Prima dată când am auzit despre terapia prin plutire a fost anul acesta în martie, de ziua mea, când colegii mi-au făcut cadou un voucher la The Float Room. Pentru că imediat după ziua mea am început marea și nefericita epopee a amețelilor și stărilor mele de rău care s-a prelungit ceva mai mult, nu am apucat să mă bucur chiar atunci de acest moment. Deși, la cât de relaxant a fost, mai bine m-aș fi bucurat de acest moment chiar atunci. Dar timpul a trecut și am intrat într-o fază din aceea în care număram cât timp mai e până expiră voucherul și tot mutam în aplicația mea de sarcini de pe o săptămână pe alta programarea la camera de plutire.
Am fost, într-un final, în această duminică. Mă informasem cât de cât ce se întâmplă acolo, chiar urmărisem câteva clipuri ca să fiu cât mai pregătită și pot să spun că îmi era puțin teamă să nu aibă efectul opus relaxării și să-mi dea vreo stare de claustrofobie sau amețeală.
Ce este acest float room? Pe scurt, este un bazin cu un design futurist, cu 700 l apă la temperatura corpului, în care sunt dizolvate 500 kg de sare Epsom (despre care am aflat ulterior că este sare amară). Această proporție de apă cu sare permite corpului să plutească la suprafață fără efort și să se relaxeze susținut de apă. Este ca o oază de liniște pentru minte și corp în care ești doar tu cu tine și gândurile tale, pe întuneric (sau cu puțină lumină deacă preferi) și câteva minute de muzică la început și la sfârșit.
Există numeroase beneficii la o astfel de terapie, cum ar fi stimularea abilității naturale a organismului de vindecare și regenerare, odihnirea sistemului nervos, relaxare, petrecerea unui timp fără distrageri, lucru care permite și creierului să ia o pauză și să fie mai creativ și la vigilent ulterior.
Ca orice tip de terapie, nu vom observa toate aceste efecte benefice după doar o ședință însă, nu știu dacă e doar o coincidență sau chiar m-a influențat, după ședința mea de plutire de duminică, am observat o schimbare în bine la starea mea generală. Ba chiar mi s-a diminuat un pic și durerea cervicală care mă tot deranja. Simt că am dormit mult mai bine (deși aici am mai făcut eu și alte schimbări) și am observat o scădere de puls (în sensul bun, eu de regulă sunt mai în stare de alertă așa cu pulsul chiar și când mă odihnesc) care mi-a dat o stare generală de liniște și pace.

După cum vedeți în imagine, încăpărea este dotată cu bazinul de plutire, chiuvetă, duș. Nu aveți aici și toaletă proprie, așa că, pentru o experiență nederanjată de vezică plină, folosiți toaleta înainte de a intra în camera de plutire (deși nu e o tragedie dacă se întâmplă, e aproape toaleta dar se întrerupe experiența de plutire).
Ce știam înainte de a ajunge este că nu trebuie să mănânc copios ca să nu fie corpul ocupat cu digestia când ar trebui să intre în starea de relaxare. Deși nici flămânzi nu vă recomand să mergeți că apoi vă veți gândi numai la mâncare.
O întrebare pe care am avut-o a fost dacă îți trebuie costum de baie sau cască de înot. Răspunsul la ambele ține de preferința fiecăruia. Pentru că ești singur în încăpere, recomandarea este să stăm așa cum am sta acasă în propria cadă ceea ce am și făcut (deși îmi luasem la mine și costum de baie).
Înainte de intrarea în bazinul de plutire este important să faceți duș temeinic să îndepărtăm toate reziduurile de praf dar și de produse cosmetice. Aveți acolo tot ce este nevoie pentru duș (șampon, gel de duș). Înainte de intrarea în bazin, dacă nu vă place senzația de apă în urechi puteți folosi dopuri de urechi (care se oferă la cerere). Eu nu am folosit și am avut o jenă vreo două zile la o ureche (deși nimic semnificativ, intră apă în urechi oricum de fiecare dată când faci baie doar că nu e neapărat cu kilograme de sare în ea).
Odată ce ai intrat în bazin ai posibilitatea să tragi capacul după tine și să te închizi acolo în bazin/pod sau poți să-l lași deschis/întredeschis. Controlul luminii este la tine, așa că poți să te adaptezi pe rând la toate elementele. Eu am intrat în bazin și l-am lăsat întredeschis. Apoi când m-am adaptat la mediu, am închis și capacul și ulterior și lumina (deși mă relaxa și lumina, îmi plăcea că se schimbau culorile).
Nu m-am putut concentra din prima la experiența de acolo, tot îmi pluteau și mie prin cap tot felul de gânduri de ce am de făcut, ce-o să mai gătesc, ce o să citesc, ce postare pe blog să scriu etc. etc. etc la nesfârșit gânduri de-a valma. Așa că am încercat să mă concentrez pe fiecare zonă din corp să-mi dau seama cum se simte în stare de plutire, cu accent pe zona cervicală care mă durea și pe care de regulă mi-e mai greu să o relaxez. Acolo se pare că adun eu multă tensiune. La fel și în abdomen. Dacă abdomenul am reușit să-l relaxez total până la final, zona cervicală tot a mai opus ceva rezistență.
Cu 5 minute înainte să se termine sesiunea de o oră, pornește iar muzica și recomand să aprinzi lumina, ca să fie trecerea mai puțin bruscă spre mediul din afara bazinului. Timpul a trecut destul de repede, cred că de îndată ce am apucat să încep să mă relaxez, abia începusem să prind gustul de a sta doar eu cu mine fără alți stimuli exteriori.
La ieșirea din bazin se recomandă să faci duș doar cu apă, pentru a elimina excesul de sare dar pentru a mai păstra pentru o câteva ore proprietățile benefice pe care le are sarea pentru piele. Am eu simțit că pielea îmi era foarte catifelată și fără să folosesc gel de duș hidratant și cremă de corp, ceea ce rar mi se întâmplă. Voi testa genul acesta de sare și acasă (sigur, nu 500 de kg, dar măcar puțină).
Când ești gata să ieși din camera de plutire, ești întâmpinat cu un ceai cald care este binevenit atât pentru hidratare cât și pentru gust.
Sunt hotărâtă să mai merg la Float rooms dar nu știu sigur dacă la aceasta. Nu am absolut nimic să-i reproșez doar că e foarte departe de unde locuiesc și mi-e că mi se duce tot zen-ul din nord până-n sud într-o zi obișnuită. Acum nu s-a dus pentru că era duminică, Sf Maria, zi liberă și mai zen în general în oraș. Am descoperit însă, scriind acest articol și mai căutând informații pe internet, că la câteva minute de unde lucrez există un alt float room, în cazul în care-l testez, revin aici cu feedback și despre acesta.