Din categoria ce am mai învățat la Crilia, vă vorbesc azi puțin despre trăsăturile pozitive de caracter descrise de către Psihologia Pozitivă care sunt 24 la număr și împărțite în 6 categorii:
I. Cunoașterea și înțelepciunea (trăsăturile cognitive care au legătură cu achiziția și folosirea cunoașterii): Viziune și perspectivă, Creativitate și Originalitate, Curiozitate și interes asupra lumii, Pasiune pentru învățare, Gândire critică și minte deschisă.
II. Curaj (trăsăturile emoționale care implică folosirea voinței pentru atingerea scopurilor, în ciuda obstacolelor, externe sau interne): Bravură și curaj, Perseverență, Integritate, onestitate, autenticitate, Entuziasm și energie.
III. Umanism (trăsăturile interpersonale care împlică îngrijirea celorlalți și împrietenirea cu ei): Dragostea (capacitatea de a iubi și a fi iubit), Bunătate și generozitate, Inteligență socială/emoțională.
IV. Justiție (trăsăturile civice care stau la baza vieții în comunitate): Lucru în echipă, loialitatea și cetățenia, Dreptate, echitate, justiție, Leadership.
V. Temperanța (trăsături care protejează împotriva exceselor): Iertare și milă, Modestie, Prudență, precauție și discreție, Autocontrol.
VI. Transcendență (trăsăturile care ajută la găsire sensului vieții și a conexiunilor cu universul): Aprecierea frumuseții și excelenței, Recunoștința, Optimism, speranță și orientare spre viitor, Umor, Spiritualitate, simț al direcției și credință.
Deși ce v-am descris mai sus pare o lecție desprinsă dintr-un manual, era necesar să le enumăr pentru ca mai apoi să ne dăm seama care dintre cele 24 ne reprezintă pe noi. În timpul cursului am fost rugați să ne alegem 5 trăsături pe care credem că le avem. În vreme ce mulți participanți au avut reacția ”doar cinci?”, eu am gândit instinctiv ”așa multe?”. Însă uitându-mă în listă, le-am recunoscut imediat pe cele ALE MELE. Le voi împărtăși cu voi, poate cei care cred că mă cunosc foarte bine vor fi de acord, poate că nu, însă în momentul acesta cred că trăsăturile de mai jos sunt cele care mă definesc cel mai bine din cele 24 (stăteam acum să mă gândesc dacă ar fi să găsesc o a șasea care ar fi aceea și încă nu am găsit răspunsul).
1. Creativitate și originalitate: Să te gândești la moduri noi de a face lucrurile este o parte extrem de importantă pentru cine ești tu. Nu te mulțumești niciodată cu a face ceva în mod convențional, dacă un mod mai bun îți este la îndemână.
2. Curiozitate și interes asupra lumii: Ești curios cu privire la tot. Mereu adresezi întrebări și subiectele și temele de discuții și se par interesante. Îți place să explorezi și să descoperi.
3. Dragoste (capacitatea de a iubi și a fi iubit): pui preț pe relațiile apropiate cu ceilalți, mai ales acolo unde afecțiunea este reciprocă. Oamenii de care te simți cel mai apropiată sunt cei care se simt la rândul lor cei mai apropiați de tine.
4. Inteligență socială/emoțională: ești conștient de motivațiile și sentimentele celorlalți, știi ce să faci pentru a te adapta unor situații sociale diferite și poți spune și face ce este nevoie pentru a le veni în ajutor celorlalți.
5. Umorul: îți place să te distrezi și să te amuzi. Să-i faci pe ceilalți să zâmbească este important pentru tine. Încerci să iei partea ușoară a fiecărei situații.
Sigur că nu avem cum să fim definiți doar de cinci trăsături și sigur că, îmi place mie să cred, avem câte o fărâmă din fiecare chiar dacă nu este definitorie pentru noi. Și mai cred că există momente în viață în care ies la iveală anumite trăsături mult mai în evidență decât altele (fie că este vorba de vârstă, de contextul în care ne aflăm, de experiențele prin care trecem, de oamenii pe care îi avem în jur). E oarecum la fel ca și cu metodele de practicare a optimismului. Nu vom ști exact care ne este gradul de reziliență decât în momentul în care traversăm un moment dificil în viața noastră și avem ocazia să ne măsurăm puterea de a depăși acel moment. Sau nu vom ști dacă suntem capabili de iertare până când nu va veni momentul să iertăm pe cineva care ne-a greșit.
Ce nu v-am spus în articolul anterior și am lăsat pentru acest al doilea:
- Recomandare de site în care puteți să faceți chestionare pentru a vă evalua. Irina ne-a spus despre VIA survey (values in action) pe care urmează și eu să-l fac. Site-ul necesită să îți faci cont însă durează 2 minute să faci asta, chiar merită efortul.
- Oameni care studiază fericirea (sau wish list în materie de cărți pentru mine): Dan Gilbert – Stumbling on Happiness (pe Dan Gilbert îl puteți urmări și pe TED, Irina spune că este amuzant și simpatic, abia aștept să-l ascult, încă n-am avut ocazia dar am salvat link-ul); Martin Seligman, Ed Diener, Sonja Lyubomirsky, Daniel Kahneman.
Și, nu în ultimul rând, exercițiu: alegeți-vă cele cinci trăsături pozitive de caracter care vă definesc și folosiți-le în ceea ce întreprindeți zi de zi, mai ales în lucrurile care acum vă dau bătăi de cap și nu vă plac. Sfatul cel mai prețios cu care am plecat de la curs: înainte să pleci dintr-un loc (de munca, relație, prietenie) asigură-te că ai făcut tot posibilul să faci acel lucru să meargă mai bine și că ai dat tot ce-i mai bun din tine să-l faci plăcut ție. Dacă ai făcut asta și continuă să fie neplăcut, mergi mai departe. Dar niciodată nu pleca din prima, fără pic de încercare.