Ultimii cititori

Mă uitam acum la ştiri şi mi-a atras atenţia un mini reportaj de pe Realitatea tv în care eram catalogaţi ca fiind cei mai ne-cititori oameni din UE. România a ieşit pe ultimul loc atunci când vine vorba de cumpăratul cărţilor însă aproape pe primele locuri când vine vorba de cumpăratul mâncării. Se pare că a reieşit în urma sondajului că românii nu cheltuie pe cărţi mai mult de 5 euro PE AN!!!! Iar cea mai vândută carte a anului a fost Şi noi ce mai mâncăm. Nu îmi vine să cred că sondajul este corect. Eu întâlnesc zi de zi oameni pasionaţi de lectură, oameni care investesc în cărţi, oameni care fac cărţile să circule. Se fac şi la noi târguri de cărţi care sunt efectiv pline de oameni, mai ceva ca la supermarket. Şi sunt oameni care cumpără, nu oameni care intră acolo doar pentru că nu se plăteşte bilet de intrare. Pe internet se promovează intens lectura. Oamenii se implică în campanii cu cărţi şi cumpără alte cărţi descoperite în urma acestor campanii. Eu refuz să cred că e corect acest sondaj şi că noi românii suntem pe ultimul loc când vine vorba de citit mai ales că eu citesc cărţi şi cumpăr cărţi în mod constant şi în mod clar de multe ori cheltuiesc mai mult de 5 euro pe lună pe cărţi.

Advertisement

18 comments

  1. Pentru românul ”mediu”, o carte cumpărată este un lux. Sincer. Cînd factura la întreținere este jumate din venitul lunar, înțelegeți poate ce vreau să spun. Nu vă uitați doar la colegii de serviciu, sau la cei care citesc în metrou în drum spre serviciu, școală etc. Există o țară întreagă și mulți nu au condițiile minime pentru un trai decent, darămite să mai aibă de unde da banii pe o carte.

    Pe de altă parte, se promovează intens modelul șmecher, incult, grobian și cu așa-ziși bani.

    Cine citește, citește, așa cum poate, împrumutînd, cumpărînd. Vorba cuiva mai sus, mai contează și ce citește 🙂 Cei care citesc să-și încurajeze copiii, cunoscuții, să încurajeze un copil care nu are părinți dispuși să-l îndrume…

    • Inteleg ce vrei sa spui mai ales ca toata copilaria si adolescenta am citit carti doar de la biblioteca sau carti primite la premiu sau cadou de ziua mea. Nu erau bani si de carti. Ne trebuia mancare, haine, trebuia sa platim intretinerea si celelalte cheltuieli. Pe romanul mediu il inteleg cel mai bine. Pe romanul peste mediu si pe cel bogat nu-l mai inteleg.

      • Hihi, probabil aceia consideră că nu este necesar să citească 😛

        Vai, mi-ai adus aminte de copilărie și cărțile de atunci, vorba ta, primite premiu sau cadou. Pe atunci o carte era un cadou mai mult decît suficient. Și mai mi-ai adus aminte de cărțile xeroxate care circulau pe la părinții noștri, cărți – unele interzise pe vremea aceea. Cum ziceam, cine citește, citește oricare ar fi condițiile.

        Ai fost la biblioteca asta mare, nouă? Eu nu încă, dar mă roade curiozitatea. Aici în Militari nici nu știu unde este cea mai apropiată bibliotecă… semn că sînt pe cale de dispariție 😦

  2. Probabil ca in Romania oamenii chiar nu cumpara carti, pentru ca nu au bani, dar asta nu inseamna ca nu citesc. Eu atata stiu: acum doi ani, dintr-un amfiteatru de 100 de persoane (la facultate in Franta) am fost singura care a ridicat mana la intrebarea “Cine a citit Malraux?” Si singura care si-a dat seama ca proful incurca itele cand vorbeste de Proust. Probabil nici macar el nu-l citise. Asa ca sa fim seriosi, cand strainii dau aici banii pe carti e vorba despre carti de bucate, manga si BD.

    • Ai dreptate, e irelevant sa faci asa un sondaj dupa numarul de carti cumparate. Eu aveam o colega de facultate care isi cumpara carti foarte rar (nu isi permitea) si atunci din anticariate. Insa citea atat de mult de la biblioteca. Enorm de mult. Deci pe ea ar fi ratat-o la numaratoare cand urmau sa numere romanii cititori…

  3. schimbul de carti mi se pare cea mai buna solutie, dar la un moment dat se epuizeaza tot materialul si trebuie automat sa citesti si ceva nou ca sa nu stai mereu sa citesti ce citea mamaia lu’ mamaia lu’ mamaia.
    Ma pune putin pe ganduri faptul ca in romania media de caciula este de 5 euroi…
    Cum naiba, ca la faza asta nu ai cum sa iesi pe minus decat daca vinzi din cartile care le ai deja (ceea ce este putin probabil)
    cum naiba sa citesti o carte pe an ?!
    Imi vine greu sa cred ca toti acei oameni au descarcat sau au imprumutat carti.
    La faza asta sunt realist, probabil pe cei mai multi ii doare fix in anus de literatura si cei ramasi (putini dar buni,cum e vorba aia..) nu isi permit.
    Este foarte trist ca am ajuns sa fim redusi la mizeria asta, sa nu ne mai putem permite o banala carte.

  4. Poate că o fi real sondajul, chiar dacă unii ca noi cheltuie măcar pe săptămâna 5 euro pe cărţi. Însă sunt mulţi care nu cumpără deloc sau chiar nu citesc deloc. E adevărat că pe net cunosc foarte multe persoane care şi cumpără şi citesc, iar în jurul meu văd mai des decât mă aşteptam oameni citind. Însă mai mulţi sunt aceia complet străini de astfel de preocupări. Când ponderea celor care citesc va fi mai mare decât a borfasilor, aurolacilor şi altor specii ingrate, atunci poate nu vom mai fi pe ultimul loc.

  5. Eu tind sa cred ca sondajul este cat de cat adevarat. Ei au facut un calcul simplu: daca tu cumperi 10 carti, iar eu niciuna, 5 se “trec” la mine, ca sa le dea si lor o socoteala relativa. La noi se vand carti, lumea cumpara, aici sunt perfect de acord. Am citit azi ca la Bookfest editurile au avut vanzari cu 15% mai mult fata de anul trecut. Dar, ce-i drept, suntem pe ultimele locuri cand vine vorba de citit. Cand mai intru intr-o librarie, ma ingrozesc cand vad ca-s aproape pustii! Si am fost martor la o scena cand o mama si o fetita (naiba stie ce cautau acolo) se certau – fetita voia o carte de povesti, iar maica-sa i-a spus ca ce-i trebuie ei cartea aia, ca oricum nu citeste. Atunci ce pisicii lui Hector mai cauti intr-o librarie? Se incurajezi NEcititul? Sa-i arati copilului tau ca ala e un loc de care trebuie sa se fereasca? Asa iti educi copilul? Si sunt sigur ca nu e singurul caz. Bibliotecile sunt groaznice la noi, ca ti-e si scarba cand te gandesti ca trebuie sa te duci si sa dai peste tot felul de acrituri, ca la aproape orice institutie publica de la noi.
    Iar editurile desi supravietuiesc, se plang ca nu mai au vanzarile de acum cativa ani. Iar cartile de la chioscuri au inceput sa nu mai fie interesante. Lumea se plangea ca 30-40 de lei pe o carte e mult. Acum, ca le au la 10 lei, tot nu-i bine.

    Eu sunt de parere ca cititul trebuie incurajat prin exemple. Daca tu ca parinte ai mereu o carte pe noptiera, atunci copilul tau va sti ca cititul poate fi relaxant si interesant… Dar cand ai in familie un parinte in genul celui mentionat mai sus, la ce poti sa te astepti?

    • Ai dreptate. Da, stiu ca se plangeau oamenii ca sunt scumpe cartile. Mi se pare ca in ultima vreme au cam scazut preturile la carti. Au ramas cu preturi mari cele foarte noi si cartonate cu priza la adolescenti care se vand oricum. Insa o familie cu un venit mediu isi permite zic si eu si cateva carti pe an.

  6. si eu citesc mult, cheltui bani pe carti si chiar nu-mi pare rau. in plus, sunt de acord cu tine: cunosc multi romani care investesc regulat in carti si nu sume neaparat mici.inclin sa cred ca acest sondaj nu reflecta realitatea. in fond, el se face pe un esantion relativ mic de romani.

  7. Nu știu cum e în alte țări și în alte locuri, dar prietenii mei din Germania de ex. nu cumpără cărți, dar citesc foarte mult pentru că-s abonați la bibliotecă. Eu cheltui pe cărți relativ mult.

    • Probabil pentru ca bibliotecile la ei sunt mereu actualizate cu titluri de ultima ora. Oare asa o fi si la noi? Si eu cheltui destul de mult pe carti insa incerc pe cat posibil sa fac sa merite mai mult prin faptul ca le dau cu imprumut la oricine doreste.

      • La ei chiar is actualizate, la noi, cel putin in Timisoara sta binisor biblioteca. O prietena de-a mea ia tot timpul beletristica de la All de acolo, desi Strada Fictiunii are abia un an. Si a mai luat si astea cu Tronurile (nu stiu cum le zice exact, dar is destul de noi).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.