Cum îţi aşterni

Tradiţia spune că dacă dormi în noaptea de Anul Nou, o să dormi tot anul. Pentru că în noaptea dintre 2010 spre 2011 am stat trează şi în 2011 am avut nişte perioade cu insomnii cumplite, am hotărât să mă iau după tradiţie şi să dorm cât mai mult în noaptea dintre 2011 spre 2012.

Nu m-am ţinut totuşi de cuvânt pe deplin şi anul nou m-a întâmpinat cu ochii larg deschişi uitându-mă la artificiile de pe stradă. Deşi bubuia tot bulevardul, Eliza a dormit neîntoarsă, lucru pe care eu îl interpretez că o să aibă un an nou liniştit şi n-o să lase “zgomotele” din afară să-i afecteze drumul. Aşa că m-am luat după ea şi imediat ce s-au potolit arficiile, am dormit profund în ciuda muzicii, a pocnitorilor şi a tocurilor vecinei de deasupra care se auzeau pe parchet.

Şi tot vorbind atâta despre somn, mi-a venit în minte o altă vorbă din popor care spune “cum îţi aşterni, aşa dormi“. Sunt (aproape) perfect de acord cu zicala asta românească (de fapt nu ştiu dacă e românească). În cei (aproape) douăzeci şi opt de ani ai mei am învăţat că dacă nu-ţi faci rost de un pat comod, o pernă confortabilă şi o pătură călduroasă, rişti să te trezeşti cu dureri de spate şi de cap şi cu ceva frisoane. E adevărat că mulţi dintre noi nu-şi fac singuri rost de toate astea ci le primesc cadou şi atunci dorm liniştiţi aşa cum le-a aşternut norocul/bafta/soarta/cel de sus (în ce crede fiecare).

Cel căruia norocul/bafta/soarta/cel de sus i-a aşternut o scândură şi nişte paie are de ales între două variante: ori doarme pe scândură şi pe paie toată viaţa, ori se ridică de pe scândură (chiar şi aşa cu spatele frânt) şi-şi caută aşternutul potrivit (în care să doarmă, evident, nu ştiu la ce vă gândiţi voi în clipa asta dar trebuia să clarific).

Am zis că sunt aproape de acord cu zicala românească pentru că mai sunt şi momente în care îţi aşterni bine şi dormi bine dar vine taifunul şi cutremurul şi inundaţia şi te ia cu tot cu aşternuturi. Nu stă mereu în puterea noastră să dormim aşa cu ne aşternem însă am putea măcar să încercăm.

Prin urmare dragii mei, vă urez la toţi să aveţi înţelepciunea de a aprecia şi a preţui ce au aşternut alţii pentru voi, curajul  de a vă aşterne singuri dacă n-aţi primit niciun ajutor din altă parte,  puterea de a aşterne altfel dacă nu aţi aşternut prea  bine de prima oară şi perseverenţa de a schimba aşternuturile ori de câte ori e nevoie ca să aveţi un somn liniştit.

La mulţi ani!

Advertisement

10 comments

  1. Frumoasa analogia ta si chiar adevarata! 🙂 Eu am stat treaza toata noaptea de Revelion, deci iar o sa ma omoare insomniile anul asta, la fel ca anul trecut! :)) Si pentru ca nu am apucat inca sa-ti zic La multi ani, o fac acum! Sa ai un an nou de 1000 de ori mai bun ca 2011, plin de realizari si fara… insomnii! 😉

  2. da, si mie imi trebuie o perna noua si o saltea mai buna. le-am trecut pe lista.

    in alta ordine de idei, candva erau buburuzele, acum sunt lalelele?:D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.