Mituri despre mersul la sală

Scurt şi la obiect, câteva idei greşite (în opinia mea) despre mersul la sală.

 1. Nu merg la sală pentru că nu ştiu ce să fac. Nu trebuie să fii vreun geniu ca să înţelegi în câteva zile cam cum funcţionează fiecare aparat dintr-o sală de forţă şi cum să lucrezi corect la el. Plus că fiecare sală este dotată, de regulă, şi cu supraveghetori, antrenori care te pot îndruma din când în când dacă ceri ajutor. Dacă mergi la o sală decentă, antrenorul care vine să te corecteze va veni chiar să te corecteze pentru că ăsta e jobul lui şi nu să îţi ceară numărul de telefon.
 2. Dacă merg la sala de forţă, lucrez doar cu aparate. Aparatele au rostul lor pentru o parte de antrenament însă poţi face exerciţii cu multe alte accesorii sau pur şi simplu standard, la saltea. Şi dacă spui că asta poţi să faci şi acasă atunci e perfect adevărat. Însă faci? Sala îţi oferă un context şi o atmosferă în care chiar lucrezi, acasă ai şanse mari să te mai fure peisajul, mai ales dacă nu e motivaţia suficient de formată.
 3. Dacă lucrez cu greutăţi mari mă fac … mare. Stai liniştită, până la a te face mare de la sală e drum lung. Iar drumul ăsta lung îţi face corpul armonios pentru că tonifiază şi defineşte muşchii. Plus că un corp pronunţat musculos se face dacă şi alimentaţia este corespunzătoare. Dacă mănânci 3 frunze de salată pe zi n-are din ce să crească muşchiul oricât de mult l-ai lucrat la sală. Iar dacă mănânci în fiecare zi merdenele, cartofi prăjiţi, pâine şi alte cele, va creşte stratul de grăsime şi, chiar dacă pui o idee de muşchi pe tine, nu se va vedea nici dacă te chinui.
 4. Dacă nu merg o lună la sală apoi o iau de la 0. Sigur că nu recomand să faceţi pauze aşa de mari însă în funcţie de programul fiecăruia, se poate întâmpla. E mai greu apoi să te pui în mişcare însă există ceva care se cheamă memorie musculară şi vestea bună este că n-o iei chiar de la 0.
 5. Dacă nu mă descurc bine, mi-e ruşine că se uită lumea la mine. Lumea în general vine la sală să-şi vadă de propriile antrenamente şi nu prea are timp să se uite la tine. Iar dacă se uită şi într-adevăr nu faci ceva corect, poate că e bine că se uită pentru ca mai apoi să-ţi întindă o mână de ajutor.
 6. Merg la sală ca să slăbesc. Sala în sine te slăbeşte foarte puţin. Ba chiar poate să te şi îngraşe dacă ieşi de acolo înfometat şi te înfigi în prima patiserie de pe drum. Alimentaţia slăbeşte. Sala tonifiază, te menţine în formă şi te ajută să ai un corp sănătos şi armonios.
 7. Nu pot să merg la sală dimineaţa iar seara sunt deja prea obosită. Şi eu mă trezesc extrem de greu şi uneori îmi vine efectiv să plâng când sună ceasul. Dar după ce mă lamentez câteva minute, mă ridic din pat şi fac ce mi-am propus. Sentimentul de satisfacţie, priceless, mai bun decât orice minut de somn în plus.
 8. Dacă tot am făcut un efort să ajung azi la sală, dau tot ce pot că cine ştie când mai ajung. Dacă faci asta chiar că n-ai şanse să mai ajungi la sală prea curând. Pentru că n-o să poţi să mai mergi efectiv. Nu stresaţi organismul cu lucru prea intens din prima. Am făcut şi eu greşeala asta şi a doua zi (şi a treia şi a patra) aproape că îmi dădeau lacrimile la fiecare mişcare. Am avut o dată febră musculară şi o săptămână întreagă. Lucraţi cu măsură şi măriţi intensitatea progresiv.
 9. Nu dau check-in pe Facebook ca să nu creadă prietenii mei că mă laud. Aşa, şi? De ce nu? Sărbătoreşte-ţi progresul şi prietenii te vor încuraja şi poate-poate îi vei inspira şi pe ei să încerce şi voi avea data viitoare companie la sală. Mie îmi place maxim să merg la sală cu prietenele mele. E un altfel de mers la o cafea. Apucăm să stăm şi de vorbă în timp ce facem exerciţiile pe care ni le-am propus.

Ca să vă ajut pentru punctul 1, acum ceva timp am fotografiat-o pe una dintre prietenele mele la sală, făcând câteva exerciţii de bază cu care sper să vă inspir şi pe voi să vă faceţi curaj să le puneţi în practică. Articol în pregătire, stay tuned.

 

 

Advertisement

7 comments

 1. bună ziua! m-am regăsit mult în articolul tău. greu într-adevăr cu trezitul dimineața. eu mi-am făcut orar si-l respect orice ar fi, foarte rare zilele în care nu m-am prezentat. mă pasionează banda, stepper-ul si aparatul pentru abdomene. nu am slăbit spectaculos, nici nu era cazul, dar mă simt foarte foarte bine în pielea mea. următorul meu target este să merg cu fata mea la sală. 😊

 2. Tare imi place articolul tau! Personal la sala cand merg alerg pe banda, bicicleta si…cam aici ma opresc… mi-e asa o teama sa lucrez cu greutati de nu iti spun! Ce sa mai zic ca eu ma duc si cand e sala full, pe la 7, si e plin de barbati plini de muschi, ma simt asa mica, grasa si haioasa de nu ma pot misca pe acolo:))

  • Multumesc mult, Gabriela! Sa nu iti mai fie teama de greutati. Incepe cu cele mici. Si mai ales, daca la ora 7 seara nu te simti comod la sala, du-te la 7 dimineata. Mai putini barbati plini de muschi se trezesc la ora aia 😀 E pe testate. La sala la care merg eu, orele cele mai libere sunt de dimineata dar si sambata si duminica dupa ora 16.00. Poate e aceeasi regula si la tine. Te inteleg perfect. Si eu lucrez mult mai in voie daca e putina lume prin preajma dar usor usor prinzi curaj sa lucrezi si in aglomeratie. Mult succes si te mai astept sa-mi povestesti despre progresele tale!

 3. Mie imi face placere sa merg seara dupa munca la o miscare solitara ( inot, sala) sau sociala( crossfit, insanity, squash etc) . Cumva la persoanele mai nocturne ca mine cheia e sa nu ajungi acasa ci de la servici direct la miscare. Si in pauza de masa mai e un interval bun. Da nu poti face 1 ora intreaga etc etc. Dar 30 minute de 3 ori pe saptamana. o alergare. niste repetari la sala. Urcat pe scari etc poti face to get back into the swing of things . Eu inteleg si cea cu rusinea pentru ca nu sunt asa confortabila cu a fi varza in mod repetat. Dar solutia mea au fost initial orele de grup ( spinning, crossfit etc) pana m-am obisnuit cu atmosfera suficient sa fiu confortabila

  • Haha. Nici eu nu sunt confortabila cu a fi varza in mod repetat insa partea buna este ca in timp devenim din ce in ce mai putin varza. Si eu merg la antrenamente de grup si le iubesc insa voiam sa dau o perspectiva si pentru antrenamentele individuale de care multi nu au curaj sa se apuce. Multumesc pentru comment. Cand am zis ca am avut febra musculara o saptamana intreaga…. dupa crossfit era 😀 Si m-am apucat si eu sa iau lectii de inot. De doua ori pe saptamana de la 7 dimineata. Usor nu este sa ma trezesc la 5, sa ma straduiesc sa invat sa inot si apoi sa fiu cea mai fresh la birou insa I totally love it!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.