Despre brand personal

M-am gândit mult înainte să accept invitaţia Self Trust Academy de a participa la un curs de Branding Personal într-o săptămână în care nici dacă ziua de lucru ar fi avut 24 de ore nu aş fi putut să fac tot ce mi-am propus să fac. Am acceptat totuşi pentru că am convingerea că nimic nu e întâmplător şi, dacă a fost să vină invitaţia acum, tot acum trebuie să profit şi eu de ea.

M-am desprins cu greu de la birou la ora 6 ca să pot ajunge la timp la curs. Am ajuns şi parcă nu-mi găseam locul în scaun cu gândul la toate câte mi-au rămas de făcut şi la care urma să mai lucrez în seara aceea după 10 jumate când aş fi ajuns acasă. Şi pentru că nu-mi găseam locul în scaun, m-am mutat pe altul şi mi-am setat mintea să fie prezentă acolo şi nu să umble prin mailurile care au rămas nerăspunse şi prezentările care au rămas nefăcute.

Anca Baniţă, trainerul seminarului, a avut, cum era şi firesc, cea mai mare contribuţie în a-mi capta atenţia printr-o sesiune interactivă despre ce înseamnă brand personal. Aşa am ajuns să-mi setez pe hârtie o viziune a mea (ceea ce văd posibil pentru lumea din jurul meu, la care să contribui şi eu), să-mi setez rolul pe care-l pot juca eu pentru ca viziunea mea să devină realitate, să identific care sunt talentele/competenţele mele (lucruri pe care le fac eu foarte bine), care îmi sunt valorile, pasiunile, atributele de brand şi care este publicul meu ţintă.

Înainte să vă povestesc despre cele trei jocuri/exerciţii preferate din curs, să clarific în câteva cuvinte ce înseamnă un brand. Brand = totalitatea percepţiilor pe care un public ţintă le are despre un subiect (produs, serviciu, persoană). Altfel spus, referindu-ne la persoană, un brand este ceea ce oamenii spun despre noi atunci când nu suntem de faţă.

personal-branding.png

Cele trei exerciţii preferate din primul modul de curs au fost:

  1. Setarea a 5 cele mai importante valori ale noastre şi apoi, renunţarea, rând pe rând, la 4 dintre ele. Cu ce-am rămas în mână nu a fost neapărat o surpriză dar trebuie să spun că nu a fost deloc uşor să dau din mână valori pe care le preţuiesc atât în viaţa personală cât şi profesională.
  2. Scrierea unui discurs pentru propria înmormântare în care cineva, din viaţa profesională, să povestească despre lucrurile pe care le-am înfăptuit în viaţa noastră lungă.
  3. Momentul în care, după 2 ore de curs, am fost rugaţi să mergem la fiecare dintre ceilalţi participanţi la curs şi să spune 3 lucruri pe care le-am remarcat despre ei şi să notăm pe foaie cele 3 lucruri pe care colegul de curs ni le spune despre noi. Apoi a trebuit să ne uităm pe foaie şi să reflectăm la câte lucruri se repetă, la ce am aflat nou despre cum ne-au perceput ceilalţi dar şi la ce ştiam deja dar poate nu conştientizam cu adevărat.

În două ore de stat împreună într-o sală de curs, colegii mei (pe care i-am cunoscut acolo prima oară) au spus despre mine că sunt atentă la detalii, deschisă, ambiţioasă, descurcăreaţă, pozitivă/optimistă, spontană, originală, supporting, expresivă, seriosă/responsabilă, că am iniţiativă, că zâmbesc frumos şi multe altele cam pe aceeaşi temă dar cu alte cuvinte. Sigur că durează mai mult de două ore să cunoşti un om cu adevărat însă ce vreau să spun cu toate câte am enumerat mai sus este că brandul nostru personal iese la iveală cam în tot ceea ce facem şi că spunem câte ceva din acest brand al nostru indiferent cât de scurte ar fi interacţiunile pe care le avem cu ceilalţi.

O temă pentru acasă pe care eu încă nu am reuşit să o fac şi nici nu cred că mai reuşesc până la al doilea modul de curs dar o temă pe care ştiu sigur că o voi face anul acesta este să rog oamenii cu care lucrez sau cu care am lucrat să completeze un chestionar 360 care-mi va scoate la iveală acel feedback care mă va ajuta să mă dezvolt în sfera profesională. Dau tema mai departe şi vă invit să profitaţi de ea.

Înainte să mă apuc să scriu despre prima jumătate de curs am stat şi m-am gândit cum să fac să povestesc ce-am învăţat dar nici să dau tot din casă. E bine, oricâte articole am citi despre brandul personal, nimic nu se compară cu învăţarea activă, în clasă, cu trainer şi cu alţi participanţi din experienţa cărora avem întotdeauna ceva nou de învăţat şi de procesat.

Vă recomand să mergeţi la curs, fie că la acesta sau la altul şi vă încurajez să exploraţi toate ocaziile de învăţare care vi se ivesc în cale dar şi să căutaţi activ experienţe care să vă ajute să vă dezvoltaţi profesional şi personal.

Cu aceste gânduri în minte, să aveţi o săptămână plină de învăţături noi concentrate în 3 zile de muncă şi 4 de weekend. Profitaţi la maxim de cele 4 zile libere care ne aşteaptă şi, în episodul următor, dacă reuşesc să-mi trag sufletul şi să adun cuvintele, povestim despre viaţă, muncă şi balanţa dintre ele.

Advertisement

7 comments

  1. Ma bucur ca ai scris despre subiectul asta si ca ai povestit si despre exercitii. Sunt foarte utile pentru gasirea / clarificarea sinelui autentic. Am inclus articolul tau in Inspiratia Saptamanii din seara asta.:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.