Ştiţi povestea aceea cu croitoraşul cel viteaz care a doborât opt dintr-o lovitură şi apoi, după ce a depăşit multe obstacole a reuşit să aibă jumătate din regatul împăratului? Dacă n-o mai ţineţi minte de când eraţi mici, s-o citiţi, seamănă puţin cu povestea pe care v-o spun şi eu azi. Doar că despre un altfel de croitoraş şi altfel de vitejie. Cel mai probabil că şi croitoraşul din povestea noastră a avut de doborât nenumărate obstacole până să ajungă să aibă un “regat” al lui adică să-şi facă din vis…business.
“Regatul” croitoraşului nostru cel viteaz se află la Braşov, pe strada Iuliu Maniu nr. 17 şi se numeşte Croitoria de cafea. Croitoraşul, deşi extrem de ocupat să trezească în fiecare dimineaţă sute de braşoveni, şi-a luat puţin din timpul lui să ne răspundă la câteva întrebări care să completeze povestea pe care am început-o.
- Cum a început totul, care e povestea croitoriei?
Mi-a plăcut întotdeauna să gătesc, să creez lucruri cu gust bun. Inspirat de noile tendinţe gastronomico-olfactive am ales să pornesc în acest segment pretenţios, complex, al cafelei.
- Care este drumul cafelei de la bob şi până să ajungă în ceştile pasionaţilor de cafea?
Cafeaua este sâmburele unei cireşe de cafea. Cireaşa este culeasă, procesată transportată la bursa locală din regiunea de producţie, ambalată în saci de iută şi exportată catre burse zonale de pe fiecare continent sau direct în fabrici/prăjitorii, în cazuri excepţionale de tranzacţionare directă.
- Ce trebuie să ştie un client despre cafea înainte să comande croiala potrivită pentru talia lui?
Cel mai importat este să observe boabele de cafea din care urmează să fie servit. Daca suprafaţa boabelor este uleioasă, lucioasă, neagră, inseamna ca boabele au fost arse la prăjire şi invariabil vor avea gust de carbon, de arsură. Amatorul de cafea bună trebuie să caute locuile în care se prepară băuturi pe baza de cafea proaspat prajită (să nu depaşească 2 luni de la prăjire), aceasta având gustul fantastic.
- Cum arată o zi din viaţa unui croitor de cafea?
La început a fost mai dificil, având în vedere că trebuia să susţin atât activitatea din Croitorie cât şi job-ul, însă acum am 2 colegi care se ocupă de preparare. Prăjirea o fac periodic, săptămânal, astfel încât să avem în permanenţă cafea proaspăt prăjită.
- Care sunt tipurile de cafea cele mai cerute de pasionaţii de cafea care calcă pragul croitoriei?
Oaspeţii noştri sunt impresionaţi, în genere, de băuturile pe baza de cafea cu lapte dar sunt de asemenea încântaţi de cafeaua cu îngheţată, affoagato, cafeaua infuzată la rece “cold-brew” şi cafeaua proaspăt preparată la fitrul V60, Melitta şi Aeropress.
- Care este reţeta cafelei perfecte pentru cei care aleg să o cumpere boabe, pentru acasă? Cum recomandaţi să fie preparată?
Ţine foarte mult de gustul fiecăruia , însă putem recomanda diverse origini de cafea proaspăt prajită, optime pentru fiecare metodă preferată de preparare a cafelei în parte. Prepararea espresso-ului implică un minim de aparatură, deci o investiţie considerabilă 600-800 Euro, iar apoi de mentenanţă zilnică, de curăţare. Este mai simplă prepararea la ibric, fitlru, aeropress sau cold-brew.
O cafea bună, preparată corect, nu este amară. Cafeaua este momentul de pace şi împăcare cu sinele ale fiecăruia, băutorul fiind îndreptăţit să consume preparatul pe bază de cafea cum doreşte şi îi face plăcere, cu sau fără îndulcitor. Recomandarea mea este să renuntăm la excesul de îndulcitori din alimentaţie.
Bineînţeles, am mai făcut şi îmi face plăcere să intru în contact cu amatorii de cafea bună. Pot organiza prezentări pentru grupuri de 10-100+ persoane, aşteptăm propuneri la mugur@croitoriadecafea.eu sau 0758849839.
