Am tot văzut ştiri cu privire la rezultate care au fost anul acesta la Bac. Am văzut elevi plângând în faţa listelor şi părinţi revoltaţi de sistem şi de subiecte. Presupun că e mai la îndemână să dai vina pe sistem decât să recunoşti faptul că odrasla ta nu s-a pregătit şi a luat note sub doi. Dar eu n-am de unde să ştiu, poate că or fi fost subiectele de vină iar sistemul, ştim cu toţii, are cusururile lui. Au fost şi elevi care s-au pregătit constant încă din clasa a noua pentru acest examen de maturitate şi au luat note peste nouă la toate materiile. Deci pentru unii subiectele n-au pus probleme. Însă pentru mai bine de jumătate dintre elevi subiectele au fost prea complicate. Nu dacă a scăzut nivelul elevilor sau a crescut nivelul subiectelor, mi-e greu să-mi dau cu părerea după nouă ani de când am dat eu Bac-ul. La vremea aceea subiectele mi s-au părut nici cele mai uşoare dar nici grele. Doar că trebuia să înveţi. Să înveţi destul de mult aş spune. Poate s-a mai şi copiat atunci, nu ştiu nici asta. Camere de supraveghere mai performante decât ochii vigilenţi ai profesorilor nu aveam. Posibil să fie sistemul de vină, posibil să fie subiectele însă eu inclin să cred că de vină e mai degrabă nepăsarea elevului care n-a învăţat şi s-a aşteptat să-i pice răspunsurile din cer. Şi i-au picat. Doar că nu la modul la care se aştepta el.
Mentalitatea romaneasca face sistemul de viata romanesc.
Ce rost are sa dai vina pe sistem cand vina majora o ai tu ca elev.
Cel putin eu asa cred.
Si eu cred ca vina sta la elev desi nici cu profesorii nu mi-e rusine… Poate ca nici eu ca profesor nu m-as stradui prea tare cand stiu ca pentru stradania mea nu sunt recompensat.
adevarat 😀
eu sunt pur si simplu indignata de modul in care televiziunile incurajeaza lumea sa dea cu nonsalanta vina pe sistem, profesori, reguli, camere, cand de fapt principalii vinovati sunt elevii si parintii. bai, taticule, elevii de liceu si de gimnaziu NU CITESC SI NU INVATA. generalizez pentru ca ma refer la 90% din ei. stiu pentru ca am avut la meditatii nu stiu cati. stiu pentru ca sunt proasta de corecta si renunt sa le iau banii parintilor pe meditatii cand nu am cu cine discuta. nu sunt o mana de fier si nici ahtiata dupa bani. sigur, multi profesori fac pregatire si cu cate 10 elevi si se mai mira ca pica sau iau note mici, iar acesti superdascali nici nu stiu bine cum ii cheama dupa un an de meditatii. ca sa nu mai vorbesc despre parinti, care orbecaie in bezna ignorantei in privinta propriului copil, se prefac ca nu vad cum plozii stau cat e ziua de lunga pe mess/twitter/dota/porn/cancan si arunca cu banii pe meditatii, consolandu-se la gandul ca au facut ce trebuia. NICIUNUL nu-si restrictioneaza vreodata copilul, ca macar el sa aiba. iar progeniturile zamislesc capodopere, de genul „copii nostrii“, „sau dus la razboi“, „ca cand sa intors la vazut incremenit“, „gandi-ti inainte sa vorbi-ti“. lasa-ma, nene!
in tarisoara asta a noastra, nu mai producem nimic si ne visam cu totii copiii pe bancile facultatii (ce conteaza ca o platim si ca se iau licente precum conserve).
desi picasera bacalaureatul anul trecut, absolventii unei scoli industriale prahovene au fost dusi pe timpul verii la un fel de practica intr-o fabrica din urlati. unii dintre tineri chiar aveau fler si aptitudini pentru ce se facea acolo, dar au strambat in nas cand mai tarziu li s-a propus sa lucreze acolo, ei visandu-se patroni sau lucrand prin birouri. colac peste pupaza, au mai venit si parintii la aia din fabrica sa le spuna sa nu-i mai invete prostii pe copii, ca ei trebuie sa mearga la facultate, ii asteapta un viitor maret, mmvaaai! astia suntem: analfabeti, incapatanati ca niste catari, snobi si ipocriti.
sa-mi fie cu iertare, bacul e de asa natura conceput incat sa-l iei daca-ti dai cat de cat silinta. pe vremea mea, acum 10 ani, liceenii inca se luptau sa-l ia cu note mari, nu doar sa-l ia.
renata
[…] cu localul arata fenomenal. Ce ziceti cititorii mei bucuresteni, Zina, Margot, slowaholic, Giulia, Mihaela, Emily, Brindusa, Edith, Pansy, da-ti o tura si ne spuneti si noua, astia de mai de departe cum e? […]
mie nu mi se pare normal ca cei care n-au deschis in viata lor o carte, care abia fac prezenta la scoala si trateaza profesorii ar fi prostii satului pentru ca stiu sa citeasca, care nu sunt in stare spuna o fraza coerenta sau sa faca o adunare sa fie trecuti la bac. Este un examen greu, care necesita pregatire din partea elevului, nu a profesorilor, nu a sistemului. Sistemul doar a devenit o joaca fata de cum era pe vremea noastra, elevii s-au schimbat foarte mult. Cum poti sa iei 2, cand 1 e din oficiu? esti tufa?
S-a demonstrat ca poti sa iei si 1,25 cand 1 e din oficiu. Trist.
Au picat elevii de la liceele tehnice, cei care au dat la matematica, fizica si o proba de profil. Aici nivelul e mai scazut, iar ei provin deseori din familii dezmembrate, familii cu mari probleme. Nivelul lor de trai nu e cel mai ridicat, sa zicem. Fac pariu ca cei de la liceele teoretice, de la uman mai ales, au luat note frumoase.
Pana anul trecut acesti elevi copiau pe rupte, iar subiectele erau, poate, ceva mai accesibile. Acum, s-au schimbat putin directivele de sus, nu se mai doreste ca toata lumea sa aiba bacul luat…
Atunci inseamna ca fac astia la stiri mai mult tam tam decat in alti ani. Au pus asa mare accent pe picatii de la bac in general incat nu m-am gandit ca ar putea fi in marea lor majoritate cei din licee tehnice sau licee mai marginase. Totusi procentul absolventilor nu e tocmai imbucurator.
cred ca elevii au cea mai mare vina. nu inteleg cum de ajung in aceasta situatie, cum de parintii nu-i ghideaza si-i lasa sa ajunga in aceasta situatie….au si profesorii partea lor de vina, unii nu-si fac treaba cum trebuie sau sunt interesati sa ajunga elevii la meditatie…oricum, daca asta-i generatia urmatoare, ma gandesc cu groaza ce adulti vor deveni , daca acum nu pot avea nota de trecere la BAC…:((
Vor ajunge si ei … primari sau oameni de afaceri :))))