Ce mâncăm azi?

Ce mâncăm azi? Întrebarea care irită, în același timp, mii de oameni, undeva pe la ora 17 – 18. Și nu, nu vorbesc de celelalte mii de oameni organizați care fac meniul pe toată săptămâna și au mereu ceva pregătit pentru când ajung acasă, pentru că au pus mâna și-au gătit jumătate de weekend. Toată admirația pentru voi! (presărată cu puțină invidie pentru perseverență; invidie din aia admirativă adică).

Și eu gătesc. Jur. Am chiar acum în frigider o mazăre cu pui de te lingi pe degete. Dar m-am lins pe degete și ieri când am mâncat și parcă azi nu prea aș mai mânca din ea. Deși o să mănânc. Pentru că nu vreau să irosesc mâncare și muncă. Dar poate că n-o să mai mănânc cu aceeași poftă.

Deci dincolo de faptul că nu-mi place să stau cu orele în fața aragazului (ocazional, îmi place să gătesc, am stat toată copilăria lipită de bucătărie cu cea mai mare fascinație și chiar mă pricep la asta, lumea care a mâncat de la mine, vă rog, săriți cu comentarii să confirmați), nu-mi place să mănânc mâncare reîncălzită. Poate doar ciorba. Dar și pe aia doar a doua zi, maaaaxim a treia.

Așa că, alternăm diverse perioade:

 1. Gătim în weekend + cumpărăm diverse să ne ajungă pentru toată săptămâna = luni și marți e ok, de miercuri începem să aruncăm din mâncare, legumele se ofilesc, nu mai avem poftă de ce am avut poftă sâmbătă, ne face cu ochiul altceva, mai apare vreo cină pe la muncă, un prânz cu prietenii…
 2. Facem meniul pentru toată săptămâna și gătim în fiecare seară ceva simplu = luni ok, marți ok, poate și miercuri. Joi….băi dar muncesc atâta, nu merit eu o masă în oraș, cât să mai stau seară de seară în fața aragazului. Pentru că, vedeți voi, niciodată ceva simplu de gătit nu e așa de simplu. Vase tot ai de spălat, chestii de tăiat și așa mai departe. Gătitul simplu nu este cum apare la televizor. Cel puțin nu la mine.
 3. Nu ne mai organizăm deloc, lăsăm în voia lui ”vedem noi”. Vedem noi înseamnă, de regulă, cartofi prăjiți cu ouă și salată (delicios de altfel, nesustenabil pe termen lung), sendviș, roșii cu brânză, ouă în alte forme, pâine cu pateu. Mai există și varianta nimic. Depinde de gradul de oboseală.
 4. Combinăm un vedem noi cu mai mult entuziasm de gătit. În care ne vine ideea în timpul zilei, gătim seara, mâncăm pe la 9 – 10 (adică 21 – 22), depinde de ora la care suntem acasă. Și aici intră: paste, grătar de pui cu salată, mazăre, fasole verde, pui la cuptor, pește, poate chiar și o supă de găluște, o ciorbă, un orez, un piure, destul de clasic așa dar și o shaorma în casă, burger, depinde cât de mare e entuziasmul. (și altele)
 5. Ieșim în oraș = metodă falimentară pe termen lung și nu mereu satisfăcătoare (se consumă și aici mult timp dar ne bucurăm de timpul petrecut împreună la masă).

Sper că n-am ratat vreo metodă, însă tare sunt curioasă să vă aud pe voi cum procedați. Metode știu, ce-mi lipsește este mai degrabă motivația de a le aplica. Deci dați și metode și motivație și eu primesc!

Deci, voi ce mâncați azi? Știți deja ce mâncați și mâine?

*fotografia este reciclată dintr-o primăvară de acum câțiva ani. Reprezintă o ciorbă (borș) de fasole cu urzici (una dintre preferatele mele). Am zis că dacă e post, să punem totuși o mâncare de post, măcar în poză dacă nu neapărat în farfurie.

Advertisement

4 comments

 1. Eu alternez “vedem noi” cu “I don’t care”, pentru ca Vlad nu mananca, eu incerc sa nu mai mananc seara, Cristi mananca orice este iar Eliza oricum face nazuri :)) Insa am mereu la indemana niste variante: tortilla wraps pt quesadillas si chestii congelate (gama asiatica de la Edenia, pe care doar o incalzesti la microunde, pizza, pungi de legume amestecate cu care sa fac repede noodles, chestii din astea). Plus varianta salate: pungi de salata + ton, la care mai pun oua fierte, porumb, ardei gras, branza.

  • Tortilla Wraps, good idea! Da, chestiile congelate te mai scot din necaz 😀 Noodles, ce bine că mi-ai amintit. Sunt atâtea mâncăruri simple pe care le-aș putea face și totuși de multe uit. Și am tot făcut liste dar nu mai știu pe unde sunt 😀

 2. Eu aud întrebarea asta in fiecare dimineata cand vorbesc cu mama la telefon :”ce mâncati azi?”. Un pic ma irita pentru ca trebuie sa vin mereu cu idei, dar gândul că nu eu sunt cea care pune ideile in practica ma relaxează total. Cum mama sta la 3 blocuri de mine, ma opresc o dată la 2 zile, la întoarcerea de la serviciu, si iau mâncarea dorita. Să fie sănătoasă si sa ne tot gătească! Mai fac si eu câteodată paste sau bag la cuptor niste chestii congelate, cumpărate din Lidl!
  Si da, imi place si mâncarea gatita de tine! 🤗

  • Hehehe, da, este un adevărat privilegiu să ai mama aproape să te ajute cu asta. M-aș putea muta înapoi la Iași pentru asta. Hahahaha. Să vă trăiască să fie sănătoasă să vă tot gătească și să vă răsfețe! Simt că pentru faptul că îți place mâncarea făcută de mine, să pregătesc curând o masă cu ceva gustos și să ne strângem toți.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.