Zona de confort

De ceva vreme s-a dus vestea pe Facebook că urmează să trecem toţi la mult detestatul Timeline. S-a creat o panică generală ca şi cum ar fi venit sfârşitul Facebook-ului, chiar mulţi utilizatori au zis că îşi vor dezactiva conturile dacă vom fi obligaţi să adoptăm acest Timeline. Recunosc faptul că nici mie nu-mi convine însă mai recunosc şi faptul că pot fi în unele situaţii rezistentă la schimbare. Însă deşi zona mea de confort este foarte preţioasă, reuşesc să mă adaptez şi la schimbările în ne-bine.

Pe parcursul vieţii suntem supuşi la tot felul de schimbări: de la bătut pietrele în faţa casei la grădiniţă, de la grădiniţă în clasa I, de la doamna învăţătoare la profesori variaţi, de la gimnaziu la liceu, de la liceu la facultate. Şi asta numai pe plan educaţional. Unde mai pui că poate mai schimbăm casa în care locuim, prietenii pe care ni-i formăm, mâncarea cu care suntem obişnuiţi. Când ne facem mari schimbăm parteneri variaţi, locuinţe, oraşe, locuri de muncă. Fiecare schimbare aduce un bine sau un rău în viaţa noastră. Dacă e rău ne grăbim să căutăm soluţii să schimbăm iar, dacă e bine, căutăm soluţii să rămână aşa cum e.

Contează în ce măsură lăsăm schimbările să ne afecteze viaţa. Pe unii şi schimbarea scaunului pe care stăteau înseamnă o dereglare majoră în viaţa lor. Îmi place să cred că eu am o capacitate mare de adaptare şi cred că zonele de confort sunt infinite şi n-are rost să ne ţinem cu dinţii de una singură.

Dacă luni ajung la birou şi descopăr că nu se poate să mă mai aşez la biroul meu ci mi s-a pregătit un alt loc, ok, o să stau în locul acela şi o să mă obişnuiesc. Dacă aş afla că nu mai există pe lume mâncărurile mele favorite, mi-aş căuta altele e care să le fac favorite. Dacă aş afla că va fi iarnă tot anul, mi-aş cumpăra bocanci şi costum de ski pe care să-l port şi prin oraş. Sunt schimbări pe care le accept mai uşor şi altele pe care le accept mai greu însă am învăţat că viaţa este mult mai uşoară dacă accepţi şi te adaptezi decât dacă te zbaţi pentru ceva ce oricum nu se mai poate întoarce/repara/realiza. Asta nu înseamnă că trebuie să stăm toţi cu burta la soare şi să aşteptăm să vedem ce ni se întâmplă şi să acceptăm orice. Cred doar că am fi mai liniştiţi şi mai împăcaţi dacă n-am mai fi mereu Gică contra şi am accepta nişte schimbări inevitabile.

Schimbarea Timeline-ului de pe Facebook poate fi motiv de enervare maximă pentru unii, pentru alţii mai deschişi poate fi ceva chiar foarte mişto, unora poate le e absolut indiferent. Cred însă că pentru toţi poate fi un bun exerciţiu de adaptare la nou. Ce-i drept, noul nu este echivalent întotdeauna şi cu bun, aşa cum evoluţia nu este întotdeauna evoluţie pe toate planurile. Şi, aşa cum poate v-am mai obişnuit cu pseudocugetările mele, nici postarea asta nu este doar despre Timeline şi Facebook.

Advertisement

10 comments

 1. Eu am adoptat Timeline-ul inainte sa ma oblige facebookul, dar nu prea imi place cine stie ce :)) Eu sunt o fire mai traditionalista si conservatoare, dar nu dusa la extrem. Spun asta pentru ca ma pot adapta foarte usor la nou. Nu intotdeauna imi plac schimbarile, dar ma adaptez.;)

 2. mie imi plac schimbarile, uneori mai joc sah cu mobila prin casa :)), tocmai din acest motiv: nevoia de schimbare, nevoia de nou.

  sper sa nu fie niciodata la noi iarna tot timpul. m-as muta la Miami, am vazut ca acolo poti purta si bikini, dar si costum in acelasi moment.

  exista oameni pe care schimbarile ii scot din minti, pentru ca pentru ei rutina inseamna siguranta / certitudine, inainte de toate.

  de curiozitate, ce este mai concret Timeline-ul ala de la Facebook, ce presupune?

 3. Bine te-am gasit, Mihaela. 🙂 Eu ma adaptez extrem de greu la nou, fiind o fire conservatoare prin excelenta. Nu-mi plac deloc schimbarile, iar cel mai mult ma sperie cele din domeniul tehnologiei. Insa, de data asta pot spune ca sunt incantata de schimbare, singurul lucru pe care-l gasesc acceptabil la facebook e acest Timeline. L-am adoptat de cum l-am remarcat. Pe de alta parte e irelevant, intru pe facebook strict pentru a lasa un link cu noul articol de pe blog. Atat si nimic mai mult.
  O seara frumoasa.

  • Bine ai venit, Nice. Tin minte cand eram in liceu imi spunea profesoara de italiana ca sunt conservatoare si traditionalista. Nu am fost de acord cu ea atunci si nu sunt nici acum. Dar acum, poate ma insel, trebuie sa spuna asta persoanele care ma cunosc. Mie-mi place sa intru pe facebook mai mult decat sa las link la postari, sunt convinsa ca o sa ma obisnuiesc si cu timeline :). O seara frumoasa si tie!

 4. Când am făcut cursul ăla de management, unul din exerciţii a fost să ne scriem defectele pe o foaie de hârtie şi eu am scris că sunt rezistenta la schimbare şi aşa e. Cred că sunt cel mai rezistent la schimbare om pe care l-ati putea cunoaşte şi cu toate astea fac acum schimbări enorme în viaţa mea. Cred că ne mai putem schimbă şi pe noi înşine în timp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.