De ce citesc … cărţi

Citesc multe lucruri în viaţa de zi cu zi: de două ori pe zi eticheta la gelul de duş, şampon şi ce mai am prin baie, afişele din autobuze (mereu aceleaşi), bonurile pe care le găsesc rătăcite prin buzunare, titlurile la cărţile pe care le am în bibliotecă atunci când stau în pat cu ochii pierduţi într-o direcţie, lista de messenger şi statusurile prietenilor, blogurile din reader, cv-uri, scrisori de intenţie, mail-uri, articole din ziare, horoscopul, lista de melodii de pe mp3 player, citesc (inevitabil) ce traduc şi multe altele.

În afară de toate astea mai citesc şi cărţi. În ultima perioadă recunosc că nu prea am citit. Scuza principală este că nu am avut timp, am fost obosită, nu am mai fost demult prin librării să văd ce mai e nou, aproape că nu m-am mai interesat deloc de aspectul ăsta. Înainte mai citeam în autobuz dar acum distanţa dintre serviciu şi casă e destul de mică, nu aş avea timp să citesc decât vreo două pagini şi atunci prefer să ascult muzică.

Deşi le-am neglijat, iubesc cărţile. Nu prea îmi plac astea noi şi lucioase. Le prefer mai degrabă pe cele cu foaia galbenă, mai aspre la atingere şi cu un miros aparte. Nu cred că sunt mai deşteaptă sau mai cultă decât alţii care nu citesc cărţi, fiecare îşi ia isteţimea şi agerimea minţii de unde ştie mai bine (unii mai norocoşi o au chiar de la natură şi nu au nevoie să citească o mie de cărţi ca să poată fi simpatici şi spirituali). Nu cred că sunt un om mai special şi mai frumos doar fiindcă “mă distrez”  citind. Nu cred că mă ajută la modul intelectual fiecare carte pe care o citesc (citesc o groază de chick lit, recunosc) dar cu siguranţă mă bucură cumva fiecare dintre ele. Unele mă şi enervează dacă nu au finalul pe care mi-l doresc, chiar îmi vine să rup ultimele pagini şi să scriu eu unul mai frumos. Nu am niciun răspuns concret şi argumentat la întrebarea de ce citesc cărţi. Pur şi simplu.

Advertisement

2 comments

  1. Mie imi e dor sa mai citesc o carte, dar n-am timp 😦 As vrea sa fie ceva care sa ma tina treaza noaptea (hm, de fapt stau treaza noaptea dar din alt motiv) cum a fost seria Twilight. N-am fost niciodata adepta cititului cartilor care “trebuie” citite. Eu citesc ce imi place si nu mi-e rusine cu asta. Of, ce-as mai citi o carte… Poate ma duc week-end-ul viitor la Minilibris, sa mai iau niste carti. Din pacate, nu pentru mine…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.