Obiceiuri mici, reușite mari

Săptămâna trecută v-am povestit despre provocarea resturilor alimentare și cum îmi doresc să produc din ce în ce mai puține deșeuri și să fac mai puțină risipă (spre deloc) alimentară. Pornind de la cea alimentară îmi propun să extind și în celelalte arii, câte puțin, la cosmetice și produse de curățenie. Chiar vorbeam cu Laura să vizităm un magazin Zero Waste în perioada următoare.

Dar ca să pot face asta trebuie să reușesc să-mi intre în obicei. Și ca să capăt obiceuri bune și să mai renunț la cele proaste, am primit ajutor de nădejde de la două cărți pe care le recomand cu toată inima și încrederea atunci când vine vorba de eficiență personală și profesională. Ambele sunt într-un stil atât de ușor de citit și de înțeles și de aplicat, încât nu ai cum să termini lectura lor și să nu faci deja câteva lucruri sugerate acolo.

Unde dintre ele este: 18 Minutes: Find Your Focus, Master Distraction, and Get the Right Things Done, de Peter Bregman care nu cred că e tradusă la noi, cel puțin eu nu am găsit-o. Și dacă nu este, o să fac o sugestie editurii care a publicat următoarea carte pe care v-o recomand, ar fi foarte utilă și la noi, chiar dacă acum e așa de ușor să găsești cărțile direct în engleză, cred că ar ajuta să beneficieze de ea un public mai larg, poate chiar nevorbitor de engleză.

Una dintre cele mai bune cărți de eficiență personală și management al timpului pe care am citit-o. Este complexă prin simplitatea conceptelor și cât de ușor se pot dovedi de aplicat. E una dintre cărțile pe care le-am recomandat cel mai mult în ultima vreme și un text la care sigur voi reveni, încerc să nu aplic, așa cum ne sfătuiește și autorul, câte un concept pe rând, să nu mă aglomerez de schimbări. Cu siguranță că am schimbat câte ceva deja de la începutul cărții și până la final, mai ales în zona de eficiență a organizării timpului, managing distractions, planning.

A doua carte pe care o recomand este Atomic Habits, James Clear, apărută la Editura Lifestyle Publishing. Poate că ați mai auzit de ea, însă dacă nu ați avut ocazia să o citiți, acum este momentul. Eu când citesc astfel de cărți de unde îmi iau instrumente atât de aplicabile pentru o mai bună eficiență în viața de zi cu zi, pe de o parte mă bucur, pe de alta mă întristez că n-am acordat atenție mai devreme acestor lucruri. Daaaar, fiecare la timpul lui.

În cartea lui, James Clear ne arată cum poți căpăta obiceiuri bune și scăpa de cele proaste prin niște metode simplu de aplicat dar care, ca orice lucru bun, necesită un pic de efort. Am spus un pic pentru că un pic azi, un pic mâine, un pic poimâine… așa se adoptă obiceiurile. Dacă e mult azi… mâine poate că n-o să mai am chef să fac, o să mă descurajez, o să mi se pară prea greu etc.

Un exemplu cel mai clasic ar fi cel cu sportul. De fiecare dacă când mă reapucam de sport o făceam cu un antrenament intens care îmi provoca o febră musculară 4 zile și în a 5-a zi deja nu mai aveam chef. Dacă aș face câte un antrenament mic zilnic, atunci mi-aș pregăti corpul și mi-aș obișnui mintea și peste un timp aș putea să ajung în mod natural la un antrenament mai greu care poate chiar să mi se pară ușor. În acest scop, sunt deja în a 8-a zi de Pilates 24 days Challenge cu Lottie Murphy și mă simt excelent. Am reușit să fac în fiecare dimineață (sau pe la prânz în zilele de weekend) și să nu fie un chin sau o povară tocmai pentru că antrenamentele durează destul de puțin (între 10 și 30 de minute, depinde de zi) și intensitatea este progresivă și suportabilă, abia acum am o febră musculară mai serioasă, după ziua a 7-a. Dar se simte foarte bine.

Jinx nu mă lasă mereu să lucrez în liniște dar este super simpatică. Se simte îndreptățită ca și cum salteaua este a ei 😀

Ce ne spune James Clear este să facem obiceiurile noi evidente, atractive, ușoare și satisfăcătoare. Reversul, în ce privește obiceiurile proaste, să le facem invizibile, neatractive, grele și nesatisfăcătoare. Unul dintre obiceiurile de pe lista mea este să beau apă în fiecare dimineață. Știu că pentru mulți dintre voi acest lucru vine natural, eu nu suport să beau apă imediat ce m-am trezit, primul lichid din zi pentru mine este era cafeaua. Ca să-l fac evident soluția este să am dimineața sticla de apă la îndemână, eventual și o sticlă drăguță, să să fie mai atractiv, ca să fie ușor am început să beau doar câteva guri în primele zile, nu m-am aruncat din prima la un pahar și ca să fie satisfăcător am conștientizat cum anume m-am simțit după câteva zile de când am început să fac asta. Și pot să spun că face minuni, un obicei așa de simplu dar atât de sănătos, mă face să mă simt mult mai energică dimineața și să nu mai am vreun fel de arsură la stomac. Încă nu mi-a intrat în obicei, încă e un efort mental să mă duc să iau sticla de apă dar cred că sunt pe drumul cel bun.

Ca să fiu sigură că sunt pe drumul cel bun (drumul meu cel bun, nu înseamnă că se aplică pentru toată lumea), am făcut o listă de obiceiuri bune care sunt în acest moment în proces de adopție. Asta înseamnă că le fac deja dar încă nu mi-au intrat în obicei să le fac automat, fără prea mult efort. Dar ajungem și acolo. Găsiți lista mea mai jos. Deocamdată nu am făcut o listă cu obiceiuri proaste, aș vrea ca, pe măsură ce adaug obiceiuri bune, cele proaste să scadă de la sine în intensitate și, dacă nu se întâmplă asta, să acționez atunci. Bine, doar unul e pe listă acum, cel cu verificarea telefonului atât de des și apoi pierderea a minute bune uitându-mă pe el inconștient și ineficient.

Lista mea de obiceiuri în proces de adopție și automatizare:

  • Fac în fiecare zi o formă de mișcare (fie că este Pilates, Yoga, mers mai mult, alergat, urcat scări etc.)
  • Beau apă în fiecare dimineață (să ajung la un pahar plin, acum încă iau doar câteva guri)
  • Îmi iau în fiecare zi ceva de mâncare la birou (fie doar și o gustarea sau fructe). De cele mai multe ori, pentru că nu gătesc suficient cât să iau și a doua zi la pachet, ajung ori să mănânc o prostie de la automat-ul de gustări ori să nu mănânc nimic. Cu ocazia asta mi-am cumpărat și o caserolă absolut adorabilă cu compartimente și fix pe măsura a cât aș putea eu să mânânc.
  • Îmi iau abonament lunar la mijloacele de transport în comun. Nici n-aveți idee cât timp pierdeam să încarc un card de călătorii cu țârâia (în funcție de ce cash aveam la mine), plus că nu am așa la îndemână oriunde o gheretă, sau dând mereu sms să cumpăr o călătorie. O chestie atât de mică și totuși era așa de sâcâitoare.
  • Ascult cel puțin un episod de podcast educativ pe săptămână (aici probabil că va crește targetul, luând sfatul lui James Clear de a cupla un obicei care-ți place cu unul pe care trebuie să-l faci, am început să ascult podcast-uri cât fac curățenie în baie sau cât gătesc ceva cu acțiuni repetate – gen curăț legume, frământ aluat, amestec în oală, lucruri pe care știu să le fac deja automat, nu trebuie un proces de gândire).
  • Ascult muzică de concentrare atunci când citesc astfel încât să existe mai puține distrageri din mediul înconjurător (televizor, zgomote de pe afară, mieunat de pisică…hahahah) și, conectat cu asta, să ascult pe Spotify în loc de Youtube (ca să nu mă mai distragă imaginile sau reclamele, deși deocamdată nu am un cont plătit de Spotify, probabil că voi lua unul după o lună de test în care voi fi sigură că este aplicația potrivită pentru mine).
  • Folosesc cosmetice naturale. Am primit cadou un săpun absolut genial și, căutând după etichetă, am văzut că este de aici. Așa că îmi propun să îmi iau de acolo și alte produse să văd cum sunt. Dar sigur, voi căuta și altele.
  • Închid internetul pe telefon pe timp de noapte și-l deschid abia după ce mi-am încheiat rutina de dimineață. Deja simt că sunt gata mult mai repede dimineața dacă nu mai pierd vremea cu toate notificările de pe telefon.
  • Mănânc un fruct zilnic. (și legume dar acolo cred că deja se întâmplă). Îmi plac foarte mult fructele însă, din lipsă de organizare, nu aveam mereu cumpărate așa că nici nu mâncam zilnic. Lucru care s-a schimbat de mai bine de o săptămână.
  • Reorganizez lucrurile prin dulapuri ca să fie mai ușor de accesat anumite vase, alimente, condimente – aici aplic iarăși conceptul lui James Clear, să le fac evidente: atunci când anumite alimente neperisabile pe care le am nu sunt in my face efectiv, rămân acolo cu lunile. Deci unul dintre motivele principale pentru reorganizare este tot legat de obiceiuri bune: fie să port anumite haine mai des, fie să consum din alimente, sau să fac anumite sarcini de curățenie dacă am produsele, cârpele, contextul totul la îndemână.
  • Citesc în fiecare zi câteva pagini dintr-o carte. În unele zile citesc zeci de pagini, în altele doar câteva, însă aș vrea să cred că nu rămâne nicio zi în care să nu citesc nimic (fie el și un articol online). Deși dacă stau bine să mă gândesc e posibil să fi fost săptămâna asta vreo două zile mai slăbuțe la capitolul lectură.

Mai sunt și altele însă mă opresc aici. Poate voi faceți deja cele de mai sus, poate nu el faceți dar nu vă trebuie. Însă sigur sunt lucruri pe care vă doriți să le aveți în obicei dar pare greu și neatractiv procesul de a ajunge acolo. Important este, așa cum zice și James Clear, să ne concentrăm pe efect: în loc de trebuie să beau apă în fiecare dimineață mai degrabă pe „atunci când beau apă în fiecare dimineață mă simt excelent pe tot parcursul zilei.”

Nu uitați că mediul bate voința. Degeaba ai tu voință să nu mănânc dulce dacă ai tot timpul prăjituri în casă. Și da, poate că ai voință o zi două trei dar apoi tot o să cedezi. E important să ne pregătim un mediu în care să ne fie ușor să facem lucrurile pe care ni le dorim. Că dacă salteaua de Yoga e băgată în dulapul de sus și hainele de sport sunt dosite pe cine știe unde, atunci o să ni se pară mult mai greu să facem și efortul acesta de creare a mediului în fiecare zi. Dacă stăm tot timpul cu telefonul lipit de noi, șansele să-l luăm în mână să-l verificăm sunt extrem de mari. Dar dacă-l punem pentru două ore în altă cameră (eventual închidem internetul dar lăsă-l soneria pornită pentru apeluri urgente), atunci ne va fi greu să ne ridicăm să mergem să-l luăm și-l vom lăsa acolo.

Acestea fiind spune, la cât mai multe și mai constante obiceiuri bune și la cât mai puține din cele proaste. Dacă nu ați citit încă cele două cărți, vă recomand s-o faceți, n-au cum să vă facă altfel decât foarte bine.

Advertisement

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.