Make a Wish

Acum o lună mi-am exprimat pe Facebook dorinţa ca echipa favorită a soţului meu să câştige Cupa României de ziua lui. Şi într-un fel mi s-a îndeplinit. De ziua lui încă erau pe val doar că meciul s-a prelungit peste ora 00.00 şi au pierdut, practic, a doua zi. O întâmplare atât de banală mi-a reamintit pentru a nu ştiu câta oară că atunci când ai o dorinţă trebuie să fii foarte atent cum o exprimi. O dorinţă, cu cât este mai vagă, cu atât este mai departe de îndeplinire. Dacă e s-o ţin tot în sfera fotbalului, văd pe reţelele de socializare multe mesaje de încurajare cu “Hai România!” Şi stau şi mă întreb dacă nu cumva acest mesaj nu poate să însemne şi, spre exemplu, “Hai, România, înapoi acasă”.

Introduc de fapt, în spirit de glumă şi pe fundal de meci aproape pierdut de naţionala României, un subiect serios legat de dorinţe şi de îndeplinirea lor. Atunci când mi-am dorit ceva şi nu s-a înfăptuit, am încercat să trec peste dezamăgirea de moment şi să mă întreb: dacă mi-am dorit suficient de mult, ce n-a mers şi de ce n-a ieşit. Şi de cele mai multe ori am realizat că mi-am pus o dorinţă dar nu am făcut o dorinţă, dacă e să traduc cuvânt cu cuvânt expresia englezească “make a wish”. Acţiunea de a face o dorinţă este, în multe cazuri, cea care ne lipseşte atunci când e să ducem la îndeplinire un vis.

O dorinţă suficient de puternică trebuie transformată în obiectiv clar, în scris, dacă vreţi, ca un contract semnat cu propria persoană, un contract care trebuie respectat într-un termen agreat, termen care trebuie să fie realist şi asumat cu seriozitate.

Aşa că n-ar fi rău, atunci când avem o dorinţă, să începem s-o coborâm din ideal în material şi să descriem în paşi clari cum anume o vom face reală. Şi n-ar fi rău să avem pregătit un check list prin filtrul căruia să trecem orice dorinţă: chiar ne dorim lucrul acela? de ce ne dorim? care sunt paşii de îndeplinit ca să ajungem acolo? când începem? în ce termen? suntem pregătiţi să ne împotmolim? dacă nu ne iese abandonăm sau vedem ce n-a mers şi continuăm altfel? Sigur că lista poate continua, acestea sunt câteva dintre multele de întrebări pe care le poate conţine check list-ul unei dorinţe pe care o vrem împlinită.

Sigur că vor exista uneori şi factori externi care nu vor ţine de noi şi care s-ar putea,în anumite cazuri, să ne întoarcă din drumul dorinţei noastre. Important este să facem diferenţa între un lucru care nu s-a întâmplat pentru că nu s-a putut şi un lucru care nu s-a întâmplat pentru că noi n-am putut sau n-am fost suficient de motivaţi şi de perseverenţi.

În prag de seară deja spre dimineaţă, stau şi mă gândesc că dorinţa naţionalei noastre de a câştiga s-a materializat în ambiţia naţionalei Albaniei de a câştiga. S-a împlinit tot o dorinţă în seara asta. Doar că nu a noastră. A fost doar norocul lor? Nu ştiu, nu mă pricep la fotbal şi nu vreau să-mi dau cu părearea despre cine a fost mai bun şi cine mai slab. Însă uneori şi noi, atunci când ni se îndeplineşte un vis care părea imposibil, avem tendinţa să credem că am avut noroc. Oare nu e norocul ăsta doar o perseverenţă de care nici măcar noi nu ne dăm seama? Să ne bucurăm de reuşitele noastre şi să punem mai puţine pe seama norocului. Nu-i aşa că şi părinţii se cam oftică în secret, din când în când, atunci când “Moş Crăciun” îşi asumă toate creditele pentru eforturile lor?

Oare cum se face că imediat ce am scris postarea asta am dat pe Cinemax chiar când se termina un film cu melodia Dreamsong pe fundal? Nimic nu pare întâmplător, poate nici măcar acest Aperol Spritz pe care l-am băut în cinstea dorinţelor pe care mi-am propus să le fac realitate.

Advertisement

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.