Semnătura tuturor lucrurilor

Semnătura tuturor lucrurilor” este o carte diferită de ce am mai citit de Elizabeth Gilbert. Dar de fapt nu am citit așa multe de ea în afară de „Mănâncă, roagă-te, iubește”, „Și am spus da” (wow, citită acum 10 ani) și Orașul fetelor (care era cea mai recentă, despre care văd că nu am scris efectiv ceva pe blog, doar am postat o poză, i-am dat 5 stele pe Goodreads și am citit-o pe nerăsuflate pentru că pur și simplu mi-a plăcut atât de mult în acel moment în care am citit-o).

Recunosc că am început-o doar pentru că e scrisă de Elizabeth Gilbert, am descoperit-o acum ceva timp în biblioteca de la Iași și m-a convins feedback-ul surorii mele căreia i-a plăcut foarte mult. Am aruncat un ochi și Goodreads să văd ce recenzie a lăsat ea cărții în 2014 când citit-o. Tare utilă aplicație, uneori și un rând sau un citat dacă scriem acolo, tot ne ajută și pe noi să revedem peste ani dar să-i inspirăm și pe alții să citească o carte sau alta. Nu m-am am apucat de ea imediat, am tot mutat-o de pe un raft pe altul. Mi s-a părut cam groasă, scris mic și înghesuit, parcă prea științifică.

Asta până când i-a venit timpul și am luat-o de pe raft și nu am mai lăsat-o până nu am terminat-o. Pe scurt, cartea urmărește parcursul vieții Almei Whittaker care „a alunecat în lumea noastră pe data de 5 ianaurie 1800” o fată, cum avem să aflăm mai târziu, nu era prea frumoasă (lucru care se va tot repeta pe parcursul cărții) dar tare inteligentă și ambițioasă, născută din tată britanic și mamă olandeză dar care își va petrece mare parte din viață în Statele Unite ale Americii, după care, vedeți voi unde, că poate citiți cartea și fac eu spoilere. Ambii părinți fiind pasionați de botanică (fiecare în felul lui), Alma crește în aceste imperiu al plantelor și dezvoltă și ea nișa proprie a studiului plantelor și, mai mult decât atât, va investiga originea speciilor, ajungând la o teorie foarte similară ca aceea a lui Charles Darwin, doar că prin alte metode.

Inițial n-am vrut să las aici o postare neapărat ci să pun pe pagina de Facebook câteva citate și un poză, dar dacă tot am aici categorie de citate, de ce să nu le las amintire chiar aici și să se piardă pe acolo și să nu mai dau de ele când mă apucă nostalgia și caut să văd ce-am mai scris într-o anume zi și într-un anume an.

Cred că suntem cu toții trecători. Cred ca suntem pe jumătate orbi și plini de greșeli. Cred că înțelegem foarte puțin, iar din ce înțelegem mare parte e greșit. Cred că nu putem supraviețui vieții – asta, cel puțin, e evident! -, dar că, dacă avem noroc, îi putem rezista foarte mult timp. Iar dacă avem și noroc, și încăpăținare, putem chiar să ne bucurăm de viață. “

Viața este un experiment nesigur și dificil. Uneori, după suferință urmează victoria – dar nimic nu e garantat. Cel mai prețios și mai frumos individ nu va fi neapărat și cel mai rezistent. Lupta naturii nu stă sub semnul răului, ci sub această unică lege naturală atotputernicî și indiferentî: există pur și simplu prea multe forme de viață, iar resursele sunt insuficiente pentru supraviețuirea tuturor.”

„Alma știa foarte bine, nu întotdeauna supraviețuiau luptei pentru existență oamenii cei mai frumoși, inteligenți, originali sau buni; uneori supraviețuiau cei lipsiți de scrupule sau cei mai norocoși, sau poate, pur și simplu, cei mai încăpăținați.

Cu cât este mai mare criza, cu atât mai rapidă este evoluția.”

Toate transformările par a fi motivate de disperare și urgență.”

Frumusețea și varietatea lumii naturale sunt doar moștenirea vizibilă a unui război nesfârșit.”

„Singura crimă de neiertat este întreruperea experimentului propriei vieți înainte de sfârșitul său natural. Un astfel de act este o slăbiciune și o risipă – căci experimentul vieții se va încheia singur destul de repede, pentru noi toți, astfel încât ar trebui să avem curajul și curiozitatea de a rămâne în luptă până la sfârșitul inevitabil, Orice nu e luptă pentru a rezista este lașitate. Orice nu e luptă pentru a rezista este respingerea marelui legământ al vieții.

Cum ajunge Alma la toate aceste concluzii și care este parcursul vieții ei, descoperiți voi înșivă în carte.

Advertisement

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.