Mi-a atras atenția zilele trecute un citat care spunea așa: „Take care of your body. It`s the only place you have to live”. Adică pe românește, ai grijă de corpul tău, căci este singura ta casă.
Pornind de la ideea că am observat că există o înclinație spre a cumpăra un obiect nou în casă (sau un obiect oarecare) decât a da banii o consultație sau o procedură pentru sănătatea corpului nostru, dar și de la faptul că luna martie nu a fost chiar cea mai bună pentru mine din punct de vedere sănătate, pornesc o rubrică pe blog dedicată sănătății. Scopul rubricii este să ne facă mai conștienți de corpul nostru și de starea lui de bine dar și să vă povestesc despre ce am mai aflat și mai aflu, lucruri care ar putea fi de luat în calcul, metode care ajută la vindecarea sau menținerea sănătății corpului pe de-a întregul.

Stau la masa mea din bucătărie, cu o cafea decofeinizată care are gust de apă de baltă (pentru că una dintre cele mai mari bucurii de dimineață nu-mi mai face bine în perioada asta), și îmi vine să vă întreb dacă și voi ați prioritizat vreodată orice altceva înainte stării voastre de sănătate. Mi-a spus cineva o dată că senzația de sete apare atunci când corpul este deja spre o stare de deshidratare și că ar trebui să bem apă conștient, înainte să apară senzația de sete. Nu mai țin minte dacă era medic sau nu, parcă da.

Ideea este că ajungem să ne îngrijim de corpul nostru atunci când ne trage semnale puternice de alarmă (că el mai trage săracul și semnale mai slabe de alarmă dar suntem prea ocupați cu viețile noastre ocupate de toate ocupațiile ca să-l mai ascultăm) și începem să căutăm pe la doctori, să vedem ce s-a „stricat” în casă și cum putem să reparăm, că de înlocuit…mai greu (și la înlocuit vă voi povesti într-o postare viitoare despre implantul dentar care mie mi se părea așa SF și niciodată nu aveam timp sau bani să mă ocup).
Amânăm probleme de sănătate aparent minore pentru că nu se văd și nu se simt încă foarte rău și prioritizăm să investim timp și bani în lucruri care se văd sau lucruri care se rezolvă mai repede. Cel mai des poate mâncăm incorect sau pe fugă și-i dăm corpului nostru ce are nevoie doar uneori. Dacă uneori mâncăm sănătos și de cele mai multe ori ce-apucăm, atunci nu putem spune despre noi că acordăm atenție alimentației. Bem apă când ne aducem aminte sau când ne e sete, facem mișcare din an în Paști sau când facem, facem incorect și mai tare ne rănim decât ne facem bine. Mergem la medic o dată la zece ani pentru prevenție și mergem mai mult când avem un disconfort. Mersul la terapie este pe la coada listei pentru că ni se pare că ori nu e momentul din punct de vedere financiar ori nu avem noi timp să scoatem tot de sub preș (cum am zis mai sus, suntem ocupați cu toate ocupațiile vieții).
Poate că ce povestesc eu aici nu este despre voi și atunci vă încurajez să contribuți să ajutăm acolo unde este nevoie. Poate că voi faceți lucrurile perfect sau ați învățat mai devreme decât ceilalți ce este (mai) important. Dar dacă este un pic și despre voi ce povestesc eu aici, vă invit să împărtășim și să ne deschidem la ideea că se poate și altfel.
Am citit cărți și articole și am ascultat podcast-uri despre obiceiuri bune și cum poți să le capeți și să le menții. M-așteptam să le folosesc mai degrabă în sfera de business (unde altundeva?) dar uite că nevoia mai mare acum este să le folosesc în altă parte.
Ditamai introducerea am făcut și nu am apucat să vă povestesc mare lucru. Dar de fapt ce-mi doream este să vă fac atenți. Nu la mine sau la postarea asta ci la voi înșivă și la ce lucruri faceți sau nu faceți ca să vă sabotați (neintenționat) starea de sănătate și să vedeți dacă se poate face și altfel și dacă se simte mai bine.
Până data viitoare, dacă apucați, urmăriți pe Netflix seria Headspace Guide to Meditation, într-una dintre postările viitoare din această rubrică voi vorbi (din nou) despre meditație. Însă mai întâi trebuie să reiau eu cum trebuie acest obicei.
Aveți grijă de voi! E weekend, poate chiar găsiți timp de data asta!
O serie de articole care sa indemne la mai mult self-care este binevenita! Cu totii trebuie sa avem grija mai multa de fizicul si psihicul nostru si, de preferat, inainte sa ne trimita corpul semnale puternice in acest sens.
Din păcate sau din fericire pentru mine, sănătatea este pe primul loc încă de la 22 de ani.