Astăzi am mai introdus în memoria blogului două categorii pentru articolele mele: Curaj și Creativitate. Două atribute despre care nu am mai scris așa direct în cei 13 ani de blog, probabil că am trăit cu impresia greșită că dacă eu nu am să-mi prisosească din niciunele, atunci nu am ce să împărtășesc. Oricum, teoretic am pornit la drum aici să împărtășesc, din gândurile lui Elizabeth Gilbert, nu dintr-ale mele. În practică, gândurile lui Elizabeth Gilbert așezate în Big Magic, Creative Living Without Fear, se vor împleti cu ale mele, mai ales cu perspectiva mea asupra lor. Oricum, știm deja că o carte are atâtea interpretări câți cititori și mai mult decât atât (că aceiași cititori îi vor da alte însemnătăți în diferite momente ale vieții lor).
Acum două luni, când citeam Semnătura tuturor lucrurilor, am primit un comentariu pe pe Facebook de la una dintre cititoare care-mi spunea cât de mult i-a plăcut această carte și Lecții de magie. Nu auzisem de Lecții de magie (Big Magic) și mi-am pus-o pe lista de citit doar ca, la puțin timp după, să văd că o citea una dintre colegele mele. Am fost prima la rând s-o împrumut și am devorat-o în scurtă vreme, chiar dacă abia acum mă așez să scriu despre ea. Am citit-o în engleză și am cumpărat la mâna a doua și varianta în română tocmai ca să copiez gata traduse câteva dintre citatele pe care le voi împărtăși aici cu voi.
Deși nu cred că titlul sau subtitlul românesc exprimă ce a vrut să spună autoarea, oricând m-am străduit, nu am găsit altceva mai potrivit, așa că până nu vin cu o soluție mai bună, mai bine nu comentez așa mult pe tema asta. Totuși, eu nu simt că e vreo lecție în cartea asta, mai ales de magie. Nu e vreun manual al unui magician iar Big Magic este un termen puternic care te duce mai degrabă cu gândul la o Minune decât la o magie (termenul românesc, cel în engleză mă duce cu gândul unde trebuie). Apoi nu am înțeles de, din subtitlul, au dispărut cuvântele fear = frică, teamă și living = a trăi, existență, viață și a apărut „cum să-ți cultivi creativitatea.” Ok, o fi și despre asta dar e mai mult despre a trăi o viață creativă dincolo de teamă. Pentru că teama asta, bat-o vina, este unul dintre cei mai mari blocanți ai creativității. Iar eu am descoperit în timp că nu e că nu aveam curaj, ci aveam prea multă teamă pe care nu știam cum s-o accept dar totuși să n-o las să-mi influențeze deciziile. Așa că mesajul pe care autoarea l-a scris pentru teamă devine unul dintre citatele mele favorite din această perioadă.
Pentru că deja simt că va ieși o postare prea lungă s-o mai citească cineva, voi face o miniserie de articole pornind de la această carte. Doar am furat creativității și curajului vreo 13 ani de articole de blog, merită acum ceva mai multe. Le scriu în principal pentru mine dar le las totuși și aici, să mi le aduc aminte și să nu rămână prăfuite printr-un caiet și poate va mai ajuta și încânta și pe altcineva dintre voi, cei care mă citiți.
„… nu ai nevoie de frică în sfera creativității.
Serios, n-ai nevoie.
Bineînțeles, doar fiindcă n-ai nevoie de frică atunci când vrei să fii creativ nu înseamnă că frica nu-și va face apariția – mai ales atunci când vrei să fii inventiv sau inovator. Frica va fi mereu declanșată de creativitate, deoarece creativitatea îți va cere să pătrunzi în sfere cu rezultate incerte, iar frica detestă rezultatele incerte.”
Care sunt fricile cele mai mari pe care le putem avea în procesul creativ? (în oricare formă de artă vrem să creăm). Frica de necunoscut, de ridicol, de a realiza că ceea ce ai creat și ai scos în lume este nesemnificativ, că nu ajută la nimic, că a mai fost oricum deja creat, că e degeaba, că e greșit, plin de defete, nedocumentat, că te va pune într-o lumină proastă, ….. umpleți voi spațiile goale că sigur mai sunt și altele. De îndată ce înțelegem cum să folosim frica în procesul creativ și ce rol să-i dăm, parcă ni se dezmorțește creierul din anxietate, se duce ceața de pe ochi și începem să vedem lucruri. Nu vedenii ci doar cum iau formă propriile creații, mai necioplite la început și din ce în ce mai bune pe măsură ce nu mai lăsăm frica de eșec să ne blocheze experiementarea continuă.
Poate te ajută și pe tine următorul pasaj. Nu șterge frica cu buretele dar te invită să te uiți în interior și să vezi cam cât de mult lași tu frica să-ți seteze destinațiile pe gps. Pentru că „frica e cu desăvârșire firească și omenească. Nu e deloc ceva de care să-ți fie rușine. Trebuie însă luată în serios.”
„Dragă Frică:
Creativitatea și cu mine ne pregătim să plecăm împreună într-o excursie cu mașina. Înțeleg că ne vei însoți, ca întotdeauna. Știu că tu crezi că ai o misiune importantă în viața mea și îți iei munca în serios. Se pare că treaba ta e să instaurezi panica totală ori de câte ori sunt pe cale să fac ceva interesant – dă-mi voie să-ți spun că te pricepi de minune la ce faci. Să știi însă că-mi voi face și eu treaba în această excursie – voi munci pe rupte și-mi voi păstra concentrarea. Creativitatea îți va face și ea treaba – va continua să mă incite și să mă inspire. E loc din belșug în acest vehicul pentru toate trei, așa că fă-te comodă, dar nu uita următorul lucru: Creativitatea și cu mine suntem singurele care vom lua decizii în această călătorie. Accept și respect faptul că faci parte din această familie și de aceea nu te voi exclude niciodată din activitățile noastre – numai că nu-ți vom urma niciodată sugestiile. Poți să iei loc și poți să te exprimi, dar n-ai voie de votezi. N-ai voie să te atingi de hărți; n-ai voie să sugerezi alte rute; n-ai voie să umbli la temperatură. Draga mea, n-ai voie nici măcar să te atingi de radio. Dar mai presus de toate, draga și vechea mea prietenă, n-ai sub nicio formă voie să conduci.”
Numai simplul gând că am voie* să experimentez, să gândesc liber, să pun pe hârtie tot ce-mi trece prin cap, să greșesc, să n-o nimeresc din prima (să fim serioși, foarte puțin chiar o nimeresc din prima, orice ar face), să nu am mereu toate răspunsurile și toate soluțiile la toate problemele (dar să caut cu curiozitate și să învăț) îmi dă o stare de mulțumire sufletească și o pace mentală de nici nu știu cum s-o explic prea bine în cuvinte, trebuie să-ți imaginezi și tu și să vezi cum se simte.
*„Nu aveți nevoie de permisiunea nimănui pentru a trăi o viață creativă.”
Dar gândul acesta, ca multe gânduri, vine și pleacă și, când dau de greu în ceva, sau am o zi mai proastă, îl mai uit și las frica să-mi blocheze creativitatea. Așa că nu e de ajuns un citat sau o carte să mă inspire. Experimentarea zilnică va fi cea care va menține această stare de libertate a creativității. În unele zile mai mult, în altele mai puțin. Dar doar dacă voi ști s-o primesc va fi acolo cu mine, mereu, dincolo de frică.
[…] gândeam ce citat ar fi mai potrivit să vă las astăzi, din cartea lui Elizabeth Gilbert, ceva care să inspire și așa mă uitam peste notițe. La unele dintre ele nu mai știu exact ce […]