Musai List

Am primit această carte în dar de la o fostă colegă dragă şi am luat-o , să-i zicem, ca pe un soi de ştafetă pe care mi-a predat-o. Ea se mutase de două luni într-un job nou după mulţi ani petrecuţi într-o altă companie, eu eram pe picior de plecare într-o nouă aventură profesională. Din propria experienţă, ştia perfect faptul că să supravieţuieşti cu succes într-un rol şi într-o companie nouă, organizarea timpului este esenţială. Şi asta pentru că, ştim cu toţii care am trecut prin asta cel puţin o dată, timpul petrecut pe un task nou creşte atunci când trebuie să-i învăţăm de la zero toate dedesubturile.

Revenind la carte, după ce am terminat-o de citit, primul impuls a fost nu să o pun la loc pe raft ci să o citesc din nou. Pentru că atunci când citeşti o carte care te ajută să-ţi organizezi timpul în aşa fel încât să munceşti eficient, să faci ce-ţi place şi să te bucuri de fiecare zi,  nu ai cum să ţii minte şi să pui în practică instant tot ce ai învăţat din paginile ei.  E nevoie să reciteşti, să răsfoieşti şi să faci liste de sfaturi pe care tu îţi propui să le aplici în viitorul imediat. Pentru că, aşa cum spune însuşi autorul cărţii, dacă vrem să schimbăm prea multe în timp prea scurt s-ar putea mai degrabă să ne bulversăm decât să ne organizăm.

musai-list

Pentru că am citit din carte cel mai mult în metrou şi pentru că în unele momente era atât de aglomerat încât nu aveam efectiv unde s-o ţin deschisă, mi-au căzut ochii de foarte multe ori pe un text scurt de recenzie scris pe spatele ei, autor fiind un nume cunoscut din lumea bancară din România, Dan Pascariu. Iar cuvintele lui sună aşa:

Creatorul ne-a dat tuturor acelaşi număr de minute în cele 24 de ore ale unei zile. Depinde doar de noi cum le folosim. Dacă alegem să facem ceva, precis nu vom avea timp şi pentru altceva, pentru că nu le putem face pe toate odată. Toţi oamenii de succes pe care i-am cunoscut în viaţă au ceva în comun, şi anume autodisciplina în folosirea timpului. E păcat să ajungi la bătrâneţe şi să ai impresia că toată viaţa ai scris pe maculator şi n-ai mai avut timp să treci pe curat. Prin urmare, citeşte acum cartea lui Octavian Pantiş pentru a scăpa mai târziu de regrete!

Am ţinut neapărat să citez acest text pentru că, după ce am parcurs paginile acestei cărţi, am învăţat nu doar tehnici noi de organizare a timpului ci şi modalităţi realiste de aplicare a acestor tehnici. Aşa cum spune şi autorul, sunt idei din carte care se aplică mai uşor însă altele necesită multă perseverenţă înainte de a-şi arăta roadele. Important este să facem un angajament cu noi înşine, să alegem câteva dintre idei şi să le transformăm în obicei, în ceva care vine natural.

Deşi s-ar putea să vă loviţi de prejudecata că e un fel de teleshopping (arată frumos în reclamă dar prea puţin util în realitate), vă invit să rupeţi încă 2 minute şi şapte secunde din timpul vostru să auziţi direct prin viu graiul autorului, cum anume ne ajută idelile prezentate în această carte. Nu mi se întâmplă prea des să ridic în slăvi un produs de orice fel ar fi el pentru că ştiu că gusturile nu se discută şi ce îmi place mie s-ar putea altcuiva să nu-i folosească de nicio culoare. Însă de data asta sunt convinsă că acest volum e aplicabil tuturor şi că depinde numai de noi cât îi permitem să ne ajute. Nu e suficient să faci şcoala de şoferi ca să te consideri pregătit să colinzi în lung şi în lat toate şoselele. E nevoie de multă practică şi de exerciţiu zilnic. Aşa şi cu organizatul timpului. Şi sunt convinsă că teorie multă ştie toată lumea. Problema e cât reuşim să aplicăm în ceea ce facem pentru a simţi că timpul trece cu folos şi în favoarea noastră.

Din când în când, o să vă mai povestesc aici câte o tehnică nouă pe care am reuşit să o aplic cu succes într-un interval de timp suficient cât să devină obicei. Dacă şi voi aveţi reţete proprii de eficientizare a timpului fie la birou fie acasă, aştept cu drag să le împărtăşim împreună.

Şi eu care nu mai scrisesem nimic de aproape o lună pentru că…n-am timp. Serios? Dar scroll pe Facebook şi Instagram am avut timp să dau de nu ştiu câte ori pe seară 😀 Totul e o problemă de alegere. Aleg să trăiesc într-un mod disciplinat sau aleg să mă uit conştient la timp … în timp ce mi se strecoară vizibil printre degete? Sigur că asta nu înseamnă să trăim zi de zi ca şi cum am fi în armată ci să alegem acele momente în care simţim că am putea face mai mult cu timpul pe care-l avem la dispoziţie şi să le organizăm în aşa fel încât să facem tot ce ne-am propus realist.

Prima tehnică pe care v-o împărtăşesc şi care sper eu să acţioneze şi ca teaser, în imaginea de mai jos:

MusaiList_august

Advertisement

2 comments

  1. Mi se parea cunoscut Octavian si dupa mi-am dat seama ca am avut placerea sa particip la un curs tinut de el. Mi-a placut foarte mult de el si asta ma convinge sa ii cumpar si cartea. Mersi de pont 🙂 Zi frumoasa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.