Din lista: ce citim, la ce ne uităm, ce muncim, la ce seminarii online participăm, una dintre cele mai populare zilele astea este ce mâncăm în izolare/distanțare socială. O întrebare de altfel pe care o detest în orice perioadă, fie izolare fie nu. Dacă vreodată mă găsiți pe stradă cu tensiunea scăzută, nu-mi dați zahăr cu apă, întrebați-mă „diseară ce mai mâncăm” și vedeți cum urcă la loc.
Și nu mă înțelegeți greșit, eu am fost copilul acela care a stat mereu prin bucătărie, care se trezea sâmbăta dimineața ca să meargă la piață cu mama, care ajuta la gătit, observa tot ce se întâmplă. Lucru care mi-a adus abilități pe care le folosesc și astăzi, lăsând modestia la o parte, de cele mai multe ori gătesc foarte bine.
De multe ori îmi face plăcere să pregătesc ceva de mâncare. De alte ori (tot multe) aș prefera să fac altceva și mă gândesc când s-o inventa pastila aia denumită prânz sau cină (la mic dejun sunt ok, mai ales că sar peste el de cele mai multe ori), să o iei cu puțină apă și gata. (și să fie ok din punct de vedere sănătate). Mai ales că nu sunt o gurmandă, îmi place și mie să mănânc dar nu cât să stau 10 ore să fac un fel de mâncare cu 70 de ingrediente diferite ca mai apoi să-l mănânc în 5 minute și eventual să mai și arunc puțin din el după și apoi să mai spăl și o tonă jumate de vase. Nu!
Vai și când mai aud în unele clipuri/rețete video exprimarea e simplu! E simplu să faci eclere ca la coferărie. No shit! Nu e simplu. Simplu e să pui salam pe pâine. Și dacă se poate și pâinea feliată și salamul gata feliat de la magazin. Asta e simplu.
Așa, hai că iar fac o introducere din aia cât zece postări și nu mai trec la subiect. Subiectul este că, după ce am trecut prin fazele: 1. gătit prăjitură, pâine, gogoși, toate chestiile alea pe care nu le găteam în mod normal, 2. mâncat între mese tot felul de alte gustări pe care în mod normal pe timp de ne-izolare nici nu le aveam în casă (Oreo, chipsuri, pufuleți, sticksuri etc.) 3. nu mai vreau să gătesc nimic, să fac nicio listă de cumpărături, nimic (asta ține doar până când îți cere iar stomacul mâncare), am ajuns la concluzia că ne trebuie o organizare mai bună.
Așa că, după ce am făcut lista de cumpărături pentru aproximativ două săptămâni și după ce am făcut cumpărăturile respective, am conceput un meniu zilnic de pe 7 aprilie până pe 21 aprilie, astfel încât noi vom ști ce mâncăm în fiecare zi: prânz și seară, dimineața nu mâncăm.
Acest meniu este potrivit pentru noi, făcut după gustul și preferințele noastre alimentare și am luat în calcul următoarele:
- Una dintre mese să fie o combinație de mic-dejun cu brunch sau o ciorbă de ieri (ca să nu implice foarte mult gătit sau timp petrecut în bucătărie). Adică: ouă în toate felurile, brânză, legume, mezeluri (mai puțin), hummus, salată orientală, roșii, avocado, combinații între ele. Nu e în toate zilele așa. Dacă e o zi de weekend, cum este astăzi, am două mese de gătit și un desert însă din ele mai acopăr o masă și o gustare și pentru mâine.
- În afară de ciorbe nu lăsăm nicio mâncare pentru a doua zi, deci în fiecare zi este ceva nou. Ciorba este un fel de mâncare în sine, nu aperitiv pentru prânz.
- Pentru a reduce la 0 aruncatul de alimente, am avut grijă, atunci când am făcut meniul, să combin ingrediente pe care le desfac pentru o mâncare, astfel încât să le pot folosi în aceeași zi sau a doua zi la altă mâncare. Gen azi dacă desfac smântâna să fac ciorbă rădăuțeană, fac și mămăligă cu brânză și smântână pe seară ca să nu las smântâna să expire în frigider. Dacă am luat lipii pentru hummus, pun și de-o shaorma pe seară. Ați înțeles ideea.
- Pentru gustare avem până acum trecut doar: măr, banană, chec (pe care urmează să-l fac astăzi), clătite, pâine cu dulceață. M-a întrebat sora mea dacă trebuie să existe și o gustarea neapărat. Gustarea ține loc de ronțăiala aia de parcă ai mânca ceva și nu știi ce și mă ține în distanțare socială de toate porcăriile (de care sunt de altfel deja distanțată pentru că nu le mai am). Când e distanța mare între mese mai bag un măr și trece. Vorba vine, uneori am senzația că mărul este el în sine un mic carnivor care îmi devorează și mai mult stomacul. Dar ieri am mâncat două mere și s-au devorat unele pe altele că mi-au ținut și de foame.
- Să punem pe listă mâncăruri preferate, pentru a evita să ni se facă poftă de altceva. Și dacă ni se face, schimbăm zilele între ele, având grijă la ce ziceam mai sus legat de ingrediente.
- Să fie cât de cât flexibil în sensul că, dacă intervine ceva și nu mai pot să gătesc mâncarea mai complexă la ora aia (nu știu, am call-uri la muncă, spre exemplu), le schimb între ele.
Din nou, funcționează pentru noi. Avem cam aceleași preferințe culinare, nu avem copii, astfel încât am reușit să ne organizăm în felul ăsta. Este mai bine pentru că, având o organizare, nu mai stau să mă gândesc zilnic azi ce-oi mai face. Plus că folosesc foarte inteligent ingredientele și am grijă să nu expire, să nu le uit prin frigider și să le găsesc apoi să mă întreb….dar pe asta de ce-oi fi luat-o? Deschid google sheets, mă uit, dezgheț dacă e ceva de dezghețat, mă gândesc cam la ce ore trebuie să le fac să fie gata proaspete, în funcție de ce mai am de făcut în ziua respectivă și gata.
Dacă la gustări și una dintre mese v-am enumerat câteva, să vă spun și din cealaltă masă câteva feluri, poate vă inspiră: ciorbă de oase afumate, ciorbă rădăuțeană, tăiței cu pui (gen chinezesc), paste: carbonara, cu somon (avem o dată pe săptămână paste), pizza de casă, shaorma de casă (știu că pare ca junk food dar nu este, sunt gătite destul de curat, cu ingrediente cât de cât sănătoase fără sosuri grețoase și alte maioneze – ce se vede mai jos în poză este sos de iaurt nu maioneză), mazăre cu pui, ceafă de porc la cuptor cu piure, aripi de pui cu fasole verde, mici cu cartofi prăjiți (au fost o dată pe meniu pentru că am avut super poftă), pipote cu piure de cartofi, pârjoale, salată orientală, pește (am făcut păstrăv prăjit, da, cam multă prăjeală la unele mese însă nu fac această postare să mă judecați, luați ce vă place vouă).
Poate unele idei vi se par prea consistente sau calorice. Gândiți-vă că aia e singura masă complexă de peste zi și că am mai mâncat ou fiert și roșii cu puțină brânză și măr la gustare. Deci nu mai pare așa de calorică dacă e pusă în context.
Asta facem noi săptămânile astea două. Pentru următoarele va trebui să mă gândesc la alte feluri (voi mai rula și din astea, desigur). Dar mă gândesc o singură dată, ăsta este marele avantaj iar pe mine mă relaxează maxim faptul că știu. Este o perioadă cu atât de multe nesiguranțe și întrebări și frământări încât asta vreau să fie ultima mea grijă.
Desigur, sunt recunoscătoare pentru faptul că am din ce cumpăra pentru a mânca și că am unde sta și că eu și cu ai mei suntem sănătoși.
Fun fact: n-am cumpărat drojdie 10 ani de zile dar acum brusc am simțit nevoia să am, să fac gogoși și pâine și lipii. Mi-a trecut, după ce am umplut casa de făină și am frământat de mi-am rupt degetele vreo câteva zile, nici nu mai vreau să văd făină în fața ochilor sau să mai spăl castroane de urme de aluat.
Și apropo de cumpărături, luăm strict ce este nevoie pentru acest două săptămâni, cel mult mai completăm cu pâine în unele zile (acum că mi s-a luat grav de făină și frământat). Nu avem stocuri de alimente, dacă vine foametea probabil că o să scot borcanul ăla cu dulceață de gutui pe care-l tot ocolim în dulap și-l împărțim la doi și aia e.
Dacă vă întrebați și ce mănâncă Jinx (pisicuța noastră), la ea este cel mai simplu: bobițele ei și cu câte un răsfăț de ton la conservă. Mai cerșește și câte o bucățică din ceva ce mâncăm noi la masă, doar pentru ca mai apoi să se strâmbe și să plece, e destul de pretențioasă oricum la mâncare (n-ai s-o vezi mâncând crenvuști și salam de exemplu, ceea ce este minunat).
Și după o postare lungă cât o zi de post, mi-ar plăcea să aud în comentarii dacă e vreo idee pe care v-ar plăcea să o preluați sau dacă ați vrea voi să-mi mai dați o idee. Dar vă rog eu, cu ingrediente care se pot găsi la tot pasul și pentru tot buzunarul.
Mulțumesc, Laura, pentru că mi-ai sugerat să scriu această postare, după ce scrisesem o postarea luuuungă într-unul din grupurile mele de FB preferate inspiraționale zilele astea, Ce gătim în carantină 🙂
Foarte tare ca faci planul o data și apoi “doar îl execuți”. Așa facem și noi, doar ca săptămânal. Mi-e greu sa ma gândesc pentru 2 săptămâni :)))
Și eu am început sa fac ciorbe, pana acum preferata e cu carne de porc (cea deja tăiată pt gulaș de la Lidl 😊).
Și ce mi-a mai placut mult și e ușor de făcut, e Shakshuka de linte (suna complicat, dar e chiar ușor de făcut, dacă dai search pe google e un video făcut de mega Image) și poate fi adaptata cu alte ingrediente.
Făinoase nu am făcut pana acum, ursasc sa fac aluat, iar la dulciuri nu am decât ciocolata neagră 85% in casa, deci e bine 😅
Mulțumim de inspirație!!! 😘
Multumesc si eu pentru impartasire. Nu am luat niciodata carne taiata gata pentru gulas de la Lidl dar o trec pe lista, pana acum la porc am trecut doar ceafa pentru un rasfat de ceafa la cuptor cu piure. Ah si ciorba de coaste afumate :)) Hai ca e si ceva porc totusi. Ce am observat la meniul facut este ca in unele zile nu mai trebuie sa gatesc al doilea fel pentru ca mi-a mai ramas ceva din ziua precedenta, asa ca se mai muta si mai castig o zi :)) Nu pot sa spun ca sunt fan sa mananc aceeasi mancare doua zile la rand dar uneori mai merge.
Pastila aia minune o astept si eu uneori :))). De doua ori pe zi mancam si noi, adica brunch si alta masa pe 4 sau 5. daca mancam fructe sau biscuiti pe la 3 atunci masa se duce mai tarziu. bine, copiii mai cer una alta, sunt copii. dar noi adultii ne descurcam asa. desi burta sotului tot la locul ei este. de a mea nu zic nimic :))). culmea e ca eu am inceput sa ma specializez la facut paine. ma relaxeaza sa framant, abia acum am prins smecheria cu framantatul. mai alternez si cu alte tipuri de paine, fara framantat, din aia de tii aluatul la frigider peste noapte. nu mai cumpar paine ca oricum e scumpa si dulce si nu vrem sa ne ducem prea des la magazin. cu gatitul fac cam ca tine, doar ca fara lista, ce ramane reciclez a doua zi (resturi de carne ajung in ompleta sau sandici, orezul il prajesc a doua zi cu fasii de omleta, etc). dar tot mi-e dor de restaurante, sa gateasca si altii ptr mine :).
Vaaai si mie mi-e dor de restaurante… Asa ce imi place si mie sa stau la o terasa sa mananc ceva gustos… Dar iau partea buna a lucrurilor cu economisitul banilor :)) Desi efortul meu ar costa si ala ceva. Pana cum merge f bine cu meniul. Ba chiar am mai amanat un fel sau doua pentru ca mai ramasese mancare de cu o zi in urma. Am invatat ca am facut mai mult chec decat putem noi manca. Si ca 3 zile de ciorba radauteana la rand sunt ok dar nu cred ca o voi mai gati vreo 3 luni de-acum incolo :)))
Foarte buna ideea! Eu comand o cutie cu ingrediente si retete. Din doua motive: nu mai livra aproape nimeni si voiam sa mai mancam si altceva decat ce mancam in mod obisnuit fara sa ne batem capul.
Ma gandeam ca nu o sa imi placa si mai ales ca va fi scump. Nu e, evit risipa, am ingrediente exact cat sa fac reteta respectiva pentru doua persoane si portiile sunt mari.
Retetele le pot alege eu din vreo 15 retete de pe site si primesc cate cinci pe saptamana.
In weekend sunt mai creativa :)))
Incerc si eu sa nu cumpar prostii gen dulciuri dar recunosc ca am mancat vreo doua pachete de chips-uri pe nerasuflate.
Hai ca trece si asta!
Super tare ideea cu ingredientele si retetele. Cam asa e si la noi doar ca adun eu retetele si fac calculele pentru ingrediente. Dar fac asta o data si ma tine 2 saptamani. Bine acum, sunt la final de prima saptamana, dar cred ca pot sa imi fac o idee ca merge. Am mancat si eu cateva chipsuri, don’t worry 😀 Si pufuleti si seminte :))) Dar sapt asta nu am mai avut si nici nu am mai cumparat. Am uitat sa scriu de cate un pahar de vin in cate o seara, si din cand in cand, cate o doza de pepsi. Trece, cum sa nu treaca, si ne scoate mai intelepti!