Începe să se ducă deja bronzul căpătat la mare în Grecia și parcă nu mai găseam motivație să mă pun să scriu și a treia și ultima postare despre experiența de acolo. Știu că mulți dintre voi poate că ați anulat deja vacanța programată, fie din motive de sănătate, fie din motive financiare (testul pentru familia toată poate să coste cam cât cazarea pe tot sejurul) însă sper ca aceste informații să vă ajute, dacă nu acum, pentru viitor. Repet că noi am fost în Thassos, Skala Potamia și pot să vorbesc doar despre ce am văzut și experimentat acolo.
Plaje – Sunt plaje cu nisip iar marea este de un albastru-verde foarte frumos. Este în general curat și oamenii cam respectă. Nu știu cum este în plin sezon non-pandemic, acest articol este valabil pentru jumătatea lui iulie, 2020. Am stat destul de mult la bucățica de plajă din fața cazării însă acolo nu aveam umbrelă așa că stăteam doar în orele în care se putea sta fără umbrelă. Ne-a fost bine așa, pe cearșaf.

În alte zile am mers la alte plaje unde nu plăteai șezlong, era fie o consumație recomandată, fie obligatorie (cu comanda minimă 7 Euro, de care tu puteai lua băuturi sau mâncare, deci șezlongul în sine nu costa) deși nu am văzut să fie atât de stricți mai ales că plajele erau destul de goale. Dar frumos este, dacă te așezi, să comanzi totuși ceva de la bar.

La Marble Beach nu se ajunge atât de greu cum am citit pe diferite site-uri. Noi avem o mașină mică și, mergând încet, am putut ajunge în siguranță, fără vreo avarie (în afară de faptul că am umplut mașina de praf). La Marble Beach e nevoie să mergeți de dimineață pentru că apoi riscați să rămâneți fără șezlong și e frumos să ai șezlong acolo pentru că plaja este micuță. Este foarte frumos, mi-a plăcut mult. Acolo, spre deosebire de alte plaje la care am fost, taxa de șezlong este de 10 euro/persoană dar și aici ai inclusă o băutură (cafea + apă sau suc). Eu zic să nu vă speriați de ce zice pe site-uri și să mergeți. Ce m-a scos din minți absolut acolo este faptul că toaleta este departe, te umpli de praf și te usucă soarele până ajungi pe jos acolo. Și, dacă te hidratezi bine așa cum trebuie, s-ar putea să ai nevoie de mai multe ori. Dar în afară de asta nu am ce să comentez.

Cazare. Noi am stat la Sunrise Studios, cazare direct pe plajă și, camera cu vedere la mare a fost 75 euro/noapte ceea ce este destul mult dacă plănuiești să stai multe zile. Camera cu vedere la munte era 65 euro/noapte. Pentru noi a meritat. A fost un loc perfect amplasat, curat, gazda primitoare, am avut tot ce a fost nevoie în cameră (inclusiv o plită, frigider, fierbător, chiar dacă noi nu am gătit mâncare propriu zis, aș fi avut opțiunea să fac câte ceva simplu) plus un balcon generos. Sunt sigură că sunt locuri mult mai ok ca preț unde poți să ai bucătărie utilată să gătești însă noi nu am căutat așa. Dacă aveți copii atunci probabil că e mai ok să căutați o locație așa și plus de asta să aibă și curte cu diverse pentru copii (am văzut că erau atunci când ne-am mai plimbat prin sat).


Magazine. În general sunt tot felul de supermarket-uri mai mici sau mai mari de unde poți cumpăra alimente, apă, fructe și tot ce mai ai nevoie. În funcție de unde stai unele pot fi la distanță de mers pe jos, altele mai degrabă cu mașina. Nu am putut evalua exact cam care sunt prețurile pentru că multe nu am cumpărat în afară de iaurturi, apă, banane, cafea. Aici vă recomand să nu transformați tot timpul mental euro în lei, e clar că nu are cum să coste fix ca în țară dar nu sunt diferențele atât de mari până la urmă.
Ospitalitate. Grecii cu care am interacționat noi au fost prietenoși și bucuroși de oaspeți. Mulți dintre ei (cei din restaurante) vorbeau română și-ți explicau uneori mai clar în română ce conține un fel de mâncare decât în engleză, ceea ce sunt convinsă că ajută foarte mult, la urma urmei nu toți românii vorbesc engleză (sau eventual greacă).
Zgomot dubios. În primele zile am tot auzit un zgomot dubios a cărui sursă nu am putut să o identificăm decât după o căutare pe google în care am aflat despre această insectă măricică pe nume cicadă. Se pare că face pare din culoarea locală a Greciei dar pe mine nu m-a uns neapărat pe suflet zgomotul. Am stat să o urmăresc prin copaci să o și văd la față. Și să v-o arăt și vouă. Asta ca să știți când auziți bâzâiala că e posibil să fie această domnișoară gălăgioasă responsabilă de ea.
Apropo de insecte. Nu am văzut muște sau țânțari, ceea ce a fost superb. Însă au fost albine (de altfel se pare că se vindea destul de multă miere de albine pe acolo) dar cred că și viespi. Eu încă nu fac foarte bine diferența.

Pe plaje nu se aude muzică. Doar valurile mării. În schimb îți mai aduce aminte de casă puțin vândutul de porumb fiert pe plajă (ambulant și nu foarte des cât să fie deranjant). Așa în rest nu am văzut porumb copt sau fiert sau prea multe mâncăruri de luat așa din mers (gen shaorma sau pizza la felie) dar poate aici nu erau și sunt în alte părți. Ah, de fapt sunt locuri unde poți lua gyros care este foarte gustos, după cum am zis și în postarea cu mâncarea.
Mi-a plăcut super mult combinația de munte cu mare. Cred că cel mai tare m-am bucurat de peisaje. Din minut în minut spuneam cât este de frumos. Și sunt convinsă că mulți dintre voi ați fost în locuri și mai frumoase și chiar am primit câteva recomandări în comentariile la postările trecute însă pentru mine a fost un loc fascinant. Poate și venind după o perioadă lungă de stat prin casă și oboseală și stres. Poate a contat și asta că am putut chiar să mă rup de griji și să mă bucur de altfel de frumos. Sigur, nu m-am rupt total dar e clar că am venit cu capul mult mai odihnit și sunt recunoscătoare pentru asta. Încă nu a trecut efectul dar deja mi-e dor de mare. Așa că o s-o mai vizitez și pe aceasta a noastră dar mai încolo, să crească dorul mai mare.

Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea unui concediu reușit la mare în Grecia. Sper să vă inspire și să vă dea curaj să încercați dacă nu ați mai fost până acum.