Percepţia durerii

Atunci când mă doare ceva sau mă simt rău într-un fel sau altul, am un sentiment (inofensiv) de invidie faţă de cei din jur care se simt perfect şi n-au nicio problemă de sănătate. Merg pe stradă şi mă uit la toţi oamenii aceia care n-au nimic şi se pot bucura de toate lucrurile mari sau mici din viaţa lor fără să-i doară ceva sau să simtă vreun junghi pe nu ştiu unde.

Am realizat însă în timp ce n-am de unde să ştiu că pe fata care îşi plimbă câinele la 8 dimineaţa şi pare senină n-o doare capul sau spatele sau orice altceva, că oamenii care râd şi-şi zâmbesc unii altora n-o fac decât de complezenţă şi depun eforturi extraordinare pentru a-şi întoarce colţurile gurii. N-am de unde să ştiu că pe doamna de la magazin care e amabilă mereu n-o doare stomacul şi abia aşteaptă să se întindă în pat şi nu pot şti dacă doctorii la care merg nu suferă şi ei de ceva. Oamenii care par zdraveni pot ascunde mari dureri fizice pe care reuşesc să le mascheze şi să-şi menţină totodată un psihic sănătos. Îi admir pe toţi cei care au puterea să ignore simptome şi care nu se sperie de la orice semn de boală şi fac tot posibilul să uite şi să se bucure de restul lucrurilor. Ţin minte că anul trecut la lansarea albumului trupei Taxi, Dan Teodorescu se simţea rău şi părea să aibă febră şi transpira foarte tare şi bea ceai. Şi era o sală plină acolo iar el a reuşit să-şi ironizeze boala şi să ne facă pe toţi să ne simţim bine în condiţiile în care el se simţea…numai el ştia cum.

Şi prin doar câteva discuţii scurte afli că oamenii pe care îi invidiai atât au tot felul de probleme de sănătate şi au trecut prin tot felul de episoade pe care tu le-ai fi luat mult mai în tragic. Ştiu că gândirea pozitivă nu te vindecă de boli grave însă cred cu tot sufletul că te ajută să treci mai uşor prin toate şi ajută şi corpul să-şi revină. Partea grea este cum te convingi să gândeşti pozitiv? Câte-un pic, nu trebuie să vezi deodată numai roz în faţa ochilor. Dacă gândirea negativă ne îmbolnăveşte, de ce n-ar funcţiona şi reversul medaliei iar gândirea pozitivă să ne facă bine?

Advertisement

7 comments

  1. Eu sunt invidioasa pe cei care, desi au tot felul de vicii daunatoare pe care eu nu le am (ca fumatul, fast foodul si altele pe care le stim cu totii), tot sunt mai sanatosi ca mine! Depinde foarte mult si de bagajul genetic si se pare ca eu am luat tot ce era mai de slaba calitate de la tot neamul! :)) Si eu chiar cred ca gandirea pozitiva are un rol benefic (pe principiul daca exista rau, cu siguranta exista si bine), dar e foarte greu sa gandesti pozitiv in situatii care par fara de scapare. Trebuie sa ne antrenam mintea sa gandeasca pozitiv.

    • Si eu sunt invidioasa pe cei care beau 3 cafele pe zi, 2 litri de cola, 2 red bull-uri, mananca toate tampeniile, fumeaza si au o sanatate de fier, nici cea mai mica urma de probleme digestive sau altele. Au gene bune. Si se streseaza mai putin decat ceilalti probabil. Altfel nu-mi explic.

  2. Si eu cred ca ajuta dar e mai greu s-o invoci, mai ales dupa o lunga perioada de suferinta 🙂 Sper sa vina vremuri mai bune!

  3. trebuie sa gandesti pozitiv! pentru tine si pentru cei din jur. nimanui nu-i plag persoanele plangacioase, nu suporta compania lor prea mult timp. acest lucru se-ntampla chiar daca cunosti problemele persoanei respective si-i intelegi atitudinea. cred ca marile batalii, inclusiv cu boala, le duci de unul singur. te-ajuta prezenta celor care te iubesc si te incurajeaza dar restul suporti doar tu, asa ca daca vrei sa-ti fie bine si sa mai uiti de durerile corpului , trebuie sa fii puternic, sa-ti impui asta si poate vei castiga acesta batalie fara prea mult chin. sanatate multa si prieteni adevarati va doresc!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.