Comunicare și responsabilitate

Am deschis pagina de blog cu intenția să scriu un articol relaxant, fie despre o carte citită recent fie despre o călătorie la Atena din februarie, despre care tot am promis că voi scrie. Dar cumva, conversația pe care am avut-o la telefon acum câteva minute cu un consultant de la o bancă (irelevant care, una, de altfel, dragă mie), mi-a deturnat zenul și mi-am downloadat și alte amintiri recente pe care deja le arhivasem.

Am deschis recent un cont simplu care încă stă sub aprobare și am sunat să întreb estimativ cât ar dura. După multe replici înainte și înapoi ”nu știu să vă spun” – ”dar măcar estimativ, vă rog”, am reușit să smulg o estimare doar după ce i-am zis: aș vrea să știu dacă durează, o lună, două, un an, doi, să știu dacă îmi permit să aștept sau merg la altă bancă. Abia în acel moment am obținut estimarea de o săptămână, ușor amuzată, ușor iritată de răspunsul meu.

Despre un operator de telefonie mobilă cu care am petrecut zeci de minute în telefon (ore!) pentru o situație pe care în loc să o rezolve au făcut-o și mai dificil de rezolvat, nici nu mai spun.

La notar mi-au greșit procura de 3 ori și apoi să aflu că au făcut procură unei prietene lăsând câteva și din datele mele personale….că….de ce am căsca ochii și am avea responsabilitate pentru ce emitem. Asta după ce nici atitudinea domnișoarei nu a fost cea mai potrivită, cu un aer de superioritate atotștiitoare care nu a coborât nasul de sus nici măcar când i-am dat discret peste el și am atenționat-o că face greșeli, pe timpul meu și nu ascultă ce-i spun (motiv pentru care face și mai multe greșeli).

La ANAF primesc informații incomplete, vagi și după multe întrebări și insistențe. „Se completează pe calculator”, nu cred că e un răspuns destul de cuprinzător. Nici pentru mine și nici pentru altcineva. Și vă jur, am auzit o persoană de la ghișeul ANAF spunând cuiva, ”intrați pe calculator și completați declarația.” Atât! Uneori persoane care poate nici nu are calculator sau acces la internet. Cum ar fi să le răspund și eu când trebuie să-mi plătesc taxele: ”intrați pe calculator și luați-i de acolo” sau ”completați foaia asta” fără să le spun ce să scrie în ea, unde să o depună sau, și mai important, ce trebuie să conțină.

La un magazin de haine de unde voiam să cumpăr un voucher mi-au răspuns în doi peri și cu un chef de viață de parcă s-ar fi aflat pe marginea prăpastiei. Parcă mă ruga, cu atitudinea aia, să nu cumpăr. Dar uite că trecem peste și cumpărăm. Pentru că nu mai avem timp sau energie să mergem în altă parte.

Și da, sunt obișnuită cu comunicarea incompletă și nepotrivită și cu lipsa de asumare și responsabilitate. Dar întrebarea este….de ce trebuie să ne tot adaptăm noi la asta, în timp ce vin din spate generații întregi care fac fix cum s-a făcut până acum, fără să schimbe nimic sau foarte puțin.

Nu generalizez, poate am eu ghinion și îi întâlnesc. Și încerc, din spirit civic, să dau feedback, poate-poate următorul care intră după mine e tratat măcar cu 1% mai bine. Poate că ăsta e secretul, să ne luăm noi rolul de educator pe oriunde mergem, să propovăduim bunul simț, comunicarea și responsabilitatea de asumat cu adevărat de către fiecare om care și-a asumat un rol, este plătit pentru el și are datoria asumată și moral și contractual. În discuția despre bun simț nici nu mai intru. Poate în altă postare.

Advertisement

One comment

  1. Atitudinea asta nepasatoare si lipsa de responsabilitati mi-au albit parul (la propriu!). Noroc ca aici le intalnesc foooaarte rar spre deloc! (poate de asta inca mai am doua-trei fire care n-au albit inca)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.