Una dintre ciorbele mele favorite (adică unul dintre borşurile mele favorite) este potrocul (pe locul I se situează borşurile cu fasole/cartofi şi urzici). Am observat că nu e ceva ce se găteşte prin zona asta (a capitalei) însă nu cred că este cineva din Moldova care să nu ştie ce-i aia potroc: ciorbă de fasole cu varză murată şi moare (zeamă de varză). Apropo de asta, am văzut că nu prea se foloseşte aici nici termenul de moare şi am bănuit că n-ar exista cu adevărat cuvântul. Descopăr însă cu bucurie că e în dicţionar deci nu folosesc eu cuvinte inventate. De obicei la noi se gătea după sărbători, ca să te dregi după mesele îmbelşugate de carne. Eu sincer l-aş mânca în orice perioadă a anului însă culmea este că nu l-am gătit niciodată până astăzi (şi în timp ce scriu postarea asta nu sunt foarte convinsă că-mi va ieşi gustos ca la mama acasă, încă nu e gata).
Dacă vă tentează să-l preparaţi, procedaţi în felul următor (pe scurt): fierbeţi fasolea şi varza murată mărunţită separat. În oala în care fierbeţi varza adaugaţi ceapă tocată şi, după ce a fiert, puneţi zarzavat după gust. Apoi puneţi fasolele fierte peste varză, ceapă prăjită cu bulion şi mai acriţi cu zeamă de varză dacă e nevoie şi mai daţi un clocot. Atenţie la sare, varza murată e destul de sărată şi e posibil să nu trebuiască să mai adăugaţi sare (poate doar puţină). Se mănâncă fierbinte sau rece cu ceapă sau ardei iute (eu prefer cu ceapă). Nu cred că e combinaţia cea mai fericită pentru burtă/stomac (combinaţie bombă de fasole cu varză murată) însă măcar o dată pe an tot merită mâncată.
La voi în zonă se face borşul ăsta? L-aţi mâncat sau măcar aţi auzit de el?
N-am auzit si nici mancat in viata mea asa ceva :).
Preferata mea e ciorba de burta si aia de fasole cu ciolan.
Ah, si aia de salata dintre alea neincarcate de carne.
Sa incerci, e foarte buna (asa au zis si persoane care nu mai mancasera niciodata si au apreciat-o foarte tare) si usor de facut. Ciorba de salata m-a ingretosat mereu dar aia de fasole cu ciolan e o bunatate. Prefer ciorba de pui a la grec in locul celei de burta.
POTROÁCĂ, potroace, s.f. 1. (La pl.) Ciorbă din măruntaie de pasăre, acrită cu borş sau cu zeamă de varză; măruntaie de pasăre cu care se prepară această ciorbă. ♦ (Adverbial şi adjectival) Foarte acru. 2. Mâncare foarte sărată. ♦ (Adjectival şi adverbial) Foarte sărat
Da, am vazut si eu in dictionar insa m-am oprit cu cititul la partea cu mancare din maruntaie de pasare, mi-am dat seama ca nu e acelasi lucru. Insa merge la partea cu “foarte acru si foarte sarat”. Multumesc! Apropo, a iesit super borsul meu.
Felicitări! M-as baga si eu, măcar sa-mi rasfat tatăl care e de prin zona Moldovei, insa ceilalți mofturosi sigur ar stramba din nas. Cum nu-mi permit experimente, mă rezum la ce stiu ca nu rămâne in farfurie.
Ca experiment: le-am dat si colegelor de la munca sa guste. Le-a placut insa doar una dintre ele inclina sa si faca acasa. Gusturile se educa mult din familie. Chiar daca in timp ni le mai educam si singuri.
La noi in zona (Suceava) ciorba de potroace inseamna ciorba de tacamuri de pui acrita cu zeama de varza. Acrita zdravan sa te dreaga dupa bautura. 🙂
Da, asa zice si la dictionar. Inseamna ca la Iasi au fost oamenii mai saraci si au inlocuit tacamul de pui cu fasole 😀 Insa rezultatul e suuper cu fasole, n-am gustat inca varianta de pui.