Decât o gramatică avem şi noi

După despărţirea total neaşteptată dintre “pe” şi “care”, şi “decât” a decis să-i dea papucii negaţiei.  Pentru că mare era jalea în familia adverbelor, toată lumea a încercat să-i împace. Dar n-a fost chip, “decât” nu vrea şi pace. Spune că ruptura este definitivă şi irevocabilă. Se pare că ar fi luat prea în serios îndemnul “gândeşte pozitiv” şi a decis să elimine orice negaţie din viaţa sa. Trebuie să găsim o cale să-i împăcăm, sunt făcuţi unul pentru celălalt.

Cine doreşte să voteze pentru împăcarea lor trebuie să trimită decât un sms la numărul 072 NE GA ŢI E şi poate vom avea ocazia în curând să dansăm la nunta lor. Sigur că din când în când se vor mai certa şi nu-şi vor mai vorbi dar sperăm că vor rămâne împreună până la adânci bătrâneţi. Altfel risc eu să îmbătrânesc înainte de vreme.

Lăsând gluma la o parte acum, serios, ce-i aşa de greu? Să repete după mine cine are dubii:

Am decât o problemă = Greşit. Sigur că e greşit. Am mai multe probleme 😀

N-am decât o problemă = Corect (doar gramatical) sau Am doar o problemă sau Am numai o problemă.

Încă o dată:

Am decât un creier, îi sunt dator să-l pun la treabă = Greşit

N-am decât un creier, îi sunt dator să-l pun la treabă = Corect

Sigur că greşeli facem cu toţii că doar decât oameni suntem şi noi însă putem măcar să încercăm să nu persistem în greşeală atunci când aflăm (dacă aflăm) cum e corect de fapt.

În caz că nu reuşesc să le dedic o postare separată, să vizualizăm împreună cum se scriu următoarele cuvinte: ştii/a şti; vii/a veni; fii/a fi; scrii; prostişi altele asemenea. Acum sper să nu se înţeleagă faptul că trebuie să avem mereu un pix roşu la îndemână pentru al doilea i.

Advertisement

4 comments

  1. Ioi, Doamne, ca degeaba (sau de mila) mai trec unii de clasa V… Pe-acolo se începea gramatica, nu??! Dar am auzit ca nu se mai găsește nici lecitina… Odihneste-te in pace, nene Pruteanu!!
    P.S. Te felicit pt umor, Mihaela!! Keep the hope!!

    • Multumesc! Da, in clasa a V-a. Am avut un profesor tare tare dur. Nu stiu daca mai traieste, foarte batran era dar avea un umor din asta de scris pe bloguri cand venea vorba de greselile noastre. Nu aveai cum sa nu inveti.

  2. Pentru mine, niste reguli de gramatica explicate asa, mai pentru prostovani ar fi bine venite. Nu imi dau seama niciodata cum ar trebui sa scriu, cati iiii sa pun si alte cele. Eu te sustin sa faci niste articole pe tema asta. Si daca nici dupa ele nu reusesc sa scriu corect, e grav 🙂

    • As putea incerca sa si explic de ce si cum sa vedem daca imi iese. De stiut le stiu (le am “in mine” cum zic uneori de rad colegii de mine), mi le-am insusit in scoala insa nu stiu la partea cu didactica daca ma descurc la fel de bine. Dar da, as putea incerca. Multumesc!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.