Sleep on it

Am văzut aseară Spanglish, un film cu un farmec aparte dacă ştii cât de cât şi engleza şi spaniola pentru că sunt sigură că subtitrarea nu poate să redea în totalitate farmecul limbajului care face filmul să fie atât de special.

De obicei când mă uit la un film şi îmi atrage atenţia o replică sau o întâmplare încerc să meditez un pic la ea sau să învăţ ceva dacă este ceva de învăţat de acolo. Sleep on it… Mă gândeam în timp ce mă uitam cum e mai bine: să izbucneşti la nervi şi să te descarci chiar dacă de cele mai multe ori reacţia este exagerată sau să  sleep on it şi să priveşti lucrurile mai cu calm a doua zi. Cred că dacă sleep prea mult on it ori nu mai ai curajul să spui ce te deranjează ori te gândeşti atât de mult la asta încât începi să faci scenarii şi mai exagerate şi a doua zi să izbucneşti şi mai mult. Deşi e posibil ca după ce ai slept on it să fii mai diplomat şi mai împăciuitor, asta depinde bineînţeles de înţelepciunea fiecăruia.

Al doilea lucru la care m-am gândit după film este că mi-ar plăcea ca şi la noi admiterea la facultate să fie compusă din mai multe probe iar una dintre ele să fie faimosul eseu american de motivaţie în care viitorii studenţi au posibilitatea să scrie lucruri emoţionante şi personalizate şi apoi să intre cu succes la facultate fiindcă au impresionat  mult comisia cu povestea lor. Bine, bănuiesc că asta se întâmplă mai mult în filme… dar n-ar fi rău să fie şi în realitate.

În afară de multele lucruri la care te lasă să meditezi, Spanglish este un film uşor, frumos şi relaxant la care  poţi să te uiţi oricând alături de cineva drag. Are şi comedie şi dragoste şi câteva momente de dramă iar combinaţia de engleză şi spaniolă îi dă, aşa cum am spus şi mai sus, un farmec aparte.

Advertisement

2 comments

  1. Dap, aici cu eseul ai nimerit-o. Ar fi frumos, dar mi-e teama ca suferim de un handicap enorm de ambele parti ale barierei… Stiam ca profesorii nu incurajeaza gandirea independenta sau creativitatea (generalizez, bineinteles), dar trebuie sa mentionez si ca elevii care vocifereaza impotriva profesorilor, odata lasati sa-si exprime punctul de vedere sau sa-si arate imaginatia, demonstreaza ca nu au una, ca nu au nimic de spus sau ca prefera metoda facila a copiatului (deh, internetul este atat de aproape). Bineinteles, si de data aceasta, generalizez…Insa, daca tu ai fost creativa, sa stii ca 90% nu prea sunt.
    Personal pot spune ca sunt nerabdatoare sa vad filmul…De mult nu mi-a mai recomandat cineva ceva bun si sufeream… 🙂

  2. Am vazut si eu filmul si mi-a placut mult. Este, intr-adevar, un film deosebit.
    In legatura cu admiterea la facultate pe baza de eseu: cati crezi ca ar fi in stare sa faca un eseu ca lumea atata timp cat profesorii dicteaza comentarii si asteapta ca elevii sa le invete pe de rost (am avut parte de astfel de profesori, mai ales in liceu)? Au trecut ceva ani de cand am terminat eu liceul, dar nu cred ca s-a schimbat atat de mult mentalitatea profesorilor. Si este pacat. Oricum la noi se pune accentul pe invatat pe de ros, invatat din carti, si mai putin pe practica.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.