NUnţi

Pentru că degeaba ai o sută de canale dacă oricum nu găseşti nimic ce-ţi place, am lăsat aseară televizorul să meagă pe o emisiune cu nunţi. Oricum intrasem deja în atmosfera de nuntă cu turta miresei şi hora din parcare de la bloc de la noi în cursul după-amiezii. Nunţile de la televizor erau făcute la ţară şi foarte tradiţionale, motiv pentru care mi s-a făcut şi mai clar ce obiceiuri nu suport la nunţi. Ambele mirese erau si gravide (nu ştiu cum o fi permisul legea satului aşa ceva :D) iar una dintre ele nu părea să fie foarte în atmosfera de petrecere, o fi având greţuri. Deci ce nu-mi place la nunţi:

  •  ruptul turtei în faţa blocului (nu de alta dar te umpli şi tu şi invitaţii de firmituri şi pete pe haine, arunci o grămadă din ea pe jos, nu-i văd rostul).
  • claxonatul pe străzi cu maşini pline cu baloane şi voal şi păpuşi hidoase.
  •  furatul miresei şi negociatul pe sticle de băutură, declaraţii de dragoste sau serenade făcute de mire pentru a-şi recupera mireasa, un eveniment de care mă pot şi cu siguranţă mă voi lipsi.
  •  dansatul găinii
  •  aruncatul cu bani peste tot (la biserică pe la ţigani, la gătitul mirelui cu oglindă, la dezgătitul miresei bani în sân, la lăutari cu dedicaţii). Cine mă cunoaşte ştie că nu sunt zgârcită deloc însă nu suport ideea de a sta cu bani în toate buzunarele în ziua asta specială în care n-ar trebui să-ţi stea gândul la aşa ceva.
  • mâncarea în exces şi felurile aduse unul după altul. E clar că nici prea puţină mâncare nu dă bine însă de ce oare avem nevoie şi de o farfurie încărcată cu aperitive reci şi de aperitiv cald şi de peşte şi de sarmale şi de friptură. La nunţi mi se pare că se face cea mai mare risipă de mâncare, ar trebui invitaţii să aibă un cuvânt de spus la ce vor să primească şi ce nu, măcar să nu mai plătească mirii mâncare care ajunge la gunoi.

Îmi plac petrecerile de nuntă simple şi elegante, aranjamentele florale, mărturiile ingenioase şi cu bun gust, invitaţii îmbrăcaţi decent. Îmi plac lucrurile făcute din suflet, fără obligaţii că aşa na “aşa se face la nunţi”. Nunta şi-o face fiecare cum vrea, nu trebuie respectat un şablon ca să mulţumim şi să închidem gurile tradiţionaliste care oricum vor vorbi. Mereu se găseşte ceva de comentat. Eşti fericit şi mulţumit cu ce faci dacă reuşeşti să pricepi că nu poţi mulţumi pe toată lumea. Era să uit … dacă aş mai putea înghiţi ceva la ora 5 dimineaţa, cred că mi-ar plăcea tortul de nuntă cu blat şi cremă albă 🙂

Advertisement

15 comments

  1. Aoleu, să fi văzut la olteni cum se făceau nunțile pe vremuri, la țară… aproape ca-n povești, aveai treabă vreo 3 zile și 3 nopți (cel puțin la aia la care am fost eu cu ai mei cînd eram mică așa fu…)

    Noi nu am avut nuntă, pentru că nu am simțit asta – deși toată lumea bagă textul cu ”așa se face”. Înnebunesc cînd aud asta, și nimeni nu știe să explice izact de ce se face, ci… așa 🙂 Ah, și împletirea diverselor tradiții luate după ureche, de iese pînă la urmă un amestec de prin toate regiunile.

    Fiecare face după simțirea proprie, zic și io. Important e să fii tu & mirele happy.

      • Abia după ce am pus comentariul am văzut că articolul tău era din 2011 🙂 Drept dovadă că tot ce ai scris este și rămîne de actualitate :))

  2. eu am fost la nunti numai in Bucuresti. ba parca o data si in Targoviste. dar s-a intamplat demult, in copilarie, nu am amintiri foarte proaspete. atata stiu, ca nuntile se fac noaptea, ca la voi.

    asta cu nunta in timpul zilei, din Ardeal, am aflat-o de cativa ani. probabil ca e specific zonei.

    mi-a zis un tip din Cluj: “cum sa se faca nunta noaptea?! noaptea e noaptea nuntii!”. deci intelegi punctul lor de vedere.:D

  3. hahaha dansatul gainii??!! n-am auzit de asta niciodata! dar ce ma amuza, cum naiba faci o gaina sa danseze??:))

    pai mirii platesc mancarea de la nunta, care ajunge la gunoi? credeam ca fiecare invitat isi plateste “tacamul”, dupa ce intreaba in prealabil cat a costat. adica “darul” pe care il da fiecare trebuie sa contina “tacamul” si ceva in plus, ca sa iasa si profitul pentru miri.

    din cate stiu, numai prin sud se fac nuntile noaptea. am auzit ca in Ardeal nunta incepe la pranz si se incheie maxim la miezul noptii. daca mint zvonurile, apoi mint si eu. neintentionat.:)

    • Gaina este dansata de o femeie din familie mai in varsta. Si chiuie si canta diverse chestii, urari pentru miri si alte rime romanesti.

      Invitatii isi platesc in principiu meniul dar daca socotesti cat au cheltuit cu haine, formatie, accesorii, aranjamente florale… slabe sanse sa mai ramana ceva profit, nu cred ca ai sanse sa iti acoperi cheltuielile.

      Eu sunt din Moldova si acolo nu se fac nuntile ziua, ar fi o anomalie barfita de toata lumea :)) N-am auzit la nimeni sa fi mers la nunta ziua, daca tu cunosti, iti dau dreptate, eu chiar nu stiu, toate nuntile la care am fost au fost noaptea.

  4. Eu sunt de acord cu tine, Mihaela. 😀 Prea multe traditii, prea multe “asa trebuie”… Fiecare are dreptul sa-si faca nunta dupa bunul plac.
    Plus ca in viziunea mea, mai exista o chestie deranjanta – ca nunta se face seara de tot. De ce nu se poate incepe la o ora mai normala? In Canada, de exemplu (mi-a povestit unchiu-miu), petrecerea incepe undeva pe la 17, iar pe la 1, cel tarziu 2, lumea pleaca acasa. Mi se pare mult mai OK.

    • Daaaa, uitasem de partea cu nunta noaptea intreaga. Mie mi-a placut cum a fost la botez cand am fost noi nasi. A inceput la ora 15 si s-a terminat la 12 noaptea (ultimul plecat adica noi si parintii copilului). M-am simtit bine, am mancat bine (ca na, am prins un pranz si o cina acolo). Asa noaptea esti rupt de oboseala si tu si 80% din invitati (mai sunt si 20% obisnuiti cu petrecutul).

      • Da, total de acord. Mi se pare foarte OK cu botezul la 15. Asa ar trebui sa fie si nuntile – 15-16 sa inceapa, 12-1 sa se termine. Si asa nu mai obosesti lumea (ca a doua zi sa doarma pana dupa-amiaza).

  5. Si eu credeam ca nunta se face fix cum vor cei implicati…dar doar ca tot mai intervine ceva ce “trebuie” ca asa se face, ca “altfel vorbeste lumea”, ca “tre sa ii multumesti si pe cei mai in varsta”….etc

  6. Ha, ha! Pot sa comentez?
    – la turta: nu te umpli de firmituri, am vazut ca una din ele avea un prosop deasupra capului, si eu am avut, nu m-a deranjat. Turta nu se arunca, se imparte celor prezenti. In fine, te poti lipsi, evident, nu cade cerul pe tine, DAR n-ai zis tu ca ieri iti era pofta de turta aia? De ce vrei sa furi oamenilor momentul si pofta de cozonac? 😀 😀 😀
    – furatul miresei – s-o crezi tu ca pierd o asemenea oportunitate. Lucian ar face bine sa lucreze la evolution of dance-ul ala ca vreau sa-l vad si eu.
    – mancarea – fix asa va fi si la tine. Din pacate asa se fac nuntile si daca vrei tu sa faci pe dos, n-ai cu cine, restaurantele nu se baga sa piarda bani cu tine cand pot avea pe altii cu 5 feluri de mancare.
    – agree cu tortul yummy cu blat si crema alba – nu stiu cine poate inghiti trei straturi de blat si crema de ciocolata la 5 dimineata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.