Biblioteca bloggerului român

De când am citit despre iniţiativa “Biblioteca bloggerului român” lansată de Chinezu mă tot gândesc într-una ce cărţi am citit eu anul trecut. Şi ştiu sigur că am citit destule, doar că n-am alibi. Adică nu mi le amintesc efectiv. Şi poate că vă vine în minte să mă întrebaţi de ce le mai citesc dacă tot nu-mi amintesc de ele. Răspunsul e simplu: din acelaşi motiv pentru care mă uit la filme sau ascult muzică, pentru propria plăcere şi frumoasă şi liniştitoare petrecere a timpului liber. Aşa că ce top 10 cărţi citite în 2013 să fac eu dacă nu-mi amintesc nici măcar 10 cărţi citite. Poate pare ciudat însă de multe ori, dacă mă iei mai repede aşa, nu-ţi pot spune cu exactitate cum se cheamă cartea pe care o citesc fix în momentul acela. Nu ştiu dacă e cazul să-mi fac griji cu privire la asta însă nu ăsta e scopul postării de azi.

Aşa cum făceam uneori la limba română când nu prea ştiam despre ce să scriu într-o compunere, începeam cu un citat. Cam aşa o să fac şi acum, până când reuşesc să-mi pun titlurile în ordine.

De departe, cartea mea preferată era O durere supremă, dar nu-mi plăcea să le spun oamenilor despre ea. Uneori citeşti o carte şi cartea asta te umple de un zel evanghelic ciudat, iar tu devii convins că lumea zdruncinată nu-şi va reveni niciodată dacă nu o vor citi cu toţii şi nici până când toate fiinţele umane n-o vor face. Apoi există cărţi ca O durere supremă, despre care nu le poţi spune oamenilor, cărţi atât de deosebite şi rare şi care îţi aparţin, astfel încât să-ţi faci publică afecţiunea pare o trădare. Nici măcar nu se punea problema că ar fi fost o carte aşa de bună sau ceva de genul; pur şi simplu, autorul, Peter Van Houten, părea să mă înţeleagă în moduri ciudate şi imposibile. O durere supremă era cartea mea, aşa cum trupul meu era trupul meu şi gândurile mele erau gândurile mele.

Citatul este din Sub aceeaşi stea de John Green, cartea care ocupă locul 1 în topul meu. Şi uite cam aşa se desfăşoară şi top 10 al meu despre jur că nu ştiu acum dacă va ajunge chiar până la 10.

1. Sub aceeaşi stea de John Green

2. Întâlnire cu viața de Cecilia Ahern

3. Şoapta inimii de Jan-Philipp Sendker

4. Confesiuni – Fragmente din viaţa unei cititoare de profesie de Jodie Rhodes

5. Choosing Freedom – Leo Frîncu

6. Jurnalul unui adolescent timid de Stephen Chbosky

7. Fii demn de Dan Puric

8. Manichiură pentru mort de Daria Donţova

9. Nu mi-am amintit niciun titlu pe care să-l pun pe locul 9 dar nici n-aș fi pus cartea de pe locul 10 pe 9 doar din lipsă de memorie.

10. Lapte negru de Elis Shafak

Îmi va fi învățătură de minte pe anul ăsta să îmi notez undeva cărțile citite, am sentimentul că îmi amintesc mai degrabă ce-am mâncat anul trecut decât ce-am citit. Așa că, la sugestia Laurei, am intrat pe Goodreads (am cont de ceva vreme dar nu l-am folosit deloc) și voi încerca să țin acolo o evidență a titlurilor citite.

Advertisement

2 comments

    • N-am spus pentru ca mi-am creat niste asteptari despre ea si am fost dezamagita. Eu credeam ca descrie mai mult perioada de dupa nastere (in schimb partea asta e cumva concentrata in ultimele pagini) si am avut cu totul alta idee despre carte. Poate o voi citi din nou cu alta ocazie, poate ca nu ne-am potrivit atunci, nu se stie mai tarziu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.