mie de ori. Oare cum ar fi dacă pentru un Crăciun nimeni n-ar mai cumpăra niciun cadou la nimeni şi fiecare ar folosi banii respectivi pentru a-şi cumpăra sieşi un cadou mai frumos şi mai scump. Toată lumea ar avea de câştigat. Însă doar un Crăciun, aşa, de probă. Acum de ce să nu recunosc, dăruitul are farmecul lui aparte.

I’ve learned from the best (doar am învăţat, exersez, nu am reuşit să fac din asta o regulă) că pentru a face un cadou reuşit trebuie în primul rând să asculţi, să ţii minte (sau să notezi) şi să porneşti din timp. Poţi să cumperi ceva din august pentru Crăciun. Dacă ai văzut un lucru minunat şi la un preţ foarte redus, n-are nimic dacă îţi faci un mic depozit acasă de viitoare cadouri. Poţi să cumperi diverse jucării, cărţi, haine, gadget-uri de bucătărie atunci când sunt la promoţie, nu se ştie când se nimereşte ocazia ca produsul să-şi întâlnească fericitul proprietar. Dacă ai mai mult timp la dispoziţie poţi face un cadou comestibil constând într-un coş plin cu bunătăţi variate şi nemaigustate (asta pentru gurmanzii deschişi la gusturi noi). Ca să cumperi un cadou cât mai nimerit este important să te gândeşti cât mai puţin la ce ţi-ar plăcea ţie şi cât mai mult la ce i-ar plăcea persoanei căreia îl dăruieşti. Dacă ai cumpărat articole de îmbrăcăminte, păstrează bonul şi etichetele până când eşti sigur că persoanei îi vine şi-i place produsul. Dacă vrei să dăruieşti cărţi sau jucării, asigură-te că persoana nu are deja acel lucru. Dacă ştii că persoana îşi doreşte ceva foarte tare, asigură-te că persoana nu ţi-a luat-o înainte şi şi-a luat deja produsul. Dacă vrei să oferi cafea, asigură-te că persoana bea cafea pentru că altfel efortul tău este în zadar. Nu cumpăra cosmetice persoanelor care nu se abat de la marca lor preferată de cosmetice. Ideal este să facem cadouri care urmează să fie folosite pentru că altfel nu numai că persoana respectivă nu primeşte nimic ci se mai şi împiedică de nimicul acela prin cămară ani de-a rândul pentru că îi e milă să arunce (că na, e cadou de la cutare).

Şi la final, ce nu-mi prea place mie să primesc (da, da, da ştiu, calul de dar nu se caută la dinţi): decoraţiuni (nu-mi place să şterg praful de pe ele, îmi place în casă cât mai simplu şi mai spaţios), seturi de lumânărele parfumate (nu le aprind niciodată, ajung eventual la gunoi), şaluri/eşarfe/fulare (nu prea port chestii la gât iar dacă port pentru că mi-e frig, am una de mai mulţi ani primită cadou dar care mi-e dragă tare şi o s-o port până la se dezintegrează), bijuterii gen gablonţuri, hand made stuff … şi o să mă opresc aici, n-ar vrea să supăr cumva pe cineva. Îmi place în schimb să primesc vouchere (n-am nimic împotrivă să-mi cumpăr propriul cadou), produse cosmetice (nu am o marcă anume pe care o folosesc, îmi place mereu să folosesc ceva nou), cărţi (beletristică, psihologie, de bucate), chestii de mâncare, haine (pentru cine-mi ştie sigur mărimea şi culorile favorite), flori (buchete, ghivecele cu flori merg în categoria not de mai sus).

Şi cu ocazia acestei postări, o provoc pe Laura (inspiraţia mea în ale cadourilor, nu ştiu ce m-aş face fără ea) să scrie (când are timp şi chef) o postare cu idei de cadouri (poate să dea şi exemple dintre cele oferite de ea)

În această a douăsprezecea lună a cadourilor din an, vă urez spor la shoppinguit!

Advertisement

4 comments

  1. Accept provocarea 🙂 Si da, eu sunt genul de persoana care cumpar chestii pentru Craciun din august si am acasa un dulap plin de cadouri care isi asteapta proprietarii potriviti 🙂 Si am terminat si cumparaturile de Craciun, cadourile sunt in proportie de 90% ambalate, asa ca pot sa ma relaxez si sa fac meniul de Craciun. Ce a uitat Miha sa spuna, insa, e ca, desi se lasa pe ultima suta de metri, cumpara niste cadouri tare grozave!

  2. da da, provoac-o pe Laura, ca prea ne provoaca ea pe noi intruna!:))
    eu inca ma gandesc la cutia ta plina cu sosete, de la Laura. visez la ea.:D
    in rest, imi plac cadourile, nu conteaza ce primesc. exceptie fac chestiile de prost gust.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.