Cartea bate filmul

Mi se pare greu să faci un film după o carte pentru că trebuie să concentrezi acţiunea care se întinde pe sute de pagini în doar o oră şi jumătate de imagine. Pe de altă parte imaginile economisesc multe cuvinte pentru că nu trebuie să descrii anumite chestii care se văd.

De cele mai multe ori când am văzut un film făcut după o carte care mi-a plăcut mult, am rămas dezamăgită: fie a fost din cauză că au tăiat din acţiune şi din personaje, fie pentru că nu mi-a plăcut ce actori au ales, fie că au schimbat ceva la care eu ţineam şi altele.

Dacă reuşesc să trec peste aspectele pe care tocmai le-am enumerat, e destul de mişto să vezi un film după ce ai citit cartea (mai completezi tu în gând părţile peste care s-a sărit şi înţelegi mai bine cursul evenimentelor) dar şi să citeşti o carte după ce ai văzut filmul (pentru că aşa personaje au chip şi locurile descrise capătă un alt contur).

M-am uitat recent la Twilight (făcut după cartea cu acelaşi nume de Stephanie Meyer), Confessions of a Shopaholic (după seria de cărţi a lui Sophie Kinsella) şi nu chiar atât de recent la The Sisterhood of the Traveling Pants 1 şi 2 (după seria de cărţi a lui Ann Brashares). Dacă ar fi să aleg care mi-a plăcut mai mult aş alege ambele filme The Sisterhood of the Traveling Pants 1 şi . Motivul? Sunt nişte filme frumoase din toate punctele de vedere: poveste, actori, muzică, atmosferă. S-a păstrat sentimentul acela din carte deşi au schimbat şi ei destul de mult acţiunea.

Alte filme făcute după cărţi care mi-au fost dragi (cărţi ale unor autori care îmi sunt de asemenea dragi) ar mai fi:

A Walk to Remember; Nights in Rodanthe; Message in a Bottle (cărţi de Nicholas Sparks)

In Heaven (făcut după Marc Levy – Şi dacă e adevărat) – joacă Reese Whiterspoon, o actriţă care mie personal îmi place mult.

Bridget Jones’s Diary şi Bridget Jones – The Edge of Reason (după cărţile lui Helen Fielding)

Nu-mi mai vin acum altele in minte dar cam astea ar fi preferatele mele.

Advertisement

5 comments

  1. si inima de cerneala, facut tot dupa carte e bun, cel putin mie mia placut desi recunosc inca nu am citit cartea. E planificata pt vara.

  2. Da, uite nu mi-a trecut prin cap Numele trandafirului. Da, e diferenta de la cer la pamant intre carte di film insa chiar ca e greu sa faci un film dupa cartea aia. Cine a citit-o stie la ce ma refer.

  3. dar Numele trandafirului? Pe mine m-a dezamagit foarte tare 😦 Prima data, ca apoi a fost mai bine :)) Asta apropo si de postarea cu incercatul :))
    Apoi Parfumul e un film foarte bun, pentru un film facut dupa o carte. Acum depinde si cu cat timp in urma ai citit cartea, si cat te-a marcat… Un an bun (sau in Provence?) si-a pierdut toata ironia din text… si in general asta e problema, nu se pierd atat actiuni cat asocieri de cuvinte, jocuri, ironii, asta e marea pierdere…

    ma mai gandesc 🙂
    angi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.