Decizii

În aproape fiecare moment al vieții noastre suntem puși în situația de a lua decizii. Probabil că dacă ar trebui să gândim în detaliu și să cântărim toate opțiunile pentru fiecare decizie pe care o luăm, am lua-o razna sau am fi foarte foarte obosiți. E drept că, aparent, unele decizii banale pe care le luăm nu ne afectează cu mare lucru sau nu ne influențează viața într-un mod definitoriu (sau așa credem, nu vom ști niciodată dacă vreo decizie măruntă cum ar fi să te mai duci o dată la baie înainte de a pleca dintr-un loc te-a salvat de la un accident care s-a petrecut cu câteva minute înainte să ajungi acolo). Să mă trezesc sau să mai dorm, să beau cafea în loc să mănânc, să fac puțină ordine prin casă în loc să lâncezesc pe canapea la televizor, decizii minore luate instant, fără prea multă cugetare, decizii care nu știu dacă îmi vor impacta cumva viața fără cale de întoarcere.

Am descoperit recent un filmuleț pe TED (am devenit fan TED în ultimele luni, sunt atâtea lucruri interesante pe care le ascult acolo aproape zi de zi, mi-am instalat și aplicația lor pe telefon) în care Dan Gilbert  (psiholog la Harvard) explică în aproximativ 30 de minute motivele științifice pentru care oamenii iau decizii proaste. E drept că eu m-am uitat la conferința lui cu anumite decizii în minte pe care ar trebui să le iau, căutând parcă să-mi dea el răspunsul corect la nesiguranțele mele. Nu, nu va răspunde el în locul nostru, însă oferă o privire de ansamblu cu privire la cum funcționează mintea umană și pe ce se bazează atunci când ia decizii. Și el pune accent pe două lucruri:

  • Când avem de luat o decizie supraestimăm sau subestimăm șansele ca ceva anume să se întâmple. De exemplu, în urma unui sondaj de opinie, oamenii au răspuns că mai mulți oameni mor în tornade decât înecați. Lucru care este eronat însă Dan scoate în evidență un lucru pe care l-am gândit și eu de foarte multe ori: media ne influențează fantastic viziunea asupra a ceea ce se întâmplă în lume. Doar fiindcă vedem la știri că au murit oameni în tornade și nu vedem știri despre oameni înecați (decât unele cazuri izolate) nu înseamnă că în primul caz mor mai mulți oameni ci ca mintea noastră a făcut niște legături cu ce-a vazut și ce-a auzit și a luat o decizie instant bazată pe aceste experiențe. O decizie greșită în acest caz.
  • A doua eroare pe care o facem când luăm o decizie este cea în care nu estimăm corect valoarea acelui lucru. Și se pare că e chiar mai grav decât în cazul erorii de șanse. Una dintre greșelile pe care le facem este să comparăm cu experiențe din trecut în loc să judecăm posibilitățile din momentul acela.  De exemplu, nu am da 25 de dolari pe un hamburger în mod normal (pentru că știm din experiența din trecut că el costă 3 dolari și ni se pare scandalos să dăm atât de mult pentru un lucru pe care-l putem cumpăra mult mai ieftin). Însă dacă am fi într-un avion în care am petrece 12 ore și în care nu am avea nimic de mâncare, dacă ne-ar oferi cineva un hamburger cu 25 de dolari probabil că nu ni s-ar mai părea chiar atât de mult. Situațiile sunt diferite, când luăm o decizie nu trebuie să comparăm numai cu ce știm noi din trecut.

La final ne dă și trei sfaturi cu privire la cum să luăm decizii mai bune:

  • Să ne luăm un răgaz să ne gândim cum putem evalua mai bine șansele de succes ale deciziei respective
  • Să încercăm să nu mai comparăm cu trecutul ci cu șansele de reușită și cu rezultatele clare pe care le-am putea obține
  • În loc să comparăm valoarea unui lucru cu unul pe care-l avem imediat la îndemână, să testăm valoarea acelui lucru în contextul experienței noastre (de exemplu, tabloul x arată foarte bine în magazin comparativ cu tabloul y însă tabloul y se potrivește mai bine cu locul în care vrem de fapt să-l agățăm).

Un lucru pe care-l putem face atunci când nu suntem siguri de șansele respective este să punem cât mai multe întrebări (cam ca un doctor care încearcă să pună un diagnostic sau un mecanic care încearcă să găsească problema la o mașină atunci când aceasta nu este foarte evidentă).

Nu știu în momentul acesta dacă deciziile majore pe care le voi lua în viitorul apropiat sau îndepărtat vor fi și cele corecte însă faptul că am aflat cam cum funcționează mintea noastră în momentul când ia decizii și cum putem încerca să îndreptăm erorile pe care le facem cu siguranță că mă va ajuta să cântăresc mai bine opțiunile pe care le am. Asta vă voi mai povesti la momentul respectiv, printr-o poveste cu tâlc. Între timp ascultați-l pe Dan Gilbert, explică mult mai clar decât ce-am reușit eu să rezum aici 🙂

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.