Târgul Gaudeamus şi lansări de carte

În perioada 21 – 25 noiembrie are loc la Romexpo Târgul de Carte Gaudeamus. Pe lângă ocazia de a cumpăra cărţi la preţuri foarte reduse (anul trecut am cumpărat nişte super cărţi pe care le-am oferit cadou la nişte preţuri cu care nu te-ntâlneşti tot anul), mai poţi prinde şi diferite lansări de carte în prezenţa autorului.

Dacă autorii români contemporani sunt ceva mai accesibili şi-i mai poţi vedea/discuta cu ei la diverse evenimente pe parcursul anului, pe cei străini e păcat să ratezi ocazia (poate unică în România) să-i vezi în carne şi oase mai ales dacă îţi este la îndemână şi te pasionează romanele lor. Fanii lui Simon Toyne şi-au dat probabil seama că despre el vorbesc, autorul trilogiei Sancti care îşi lansează pe 23 noiembrie la ora 18.00, Cheia, al doilea roman (după Sanctus) din aceastră trilogie.

Am auzit de Sanctus de mai mult timp însă nu prea m-a tentat până acum când am decis să trec peste prejudecata “nu e genul meu de carte” şi să citesc mai multe despre ea. Am devenit astfel destul de curioasă să mă apuc sa o citesc (deşi va trebui să mai stea puţin la rând că am deja o listă de lecturi pentru viitorul imediat). Recunosc că sunt foarte tentată să citesc Cheia mai întâi (poate şi pentru că “mi s-a nimerit” în mână tocmai azi) însă rezist până când primesc Sanctus în format e-book. N-am e-book reader (e pe listă într-un viitor oarecare să-mi achiziţionez unul) pentru că nu s-a ivit ocazia să-mi cumpăr. Şi, pe principiul ce-i în mână nu-i minciună, nu sunt pregătită să renunţ la cartea tipărită (deşi nici când o să-l am n-o să renunţ vreodată la cartea carte). Am auzit însă că varianta de e-book ar merge citită şi pe calculator sau smartphone. Mă bazez pe faptul că telefonul meu e smart enough pentru că nu cred că aş avea răbdare să stau cu ochii în laptop atâtea pagini.

Să revenim la subiect. Dacă aveţi un blog mai vechi de şase luni pe care să scrieţi constant (şi cât puteţi voi de corect, la urma urmei fiecare mai scapă câte o greşeală pe ici pe colo), scrieţi o postare în care anunţaţi lansarea romanului Cheia şi primiţi Sanctus în format e-book. Citiţi mai multe despre asta aici.

Deşi mă bucur şi de carte, principalul motiv pentru care am scris despre lansare este că vreau să dau şi eu sfară în ţară către cititori şi fani ai autorului/cărţii care ar putea fi interesanţi şi disponibili să meargă dar încă n-au aflat. Eu n-o să pot ajunge pentru că la ora aia abia îmi închei programul de muncă şi ar fi ceva de mers până la Romexpo (n-aş mai prinde mare lucru) însă am eu o bănuială că va fi plin ochi standul editurii la ora aceea. O să merg în schimb la întâlnirea cu Alexandru Arşinel, un actor pe care l-am admirat de mică dar pe care nu l-am văzut niciodată pe scenă ci doar la televizor (în majoritatea lor, în programe de revelion). Sunt foarte curioasă să-i citesc cartea. Sunt o pasionată a literaturii române (fie nouă, fie veche) şi, apropo de asta, am văzut că abia a ieşit din tipar o carte a unui autor de care n-am auzit însă despre care abia aştept să aud. Am citit descrierea cărţii şi m-a făcut foarte curioasă s-o încerc.

Acestea fiind spuse eu zic că merită să mergeţi la târg. Indiferent ce cărţi vă pasionează sau ce edituri urmăriţi, cu siguranţă că aveţi numai de câştigat: aflaţi tot ce e nou şi cumpăraţi mult cu bani puţini. Cel puţin aşa a fost în anii trecuţi când am mers şi-am profitat şi eu. Să vedem anul ăsta dacă reuşesc mai degrabă … să mă abţin sau să cumpăr doar puţin. Fiţi totuşi cumpătaţi. Cititul excesiv dăunează grav bugetului. Vă spun tot din experienţă că dacă nu mergeţi cu bani ficşi, fără carduri şi fără prieteni/colegi de la care să vă împrumutaţi, o să intraţi adânc în bugetul de mâncare pe luna în curs 😀

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.