Importanţa mâncării

În sensul ei cel mai basic, mâncarea există ca să ne hrănească şi să ne aducă aportul de substanţe care ne ajută să trăim. În absenţa mâncării corpul nu poate supravieţui o perioadă nedeterminată de timp. Am observat că în timp mâncarea a început să capete alte înţelesuri iar sensul ei de bază a început să fie undeva în plan secund. Mâncarea nu mai umple doar stomacul ci şi pagini întregi de cărţi de bucate, pagini întregi de bloguri, emisiuni televizate. Nu numai că există tot felul de emisiuni, concursuri cu şi despre gătit dar există canale de televiziune care difuzează exclusiv emisiuni cu mâncare. Nu ne mai mulţumim doar să mâncăm. Trebuie să mâncăm bine, gustos, arătos şi, dacă se poate, sănătos. Ingredientele se îmbină împreună şi ies miliarde de reţete aşa cum din combinaţii diferite de note muzicale ies melodii infinite.

Mi se pare copleşitor ce importanţă a căpătat mâncarea în viaţa noastră. Nu mai e de mult doar ceva care să umple burta ci ceva care ne aduce o reală plăcere şi bucurie în viaţa noastră. Am observat chiar că s-au împuţinat pozele cu monumente istorice pe care cunoscuţii le puneau din călătorii şi s-au înmulţit pozele cu delicii culinare din diverse zone în care a mai călătorit fiecare. Mâncăruri sofisticate, băuturi deosebite, deserturi fantastice.

Cu ceva ani în urmă, dacă vroiam să aud televizorul dar nu neapărat să mă uit, dădeam pe un post de muzică. Acum aud pe fundal doar reţete şi alte trucuri culinare. Nu-mi notez, nu ţin neapărat să reproduc ceva de acolo, îmi place efectiv să mă uit.

Pofta este ceva ce ţin în frâu destul de greu însă am noroc de stomac mic şi nu risc să mă îngraş chiar dacă gust din toate. Nu pot să spun că e cel mai rezistent stomac însă tot pofta e cea care nu m-a lăsat să ţin regim decât atunci când n-o aveam.

Mi se pare incredibil ce rol a putut să capete mâncarea în vieţile noastre. De dimineaţă până seara ne gândim, cred, de zeci de ori la ce mai cumpărăm, ce mai gătim, ce mai încercăm nou. Facem liste în gând, meniuri. Mic dejun, prânz, cină, desert, gustări. Vrem ieftin, bun şi cât mai variat. Uneori ni se face poftă de ceva sofisticat. Alteori am mânca şi cu ochii un hamburger de la Mac deşi ştim că se face aşa. Mâncăm oricând şi la orice oră: acasă, la serviciu, pe stradă, în parcuri, la cinema, la Mall, în maşină. Peste tot reclame, meniuri, fluturaşi care anunţă deschiderea altor restaurante. Tentaţiile sunt la orice pas: miros de covrigi, pateriserii, rotiserii, shaorme.

Citim despre mâncare, vorbim despre mâncare, ne uităm la emisiuni cu mâncare, facem experimente, scriem despre mâncare. Mâncarea este peste tot şi hrăneşte sufletul înainte să apuce să ajungă în stomac.

Advertisement

4 comments

 1. Asa e, Mihaela, dar acelasi timp se pune tot mai des problema curelor de slabire, a alimentatiei sanatoase, bio eventual. Fara sa vreau aud discutiile oamenilor pe strada si toti vorbesc despre mancare, dar despre cum sa-si mentina silueta si totodata sa nu renunte la unele delicii culinare.
  Ca sa nu mai spun ca blogurile de profil intregistreza un succes nebun. Gasim materie prima din abundenta, retete diverisficate, iar pasiunea oamenilor pentru gatit atinge cote maxime.

 2. Ceea ce spuneti dumneavoastra aici este in ansamblu adevarat,dar deduc si o picatura de manipulare in randurile scrise.
  Trebuie sa tragem un semnal de alarma in ceea ce priveste boala de a manca prea mult(de placere sau stres), in ceea ce priveste fobia de a manca, in ceea ce priveste risipa de alimtente,nutritia sub medie sau calitatea mancarii.
  Am in minte 3 articole pe aceasta tema, pe care le voi publica in weekend cu speranta ca vor fi citite cu drag.

  1) Origini si etape de dezvoltare
  (aici voi explica cum de s-a ajuns la o scara colosala de productie a alimentelor)
  2) Arta de a manca si traditia culinara vs mancatul pentru supravietuire
  (voi incerca sa trasez o bariera intre cele doua sfere)
  3) Mancatul in zilele noastre
  (ma voi axa in special pe mancatul neglijent,fastfooduri si OGM)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.