Unde găsești în România un asemenea om

Împart cu voi un pasaj vechi de peste optzeci de ani care descrie întocmai starea vremurilor curente. Nu intru în discuții politice, locul ăsta nu e pentru asta. Dar era păcat să nu-l citească mai multă lume. Așa că l-am scos din carte și l-am așezat aici.

Puțini rezistă marilor tentații care vin odată cu puterea. Ei își închipuie că pot rezista, dar, chiar dacă sunt onești din fire, în curând se vor vedea obligați să tolereze necinstea la alții pentru că și ei trebuie să lucreze cu instrumentele pe care le găsesc. Fără îndoială că țara noastră este în prezent într-o poziție proastă din cauza necinstei în creștere la toate nivelurile, dar de unde trebuie să înceapă pedepsirea și ce om este destul de tare, chiar dacă este onest și destul de inteligent, să o facă? Ar fi nevoie de un fel de Boyle, puternic, neîndurător, despotic, sigur pe sine, descurcăreț, fără odihnă zi și noapte, fără să-i pese dacă e detestat sau iubit, cu o minte pătrunzătoare, întotdeauna prompt și fără familie, fără ambiții personale cu excepția reușitei muncii sale. Unde găsești în România un asemenea om? (Regina MariaPovestea vieții mele, citat preluat din Castelul, Biblioteca, Pușcăria, Trei vămi ale feminității exemplare de Dan C Mihăilescu)

Advertisement

2 comments

  1. Chiar asa este!! “Se incadreaza” citatul si la serviciu, si in magazin, si pe strada, chiar si in biserica, dar acasa nu il regasesc, totusi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.