Săptămâna generozității

Ați văzut clip-urile de pe Youtube făcute pentru Giving Tuesday? Am pus și eu unul pe pagina de blog de pe Facebook, însă lui Facebook știu că nu îi place prea tare când împărtășim chestii de pe Youtube pentru că mai apoi tu pleci din Facebook și te uiți pe Youtube, așa că probabil că nu a ajuns la prea multă lume și zic să-i dau un loc de cinste direct într-o postare.

Dar s-o luăm cu începutul. Ce este Giving Tuesday? #GivingTuesday este o mișcare globală care încurajează implicarea socială și faptele bune. În marțea de după Black Friday sărbătorim împreună generozitatea, dăruind timp, bunuri, sânge sau bani celor care au nevoie de sprijin. Anul acesta, Giving Tuesday devine Săptămâna Generozității și te invită de marți până marți, între 1 și 8 decembrie să celebrăm împreună faptele bune (text preluat de pe pagina de Facebook GivingTuesday Romania (proiect inișiat de Asociația Envision România), unde veți găsi și linkuri către clipurile despre care vă spuneam în introducere, dar hai totuși să vă las și aici unul dintre ele. Ele se numesc Cu toții avem ceva de dat și să nu-mi spuneți mie dacă nu se rostogolește măcar o lacrimă pe obraz când vă uitați la ele. De la gesturi mici la gesturi mari, fiecare gest de generozitate contează. Dar mai povestim mai jos despre asta, sper doar să rezistați până la final.

Code for Romania

Prima postare pe care am citit-o de dimineață pe Facebook a fost a Oliviei Vereha, Co-Founder & Chief Operations Officer at Code4Romania. Poate că voi n-o aveți la prieteni dar chiar și așa puteți să îi dați follow pentru că postările despre care povestesc eu acum sunt publice. Mai este puțin până la ziua ei, așa că Olivia ne spune, în fiecare zi, câte o poveste, iar la final ne îndeamnă să facem o donație pentru ca această echipă minunată Code for Romania să-și poată îndeplini planul de digitalizare a României. Deci da, practic nu donezi efectiv ceva lui Code for Romania ci investești în țara în care trăiești tu și pe care o lași în urmă urmașilor tăi. Și ia uitați ce zice planul, text preluat de pe pagina de Facebook Code for Romania:

Digitalizăm România Împreună – lansăm astăzi planul nostru pentru o infrastructură digitală a societății românești. În ultimii 4 ani am construit soluții digitale care au ajutat milioane de români. Iar pentru următorii 5, vă propunem un program prin care, împreună, #putem schimba fundamental România. Intrați pe www.code4.ro/putem și navigați printr-o Românie care în 2026 ar putea avea terminate, nu doar pe hârtie, 5 mari ”autostrăzi”, câte una pentru fiecare domeniu: Educație, Sănătate, Mediu, Grupuri Vulnerabile și Participare Civică. De acum poți susține planul de digitalizare al României și printr-o donație de 4 EUR. lunar prin SMS cu textul ”PUTEM” la 8864.

Și ca să mă întorc la postarea Oliviei, pe lângă faptul că este simpatică, amuzantă, înduioșătoare, a folosit și un cuvânt drag mie pe care, de când sunt în București nu-l mai aud și lumea nu știe pe aici ce înseamnă dar noi știm pentru că nu exista oră de desen fără penson: Cine mă cunoaște personal știe că am o răbdare infinită când vine vorba de munca de piguleală. Mă pui să spăl 1000 de piese de Lego cu un penson de 0.5, acolo mă uită mniezo fără apă, fără mâncare, stau și 2 ani. Nu-mi trebuie nimic, poate niște muzică pe fundal. Citiți întreaga postare despre răbdare, pe pagina Oliviei.

Ca să nu iasă o postare infinit de mare, vă mai spun câteva lucruri despre ce înseamnă generozitatea pentru mine. Ok, nu are cum să nu iasă o postare mare dacă vă mai spun și asta dar rezistați cu mine: generozitate înseamnă să să dai un telefon cuiva drag și să-l asculți, să asculți un om care are ceva pe suflet dar poate că nu ți-e așa de drag sau nu-l cunoști, să ajuți pe cineva cu căruciorul la metrou, să plătești cuiva cumpărăturile dacă e în fața ta și nu-i ajung toți banii să ia ce a vrut să ia, să adopți un animal de pe stradă, să donezi bani, timp, efort pentru o cauză în care crezi, să dai o îmbrățișare cuiva în suferință (ok, poate nu acum în pandemie, dar când s-o putea), să spui o vorbă bună, să împrumuți ceva cuiva, să fii atent la nevoile oamenilor și să le mai faci din vreme în vreme câte o surpriză. Sunt atât de multe, foarte multe, unele nici nu costă bani, că tot nu ne merge așa de bine cu economia zilele astea.

Uneori generozitatea înseamnă și să NU faci anumite lucruri. E un pas intermediar până la a le face pe alea bune. Ca de exemplu, înainte să ai o vorbă bună de spus, poate poți să te abții de la o critică. Înainte să dai cuiva o îmbrățișare poate ar trebui să nu-i mai câte una peste cap (la figurat vorbind dar constantăm, cu tristețe, că sunt medii în care nu este numai la figurat). Înainte să dăruiești, poate că e mai bine să te oprești din luat. Sigur, acesta nu este un mesaj pentru cititorii mei neapărat, dar am vrut să punctez faptul că există diverse grade de generozitate și poate că pentru unii oameni este un act de generozitate să înceteze să mai aibă un comportament rău până să-l adopte pe acela bun.

Pentru tine ce înseamnă generozitatea? Care și când ai făcut ultimul gest de generozitate?

Răspund eu prima legat de săptămâna asta cu câteva. Este mai degrabă o coincidență decât o intenție că s-au întâmplat toate săptămâna asta: am dat SMS la 8864 cu textul PUTEM și am donat 4 euro pentru Code for Romania, am completat un formular să mă înscriu ca mentor într-un program pentru tineri din medii defavorizate, am donat pentru protecția animalelor într-un Fundraiser făcut de una dintre prietenele mele pentru ziua ei. Sigur am mai făcut și alte lucruri în această săptămână dar poate din categoria celor mici (dar tot cu mare impact) și atunci, pentru că vin natural, nu mai știu să le contabilizez în vreun fel și nici nu trebuie.

S-o încadra tot la generozitate să mergem la Vot? E mai grabă o responsabilitate. Indiferent cum vezi lucrurile, mergi la voi, duminica aceasta, 6 decembrie. Nu ne aduce nici Moș Nicolae și nici Moș Crăciun o țară mai bună. Noi suntem responsabili să o facem mai bună. Apropo de asta, am găsit ieri o inițiativă, Generația Vot. Ca să vedeți și voi cât de implicați sunt tinerii din ziua de astăzi 🙂 Am găsit inițiativa urmărind un clip al lui Eli Neicuț, pe care vă încurajez să o urmăriți și voi, un om care conectează pe cei care ajută cu cei care au nevoie de ajutor.

Gata, că în ritmul ăsta scriem un roman. Dar uite că nu mă mai pot opri din vorbit când e vorba de generozitate.

Cu toții avem ceva de dat – GivingTuesday
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.