Moldovenisme

Una dintre ciorbele mele favorite (adică unul dintre borşurile mele favorite) este potrocul (pe locul I se situează borşurile cu fasole/cartofi şi urzici). Am observat că nu e ceva ce se găteşte prin zona asta (a capitalei) însă nu cred că este cineva din Moldova care să nu ştie ce-i aia potroc: ciorbă de fasole cu varză murată şi moare (zeamă de varză). Apropo de asta, am văzut că nu prea se foloseşte aici nici termenul de moare şi am bănuit că n-ar exista cu adevărat cuvântul. Descopăr însă cu bucurie că e în dicţionar deci nu folosesc eu cuvinte inventate. De obicei la noi se gătea după sărbători, ca să te dregi după mesele îmbelşugate de carne. Eu sincer l-aş mânca în orice perioadă a anului însă culmea este că nu l-am gătit niciodată până astăzi (şi în timp ce scriu postarea asta nu sunt foarte convinsă că-mi va ieşi gustos ca la mama acasă, încă nu e gata).

Dacă vă tentează să-l preparaţi, procedaţi în felul următor (pe scurt): fierbeţi fasolea şi varza murată mărunţită separat. În oala în care fierbeţi varza adaugaţi ceapă tocată şi, după ce a fiert, puneţi zarzavat după gust. Apoi puneţi fasolele fierte peste varză, ceapă prăjită cu bulion şi mai acriţi cu zeamă de varză dacă e nevoie şi mai daţi un clocot. Atenţie la sare, varza murată e destul de sărată şi e posibil să nu trebuiască să mai adăugaţi sare (poate doar puţină). Se mănâncă fierbinte sau rece cu ceapă sau ardei iute (eu prefer cu ceapă). Nu cred că e combinaţia cea mai fericită pentru burtă/stomac (combinaţie bombă de fasole cu varză murată) însă măcar o dată pe an tot merită mâncată.

La voi în zonă se face borşul ăsta? L-aţi mâncat sau măcar aţi auzit de el?

Advertisement

8 comments

  1. N-am auzit si nici mancat in viata mea asa ceva :).
    Preferata mea e ciorba de burta si aia de fasole cu ciolan.
    Ah, si aia de salata dintre alea neincarcate de carne.

    • Sa incerci, e foarte buna (asa au zis si persoane care nu mai mancasera niciodata si au apreciat-o foarte tare) si usor de facut. Ciorba de salata m-a ingretosat mereu dar aia de fasole cu ciolan e o bunatate. Prefer ciorba de pui a la grec in locul celei de burta.

  2. POTROÁCĂ, potroace, s.f. 1. (La pl.) Ciorbă din măruntaie de pasăre, acrită cu borş sau cu zeamă de varză; măruntaie de pasăre cu care se prepară această ciorbă. ♦ (Adverbial şi adjectival) Foarte acru. 2. Mâncare foarte sărată. ♦ (Adjectival şi adverbial) Foarte sărat

    • Da, am vazut si eu in dictionar insa m-am oprit cu cititul la partea cu mancare din maruntaie de pasare, mi-am dat seama ca nu e acelasi lucru. Insa merge la partea cu “foarte acru si foarte sarat”. Multumesc! Apropo, a iesit super borsul meu.

      • Felicitări! M-as baga si eu, măcar sa-mi rasfat tatăl care e de prin zona Moldovei, insa ceilalți mofturosi sigur ar stramba din nas. Cum nu-mi permit experimente, mă rezum la ce stiu ca nu rămâne in farfurie.

        • Ca experiment: le-am dat si colegelor de la munca sa guste. Le-a placut insa doar una dintre ele inclina sa si faca acasa. Gusturile se educa mult din familie. Chiar daca in timp ni le mai educam si singuri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.