Social Media şi Branding. Aha-urile mele

Mi-am făcut blog dintr-o glumă spusă mai degrabă în serios, atunci când am simţit că pot scrie nişte gânduri pe care să le împărtăşesc şi cu alţi oameni apropiaţi mie şi într-o perioadă în care, deşi trecuseră vreo patru ani de la prima conectare la internet printr-o reţea dubioasă de cartier, încă mă mai minunam că am internet acasă, la dispoziţia mea la orice oră din zi sau din noapte. Am intrat deja în al şaptelea an de când postez, poate ceva mai rar decât în ultimii ani (lucru pe care încerc să-l corectez) şi, de ceva vreme, simt că e momentul să învăţ mai multe despre ce înseamnă Social Media şi Branding, atât personal cât şi profesional. Citesc bloguri de ceva ani, am folosit multă vreme şi Google Reader (care nu mai există, apropo) ca să pot urmări mai cu uşurinţă postările noi de pe blogurile pe care le urmăream. Acum, pentru că mi-am drămuit cu atenţie Like-urile, mă ajută Facebook-ul destul de mult să fiu conectată şi mereu la curent cu informaţia care mă interesează.

Astăzi am fost la un workshop de Social Media and Branding susţinut de Matei Stoicovici, Marketing Coordinator la Dale Carnegie Training Romania.  Am plecat cu aşteptări poate puţin nerealist de mari de la un workshop de două ore din două motive: făcusem un training la Dale Carnegie România acum aproape doi ani şi am rămas cu o impresie excelentă legată de tot ce înseamnă organizare, profesionalism, materiale, livrare training şi doi pentru că îl căutasem pe Matei pe Google şi deja îl percepusem ca pe un Guru în domeniu.

Am petrecut două ore care s-au scurs mult prea repede, ore în care singurul motiv pentru care m-am uitat la ceas a fost ca să ştiu câte minute mai am să mă bucur şi singurul motiv pentru care am căscat a fost pentru că atmosfera din sediul nou renovat era plăcută şi relaxantă iar fotoliul foarte confortabil.

Am fost ochi şi urechi la tot ce ne-a prezentat Matei şi, văzând lucrurile într-o manieră atât de structurată, am realizat că ştiam şi eu destul de multe despre subiect. Lucrul acesta mi-a permis să selectez informaţia şi să reţin ideile noi însoţite de “aha-urile” inevitabile.

Acum aş putea să aştept prezentarea de la Matei şi să scriu o postare kilometrică în care transfer o tonă de informaţii sau aş putea să dau mai departe o mână de lucruri pe care le-am reţinut fără să-mi iau notiţe şi mi se potrivesc mie sau lucruri pe care le aplic deja şi care merită menţionate aici.

  • Păstraţi aceeaşi poză de profil şi acelaşi nume pe toate canalele de socializare pe care aveţi cont, veţi fi mult mai uşor de găsit iar oamenii vor asocia mai bine numele cu imaginea.
  • Nu vă ascundeţi. Dacă scopul vostru este să vă faceţi cunoscut şi să vă extindeţi reţeaua de cunoştinţe, încercaţi să comentaţi, să postaţi opinii, să apreciaţi ceva care vă place (să daţi like adică). Pe mine una (recunosc) mă influentează mult cine a dat like la anumite postări înainte să intru să le citesc efectiv. Faptul că un post a fost apreciat de un om pe care eu îl apreciez mă determină şi pe mine să accesez şi să citesc cu atenţie. Mă amuză gândul că îi numeam (pe un ton simpatic şi deloc peiorativ) şobolani pe cei care doar priveau dar nu îşi făceau niciodată simţită prezenţa online. Ştiau tot dar era de parcă nici n-au trecut pe acolo.
  • Fiţi prietenoşi. Răspundeţi la comentarii (în maxim 24 de ore dacă există conectivitatea).
  • Postaţi des dar nu confundaţi inspiratul şi expiratul cu postatul. E important să scrieţi, dacă nu în fiecare zi, măcar de câteva ori pe săptămână altfel riscaţi să vă pierdeţi cititorii. Eu una am cam riscat şi am avut şi noroc pentru că mâinile mele de cititori îmi stau aproape şi atunci când mă iau cu zilele care trec şi nu ştiu când trec şi uit să le mai povestesc.
  • Un pic de reclamă făcută pe spinarea altora n-a cocoşat pe nimeni până acum dacă e făcută cu măsură. Mergeţi şi comentaţi pe site-uri şi bloguri unde credeţi că ar exista potenţiali cititori de-ai voştri. E păcat să nu vă descopere şi alţii dacă aveţi ceva frumos/util/interesant/amuzant sau orice altceva de împărtăşit.
  • Fiţi recunoscători. Mulţumiţi oamenilor că v-au acceptat invitaţia să vă conectaţi sau că v-au citit sau că v-au comentat.
  • Conectaţi-vă cu oameni de la care aveţi de învăţat, oameni care v-ar putea crăpa la un moment dat o uşă pe care s-o deschideţi singuri.
  • Mergeţi la evenimente în offline să cunoaşteţi chipurile şi vocile din spatele pozelor şi ale tastelor.
  • Nu vorbiţi numai despre voi. Postaţi şi lucruri care nu au legătură cu voi, lucruri care i-ar putea interesa pe oamenii cu care sunteţi conectaţi. Nu sufocaţi wall-urile tuturor numai şi numai cu posturi despre voi sau despre site-ul/blogul vostru.
  • Întâi daţi şi apoi luaţi. Oferiţi cititorilor şi urmăritorilor (a se citi followers) conţinut care să îi intereseze înainte să le cereţi să vă promoveze într-un fel sau altul.
  • Nu staţi cu mână întinsă după like-uri şi share-uri. Puneţi mâna la treabă şi munciţi-le.
  • Nu postaţi excesiv, oricâte lucruri interesate aţi găsit în ziua respectivă. Le reduceţi din valoare. Păstraţi-le şi postaţi-le pe rând. Ţin minte că în zilele mele de dependenţă de Stumble upon, trimiteam tot felul de link-uri şi poze şi texte şi melodii şi filme şi tot ce vrei prietenilor mei pe mail sau messenger (câţiva apropiaţi, nu la liste întregi) deşi îmi dădeam seama că ei nu putea ţine pasul să se uite la ele, oricât de minunate erau. Eu mă prăpădeam de râs la tot felul de filmuleţe/poze/texte în timp ce ei nici nu apucau să se uite sau să aibă vreo reacţie. Faptul că trimiteam mult, îi făcea pe ei să nu se mai uite la nimic sau doar foarte selectiv.
  • Variaţi postările. Uneori text, alteori poze, alteori muzică, filmuleţe şi aşa mai departe. Pozele rămân undeva în fruntea celor mai atractive postări, suntem, ca oameni, stimulaţi mult vizual. De altfel şi reţinem mai uşor lucrurile pe care le vedem decât cele despre care citim.
  • Nu există reţetă exactă şi sigură de succes în Social Media. Puteţi posta un lucru azi la ora 1 şi să obţineţi 50 de aprecieri şi apoi să postaţi mâine acelaşi lucru şi să obţineţi 20 de aprecieri. Există un succes contextual care nu trebuie să ne îmbete de la primele like-uri. Asta nu înseamnă că nu ne mai bucurăm că ne place lumea.
  • Furaţi meserie. Intraţi pe alte bloguri/site-uri şi împrumutaţi din best practices. Faptul că învăţaţi şi vă inspiraţi de la persoane mai experimentate decât voi nu înseamnă să copiaţi sau să trişaţi în vreun fel. Aplicaţi ce învăţaţi, corectaţi ce se poate corecta, nu vă încăpăţinaţi să mergeţi pe o linie care nu vă aduce nicio reuşită.
  • Fiţi deschişi. Lăsaţi date de contact acolo unde se poate. Vor fi oameni care vor vrea să ia legătura cu voi, oameni interesaţi de voi pentru proiecte sau oportunităţi profesionale şi care s-ar putea lăsa păgubaşi în încercarea de a da de voi. Eu de exemplu nu aveam adresă de mail de contact pe blog şi am făcut treaba mai complicată PR-ului unei edituri care vroia să ia legătura cu mine. De atunci am şi adresa de mail pe blog. Deci nu fiţi paranoici acolo unde nu este cazul, nu vă are nimeni la mână dacă deţine adresa voastră de email.

La mulţi ani, Dale Carnegie Training pentru 10 ani împliniţi în România. Mulţumim că ne-aţi primit la voi acasă şi ne-aţi pus la masă cu voi şi ne-aţi servit cunoştinţe la meniu de all you can eat, fără taxă de participare şi fără să simţim vreo clipă că suntem acolo să primim ceva pe gratis. Mulţumim că ne-aţi tratat ca pe nişte oaspeţi şi că am plecat de la voi cu informaţii noi şi gânduri bune, zâmbetul pe buze şi bucuria că am cunoscut oameni atât de primitori.

collage_photocat

Advertisement

10 comments

  1. Asta cu “Nu postati excesiv” mi se pare foarte importanta. Unii lasa impresia ca traiesc lipiti de laptop si telefon si simt nevoia sa dea tot (prea mult!) din casa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.