Nu mă înţelegeţi greşit

Nu mă înţelegeţi greşit dar eu cred că pentru ca oamenii să se înţeleagă între ei, trebuie ca  unii să vorbească şi alţii să asculte. Apoi cei care au ascultat să vorbească şi cei care au vorbit să asculte şi tot aşa. Dezastrul se produce când oamenii vorbesc în acelaşi timp şi nu ascultă deloc. Dacă nu ascultă e practic imposibil să înţeleagă şi atunci interpretează. Oamenii interpretează vorbe, tonalităţi, gesturi, cuvinte scrise, atribuie înţelesuri ascunse şi complicate unor lucruri extrem de simple şi de nevinovate. Oamenii care nu ascultă înţeleg ce vor şi de regulă înţeleg greşit. Şi apoi merg şi transmit înţelegerea lor distorsionată şi înflorită către alţi oameni care o cred. De ce n-ar crede-o? La urma urmei n-au fost acolo şi de ce şi-ar pierde timpul să caute să îşi formeze propria înţelegere? Nu e mai comod să se mulţumească cu înţelegerea altora? Oare oamenii care înţeleg şi transmit greşit realizează vreodată câtă nedreptate fac unor oameni care au transmis corect şi complet nevinovat o informaţie/un gest/o părere/un sentiment/o intenţie?

Oamenii înţeleg greşit din mai multe motive. Faptul că nu ascultă este doar unul dintre ele. Oamenii trec vorbele altor oameni prin prisma propriei experienţe, supărări, frustrări. Astfel, ce pleacă de la emiţător cu o intenţie, ajunge la receptor într-un cu totul alt fel. Imaginaţi-vă câte milioane de ani lumină călătoresc şi cât se schimbă aceste vorbe în drumul lor spre oamenii care au anumite probleme nerezolvate, oamenii care se simt vinovaţi pentru un lucru sau altul, oamenii care ascund şi hrănesc monştri în dulap.

Oare de câte ori n-au simţit oamenii nevoia de a anticipa o înţelegere precară şi au început fraza cu “nu mă înţelege greşit?” De parcă asta ar fi o garanţie că eşti înţeles corect. Cred că cel mai sigur este să-ţi alegi bine oamenii cărora să le spui ceva ce s-ar putea înţelege greşit. Cel mai bine este să fii sincer cu cine ştii că are maturitatea să-ţi priceapă sinceritatea şi care n-o deformează mai apoi în răutate şi ingratitudine. Celorlalţi, zâmbeşte-le frumos. Unii oameni mai au calitatea extraordinară de a se minţi singuri că nu le place să fie minţiţi.

Temă pentru acasă:

1. Când există atâtea lucruri grave pe lumea asta care se întâmplă şi care s-ar putea întâmpla, de ce aleg unii oameni să se supere din nimic?

2. Oare sufletul este o resursă nelimitată pe care o poţi pune la nesfârşit în toate nimicurile?

Totuşi, nu mă înţelegeţi greşit….

Advertisement

4 comments

  1. “Oare sufletul este o resursă nelimitată pe care o poţi pune la nesfârşit în toate nimicurile?” Din pacate pentru oameni ca noi, da. O postare superba, ca de obicei.

  2. “nu ma intelege gresit” este un fel de tic verbal, ca si “sincer sa fiu”. cred ca oamenii nici macar nu mai constientizeaza aceste expresii si nu se gandesc ca cineva le-ar putea lua mot à mot.

    cei mai multi, cand incep o fraza cu “sincer sa fiu”, nu sunt neaparat sinceri, dar vor sa fie crezuti.

    cei mai multi, cand incep o fraza cu “nu ma intelege gresit”, isi critica interlocutorul [sau critica o alta persoana], dar vor sa induca ideea ca nu o fac. sau cel putin ca nu o fac cu rautate.

    ori o mai folosesc [expresia “nu ma intelege gresit”] pentru a exprima in mod delicat un refuz.

    concluzia? astfel de formulari nu-s decat niste artificii verbale. de exemplu, textul tau putea sa inceapa foarte bine fara aceasta expresie.:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.