Responsabilităţi

Each of us is ultimately responsible for our own psychological well-being, happiness, and success in life. As much as we might wish good things for one another, we really do not have the ability to create mental stability, well-being, or happiness for someone else. You have the ability to please someone temporarily by doing what he or she wants, but that person has to go through all the work, sweat, pain, and fear of failure to arrange his own life in a way that makes him healthy and happy. In spite for your compassion for the trouble of others, the reality of the human condition is that each of us must come to terms with the problems of living by learning to cope on our own. (When I say no, I feel guilty)

De multe ori oamenii îşi asumă responsabilităţi care nu sunt ale lor. Nu veau să mă refer aici la locul de muncă (deşi cu siguranţă şi acolo se întâmplă frecvent) ci mai degrabă în relaţiile cu oamenii în general. Se faci mai mult decât trebuie se poate dovedi uneori mai inutil decât să faci mai puţin/cât poţi. Inutil pentru tine ca om care te oboseşti şi te dai peste cap şi te îngrijorezi şi îţi faci rău în truda ta de a face să fie bine pentru toată lumea. În momentul în care te-a ajuns oboseala îţi dai seama că toată lumea ar face bine să-şi facă singură bine pentru că tu ai ajuns la un grad de epuizare că eforturile tale nu numai că n-au făcut bine la nimeni dar au făcut rău celei mai importante persoane, adică ţie. Şi asta pentru că nu e răspunderea ta să faci bine la lume. Cum zice şi textul, poţi cel mult să mulţumeşti temporar pe lume. Doar atât. Mai departe, nu mai e responsabilitatea ta. Iar când realizezi lucrul acesta, parcă o greutate imensă care a stat ani de zile pe umerii tăi începe să se ridice. Nu se ridică de tot deodată. Pentru că necesită exerciţiu. Nu poţi fi ani de zile într-un fel şi apoi să te trezeşti într-o dimineaţă cu altă atitudine. Sau poate că poţi, nu ştiu.

Trecând de la una la alta, mi-am dat seama că oricât ai încerca să ajuţi sau să faci pe plac cuiva (de multe ori împotriva voinţei/dorinţei tale), cine vrea să îţi găsească nod în papură o va face, poţi să stai tu şi în cap. Aşa că mai bine nu mai faci. E mult mai sănătos. Rezultatul e acelaşi numai că efortul şi implicarea sunt zero.

Dar astea sunt lecţii care se învaţă în timp.

Advertisement

7 comments

 1. Fetelor, ce-i cu negativismul asta??!!! Ok, nu contest ceea ce spui Miha, chiar îți dau dreptate, dar hai sa punem egoismul in practica!
  Facem tot ce putem pentru cei ce ne-nconjoara, ar fi grozav sa ne fie recunoscute gesturile. Nu se întâmpla asta??!! Fuck them!! Sorry for the hard words, but that’s how I feel!!
  Fiti egoiste doamnelor, nimeni nu va va iubi vreodată mai mult decât o puteți face voi insiva! Iesiti cu prietenele, mergeți la teatru, film, shopping, cosmetica, coafor. Faceți ceea ce va doriți!! Sa aud ca sunteți fericite!!

  • Eh nu e neaparat negativism. E mai mult o mahnire asa. Nu vreau neaparat sa imi fie recunoscut binele, nu de asta il fac. Dar macar sa nu mi se gaseasca mereu defecte inchipuite sau sa se supere unii oameni pe mine din motive nedrepte sau neadevarate. Mi s-a intamplat de atatea ori ca am obosit. Daca am gresit ..ok, recunosc. Dar cand n-am gresit …sa mi se inventeze greseli? Dar ai dreptate, trebuie pus putin egoismul la treaba.

  • Exact asa simt si eu, nu prea mai sunt multe de adaugat. Poate doar ca cel care incearca sa ajute, isi face doar datoria de om. Vina e la cel care il respinge, care il critica si-i cauta nod in papura.

   • Adevarat. E o bucurie si o multumire umana sa faci bine. Insa tot e dureros sa vezi ca esti mereu interpretat gresit, ca ce faci bine este trecut cu vederea si luat for granted si ce li se pare lor ca faci rau e scos in permanenta in evidenta si discutat si intors pe toate partile. Dar asta e o discutie lunga…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.