Aplicații de fundal

Mi se întâmplă uneori să nu fac mare lucru într-o zi dar să mă simt lipsită de energie ca și cum aș fi tras la jug. Alteori pot să dorm 9 ore dar să mă trezesc mai obosită decât atunci când m-am culcat. Ceea ce mă duce instant cu gândul că nu am fost suficient de prezentă în relaxare sau în somn și, deși programasem corpul să nu se ocupe cu ceva anume, mintea își făcea de cap și străbătea pământul în lung și în lat.

Și apoi m-am gândit la mesajele pe care le primesc uneori pe telefon în care sunt alertată că o anume aplicație consumă multă baterie în fundal, alături de butonul de ”force stop”, adică să o opresc imediat. Apoi la câte și mai câte updates se fac în diverse aplicații, updates care mănâncă baterie pe pâine. Astfel, chiar dacă nu folosim telefonul cu orele, bateria se scurge mai rapid decât ne-am aștepta, tocmai pentru că nu am selectat cu mare atenție ce să meargă și ce să nu meargă în fundal.

Cam așa se întâmplă și cu noi uneori când vrem să ne odihnim. Ne așezăm în canapea/pat/fotoliu și vrem să dezostenim ce-am ostenit până în acel moment. Dacă s-ar putea instant. Că doar mai avem și alte lucruri de făcut în afară de odihnă. Alteori ne simțim și vinovați că ne luăm timp în care să nu facem nimic deși știm că și nimicul ăla are rostul lui de reumplere de baterie sau de pahar care s-a golit.

Revenind la aplicațiile de fundal. Mi s-a întâmplat chiar în dimineața aceasta când am început să citesc o carte nouă cu scop și de învățare și de relaxare. Nu o singură dată m-am trezit că am recitit un paragraf de 3 ori ca și cum l-aș fi citit prima oară, semn că nu eram deloc prezentă în cartea mea. Mintea umblă de multe ori pe alte planuri, caută soluții la alte probleme, face liste de cumpărături, meniuri pe săptămâna în curs, rămâne agățată cu privire într-un colț în care pare să fie ceva praf, își aduce aminte de lucruri pe care nu le-a rezolvat, de telefone pe care nu le-a dat, de oameni cu care nu a mai vorbit demult. Odihna/Relaxarea scoate la iveală o mulțime de idei (care sunt bune în general) dar și nevoia imperioasă de a le pune imediat în practică. Uneori ne forțăm să ne odihnim, lucru care nu face decât să ne obosească mai tare.

Așa mi-a venit ideea să fac o listă cu toate acele lucruri care îmi scad bateria în fundal, atunci când nu fac (aparent) nimic, cu scopul de a mai închide din aplicații și a le reporni atunci când chiar este nevoie de ele. Și, cu gândul la vacanță (alt lucru care poate consuma baterie pe fundal – unde să mergem, cu ce buget, când, ce facem acolo), cu puțin efort la început, ne putem pune pe modul avion, lăsând relaxarea să își facă treaba, pentru ca mai apoi să fim odihniți și gata de a pune în aplicare ceea ce ne propunem.

Tu ce aplicații ai nevoie să închizi pentru o odihnă eficientă și o reîmprospătare reală în loc de una superficială?

Sursă foto
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.