Păstraţi liftul curat

La noi în bloc s-a renovat liftul recent (arăta foarte murdar şi vechi înainte). Acum pentru că e aşa curat şi frumos, pe uşa de la parter e pus un afiş cu “Vă rugăm păstraţi liftul curat“. Oare peste câţi ani vom trăi şi noi într-o ţară în care astfel de mesaje să fie parte din bagajul de bun simţ al fiecăruia? De ce ar trebui să fim rugaţi să păstrăm curat un bun comun, ar trebui să ştim singuri asta, nu? Şi de ce totuşi şi cu mesaj şi cu rugăminţi în lift duhnea într-o dimineaţă o cutie de bere vărsată pe jos şi ambalaje de la bomboane şi miros de ţigară? Oare curat nu înseamnă acelaşi lucru pentru toată lumea? Sau mesajul ar fi trebuit pus în mai multe limbi, poate unii nu înţeleg româneşte? Este peste puterile mele de înţelegere de ce cineva ar bea bere în lift şi apoi ar boţi cutia şi ar arunca-o pe jos. Avem ghenă între etaje şi un coş de gunoi la câţiva metri distanţă de bloc, nu pricep de ce ar arunca-o cineva pe jos. Să-mi explice cineva dacă pricepe că eu nu reuşesc.

Advertisement

9 comments

 1. Se numeste proasta purtare, nesimtire, proasta crestere, lipsa de respect fata de un bun care nu-ti apartine, mitocanie .. Cam cum sunt n% din romani ..din pacate:(

 2. pentru ca suntem o natie unde copii nu sunt educati de mici?
  Pentru ca ducem lipsuri de toate felurile si suntem frustrati, asa ca simtim nevoia sa ne umplem “burtili” cu bere si sa aruncam cutia pe jos pentru ca suntem “barosani”?
  O apocalipsa sau o bomba nucleara ne poate salva.
  Cum sa mai fiu optimist?

 3. Urat comportament.
  Dar apropo de afise, in Franta, in hotel (deci nu camin sau alte forme de cazare) era pus un afis prin care eram rugati sa consumam cat mai putina apa. Si chestii similare in Germania, Austria si Belgia. Motivul e ca asa salvam mediul, dar cred eu ca is si altele :). In plus, mi s-a parut ok.
  Bine, asta cu gunoiul ar trebui sa o stim, ca nu am vazut niciunde atentionari de genul. Macar de s-ar respecta, atunci pe cuvant ca si eu as pune in bloc la mine :D.

  • Nu se respecta nici cu foaie nici fara foaie. Fara foaie, cine nu are bun simt, nu respecta pentru ca nu scrie nicaieri . Iar cu foaie… cine nu respecta poate nu stie sa citeasca :D:D:D

 4. Mesajele astea nu sunt numai in Romania. In Belgia unde stau eu e fix acelasi lucru. Cladire noua, lift frumos, curat, nou, modern, bla bla, dar sunt macar vreo 4 afise pe care scrie sa pastram curatenia in lift. Si de unde…ca tot miroase a tigari in lift si mai gasesti si ambalaje in el..Ba chiar am un vecin care isi aprinde TRABUCUL in fata liftului si desi nu are decat un etaj de mers, fumeaza trabuc in lift fara nicio jena. Desi sunt afise mari cat capul lui pe care scrie fumatul interzis. Nu tine de tara. Tine de oameni. Iar oamenii sunt nesimtiti peste tot. Curatenia din vest pe care o vedem pe strazi nu vine din bunul simt al cetatenilor, ci din frica de amenzi uriase pe care le poti primi daca arunci pe strada.
  Deci o catalogare de genul “doar la noi, doar in Romania”, e total gresita.

  • Pai in cazul acesta sa schimbam partea cu “oare peste câţi ani vom trăi şi noi într-o ţară” in “oare peste câţi ani vom trăi şi noi într-o lume”. Eu n-am avut ocazia sa calatoresc prea mult dar unde am fost am vazut curatenie si fara afise care sa roage cetatenii sa o pastreze. Dar te cred pe cuvant. Nu stiu daca sa ma simt mai bine ca nu suntem singurii sau sa ma intristez ca nici in alta parte nu e civilizat.

   • Pe mine m-au incercat numai sentimente de tristete: uite ca pe noi ne arata cu degetul cand ei sunt la fel si uite ca din pacate si ei sunt la fel..Oricum, parerea mea e ca tine strict de cei 7 ani de acasa si de un egoism pe care nu mi-l explic. Sa fumezi trabuc intr-un lift in care stii ca dupa tine urca mame cu bebelusi…e un amestec de nepasare si de nesimtire.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.