Leul din Noi

Am avut poftă să văd un film, însă nu era cine știe ce în lista de apariții de la Cinema. Am ales unul, apoi ne-am deturnat către altul, deși nu ar fi fost prima mea alegere, drept dovadă că l-am trecut cu vederea când am consultat lista de filme. Regele Leu, apărut acum câteva zile, probabil că în linii mari știți povestea deja.

Eu n-o știam. Sunt multe povești care mi-au scăpat. Am căutat de cele mai multe ori să văd, să citesc, să ascult viață adevărată și nu poveste. Am început totuși să înțeleg că povestea este viață adevărată, doar că spusă altfel, cu tâlc și învățăminte nepuse pe tavă ci lăsate la îndemâna cititorului sau privitorului să își extragă ce are nevoie, când are nevoie.

Astfel, cu mici spoilere de rigoare, împărtășesc cu voi câteva lecții și introspecții pe care le-am extras eu din Regele Leu.

Curaj. O abilitate pe care o avem cu toții dar pe care o scoatem la iveală în mod diferit. Uneori pentru că vine din interiorul nostru, alteori mânați de exterior, de a demonstra sau a impresiona. Uneori face bine, obținem ce ne-am dorit, alteori, un curaj cu mintea prea fragedă nu face decât să complice lucruri și, în loc să-i impresionăm, să-i punem pe cei din jurul nostru în postura de a ne salva, atunci când curajul care ne-a adus într-o situație de pericol nu ne mai poate ajuta să și ieșim din ea. Să fim curajoși cu înțelepciune, o lecție pe care micuțul leu o învață pe propria piele dar și pe pielea celor din jurul lui. O invitație la introspecție, ce vă mână micul leu din interior să faceți într-o situație sau alta, când e mai înțelept să-l domoliți, când e mai nimerit să-l lăsați să se dea cu capul de stânci.

Responsabilitate. Micul leu din fiecare dintre noi poate avea tendința să se lase alungat, să fugă din calea asumării unei responsabilități, să aleagă pajiștea mai verde și mai liniștită în locul pajiștii aride pe care a lăsat-o în urmă. Din lipsă de încredere sau din falsa impresie că alții se pot descurca mai bine și că e mai potrivit ca noi să ne retragem în altă parte, să ducem o viață simplă și fără griji (Hakuna Matata). Nu că ar fi ceva greșit în a duce o viață simplă și fără griji, însă e de văzut ce înseamnă alegerea asta pentru responsabilitatea pe care am lăsat-o în urmă. Chiar dacă avem senzația că ne-am îndepărtat de responsabilitate, responsabilitatea este atât de adânc sădită în noi, că plecăm cu ea în spate, oricând de departe am ajunge.

Încredere. Micul Leu inocent din noi nu va putea distinge mereu sfatul bun de sfatul viclean. Se va lăsa furat de mirajul de a face bine, de a forța o creștere, de a sări niște pași, de a grăbi o evoluție și va fi prea necopt să deslușească adevărul din spatele unor aparente bune intenții. Și, dacă știți deja povestea, înțelegeți unde l-a dus pe Micul Leu inocența și ce lecție dură i-a servit.

Prietenie. Micul Leu din fiecare dintre noi va avea tendința să se izoleze atunci când simte că a dat-o rău în bară, când se simte nimeni si nimic pe lume. Dar alți Mici sau Mari Lei vor sări în ajutor și te vor ajuta să aduni bucățile de „nimic” și să vezi de fapt, în oglindă, Leul Mare. (apropo, una dintre cele mai frumoase scene din film)

Teamă. Și Leilor Mari din interiorul nostru le este teamă. Și dacă pare că toți ceilalți Lei sunt neînfricați în timp ce noi tremurăm ca varga….ei bine, nu e chiar așa. Lei Mici temeri mici, Lei Mari temeri mari. Cu toții avem teamă, noi nu suntem teamă. (altă scenă minunată din film, cea în care Regele Leu îi mărturisește Micului Leu de ce i-a fost teamă cel mai tare).

Putere. „În timp ce alții caută să vadă ce pot lua, un rege adevărat caută să vadă ce poate să dea.”

Răbdare. Deși multe citate motivaționale îl învață pe Micul Leu din fiecare dintre noi să sară cu capul înainte, să nu rateze ocazia (ceea ce poate fi un sfat bun, folosit cu înțelepciune), răbdarea și pregătirea sunt aur curat: „Lasă-te jos, la pământ, verifică vântul…umbrele și așteaptă momentul potrivit să sari.”

Și încă una, de încheiere, la care vă las să trageți propriile concluzii, bazate pe propriile experiențe:

Burta unei hiene nu e niciodată plină.”

Leul neînfricat, leul protejat, leul expus, leul timid, leul responsabil, leul curajos, încrezător, inocent, necopt, fugar, înțelep și lista de lei poate continua. Îi avem pe toți în noi. Câți lei, atâtea puteri.

Pe tine ce te-a învățat valoros Regele Leu? Sau poate altă poveste?

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.