Iubirea nu vine de la sine și nici nu ni se cuvine

După ce am terminat cartea Domnicăi Petrovai, Iubește și fii iubit(ă) am vrut să scriu imediat despre ea. Doar că nu s-a legat, când am avut timp n-am avut stare, când am avut stare nu am avut access la laptop, când am avut acces la laptop și timp nu am avut cartea la mine și tot așa. De fapt cred că în loc să muncesc să-mi găsesc cuvintele, am fost prea ocupată să găsesc scuze.

M-am așezat în seara asta pe canapea și am stat 20 de minute (pe ceas) cu foaia albă deschisă, încercând să încep cu titlul (n-are încă titlu postarea dar până ajunge la voi o să aibă). Apoi am schimbat postul la televizor, am mai citit o dată prefața la carte și tot nu știam cu ce să încep.

Am rămas cu ochii în televizor unde rula un episod din Friends (Prietenii tăi) în care Monica ajunge spontan să-i organizeze lui Rachel două petreceri de ziua ei, în același timp, una într-un apartament și cealaltă în apartamentul de vizavi. Și asta pentru că părinții lui Rachel erau în divorț, amândoi voiau să vină la ziua lui Rachel însă nimeni nu-și dorea ca cei doi să se întâlnească. O vedem pe Rachel alergând când la unul când la altul, timp în care fiecare dintre părinți spune aceeași poveste dar din perspectiva proprie, în culori diferite. După un timp în care Rachel ascultă cum părinții ei se bârfesc unul pe altul, se fac cu ou și cu oțet (they bitch about each other pe americănește), Rachel îi povestește lui Chandler că toată experiența asta o duce cu gândul la zilele de 4 iulie din copilările când încă erau o familie și când părinții ei nu se urau unul pe altul.

Și uite așa am reușit să am și eu un început de postare (cam lung) despre cartea asta cu care am avut o relație de love-hate (dragoste-ură) timp de o săptămână cât a durat să o citesc. E o carte care deschide cutii ale Pandorei pe care le-ai ascuns demult în pod, te provoacă să cauți prin cotloanele experiențelor tale, să deschizi răni pe care le credeai demult închise, să cauți răspunsuri la întrebări la care credeai că ți-ai răspuns. Deși este o carte cu subtitlul (aproape) totul despre relația de cuplu, cel mai mult te învață să lucrezi cu tine însuți înainte să lucrezi cu cei din jurul tău la îmbunătățirea, repararea sau, de ce nu, prevenirea de comportamente care, nevindecate la timp, ajung mai devreme sau mai târziu să reducă iubirea la experiența de mai sus a părinților lui Rachel.

Am iubit cartea atunci când mi s-a confirmat că fac/am făcut ceva bine, am urât-o din tot sufletul când mi-a demonstrat contrariul. Dar am strâns din dinți și am continuat să citesc cam ca atunci când ne dă cineva un feedback constructiv care nu ne place însă îl ascultăm pentru că avem dorința de a crește, a învăța, a fi mai buni și a face lucrurile mai bine.

Nu știu dacă titlul cărții îi face dreptate întru totul. Cred că îi minimizează puțin conținutul. Sau cel puțin așa mi s-a părut mie. Mi-e teamă ca lumea să n-o cumpere pentru că li se va părea încă o carte de rețete de cum să fii fericit în cuplu cu care să acoperi oala de lapte. Mai ales cinicii ar putea să o desființeze fără să ajungă să citească și pe spate sau să parcurgă măcar începutul. Nu am altă propunere de cum să se fi numit altfel. Dar mă mai gândesc. Deocamdată nici postarea mea nu are titlu.

Și cei care o vor cumpăra tocmai pentru că vor crede că are rețete rapide de reparat relații vor avea o mare dezamăgire. Nu desfaci capul (sau cordul), pui cartea ca unguentul pe lovitură și se rezolvă. E nevoie de multă muncă depusă cu noi înșine. Dacă o veți citi, veți identifica singuri care sunt acele situații care vi se potrivesc. Cartea prezintă o gamă largă de situații, nu avem cum să ne regăsim în toate. Dar în cele în care ne regăsim, recomand să poposim mai mult, nu să citim ca pe beletristică ci chiar să învățăm să schimbăm ceva. Și să evaluăm dacă putem de unii singuri să reparăm sau trebuie să mergem mai departe la un terapeut.

Știu că încă există multe reticențe când vine vorba de terapie, fie individuală, fie de cuplu. Doar că uneori, pur și simplu nu putem singuri. Dacă avem o suferință fizică pe care tot încercăm să o tratăm fie cu leacuri tradiționale fie cu faimosul doctor Google… dacă nu trece, ajungem la doctor până la urmă. De ce n-ar fi la fel și cu suferința sufletească. Avem doctor și pentru asta. Doar că, am aflat eu de la unul dintre ei, nu există pastila fericirii, nu sunt operații sau tratamente care ne fac bine. Noi trebuie să ne facem bine, cu îndrumare și ajutor de la specialist dar cu extrem de multă muncă din partea noastră.

Fie că sunteți singuri în căutarea unui partener, fie că ați avut o relație (mai multe) de lungă durată care s-au terminat, fie că sunteți într-o relație care merge dar mai mult nu merge, fie că sunteți într-o relație despre care considerați că funcționează perfect, fie că sunteți într-o relație la început cât încă fluturii dau din aripi prin stomac, fie că sunteți singuri dar nu sunteți în căutarea unui partener….. fie că… oricare ar fi situația voastră, această carte este și pentru voi.

Am tot recomandat-o prin viu grai la familie, prieteni, colegi. Mi-a fost cerută cu împrumut și o să o dau cu drag, pe rând. Însă vă recomand să o cumpărați. Veți mai avea nevoie să recitiți pasaje sau să le subliniați pentru recitire, să fie doar pentru voi, un exemplar intim pe care să lucrați. Eu sigur mai cumpăr una pe care să fac notițe și una pe care să o fac să circule. Am primit și feedback-ul că e scumpă. În raport cu ce oferă, prețul devine nesemnificativ.

În încheiere, vă las chiar cu cuvintele Domnicăi, dacă nu v-am convins eu, poate are ea mai multe șanse. Dar nu înainte de a vă recomanda și Mind Education HealthBlog, unde puteți citi constant articole de actualitate scrise de psihoterapeuți cu experiență.

Și în a doua încheiere, ce apreciez și mai tare la acastă carte este că este scrisă de o româncă, scrisă pe românește din experiențe românești și din zilele noastre. E foarte actuală și conectată la cultura noastră.

De când lumea și pământul, cu toții tânjim să fim iubiți mereu: să trăim o iubire care să dăinuie până la adânci bătrâneți, cu focuri de artificii, declarații și serenade în ceas de noapte. O iubire perfectă, fără cusur – fără teama abandonului, fără frica de a fi rănit, sufocat, umilit sau anulat. Vrem să ne fie bine alături de omul pe care-l iubim. Vrem să fim iubiți și, dacă e să suferim din dragoste, vrem să fie așa… romanțios și cu happy-end, cum e în filmele sau cărțile de dragoste […] Vrem să fie totul ca la început. Vrem să meargă de la sine. Vrem să-l schimbăm pe celălalt sau să se schimbe el pentru noi. Vrem…


Iubirea nu vine de la sine și nici nu ni se cuvine.


Văd modele proaste – pe stradă, la TV, pe rețelele de socializare: o lume în derivă prinsă în jocul cuplului-reclamă, al iubirii floare-la-ureche, fru-fru, în care totul e bine și frumos. Al sfaturilor experte despre cuplu, al truismelor și sloganurilor goale: e important să comunicăm, iubirea vine de la sine etc. Văd parteneri care vor să primească, dar nu sunt dispuși să dea. Suferinzi în relații toxice sau, la polul opus, suferinzi pentru că nu există cineva suficient de bun pentru ei. Văd mult eu. Parcă niciodată n-am fost mai liberi să fim singuri.


Copiii voștri încă nu știu, poate, să scrie și să citească, sau nu au capacitatea să înțeleagă încă, dar, inevitabil, modelul vostru de viață de cuplu, de iubire le va rămâne întipărit în minte și suflet pentru tot restul vieții. Așadar aveți grijă ce lăsați în urmă…

Domnica Petrovai

Și postarea asta tot n-are titlu…așa că pun unul temporar. Poate se va dovedi permanent. Să vedem… Până una alta nu cred că vă va împiedica asta să puneți mâna să comandați această carte.

Advertisement

One comment

  1. Si eu imi doresc s-o citesc!! Mi-a atras atentia titlul sau, recenzia recunoc, n-am citit-o pentru ca imi place sa descopar singura despre ce este vorba. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.