Nu o dată am auzit oameni cu un program extrem de încărcat și aparent cu energie infinită spunând „o să dorm când o să mor”. Fără prea multe cunoștințe despre somn și ce înseamnă el pentru corp și probabil cu mai puțină inteligență decât oamenii respectivi, și tot îmi venea să le spun că o să doarmă destul de repede pentru că lipsa repetată a somnului nu va face decât să scurteze anii de viață. Am mai auzit și că exista cândva în trecut și o modalitate de tortură legată de somn sau, mai bine spus, de întreruperea lui repetată.
Am auzit prima dată de cartea Despre somn, De ce este vital să dormim și să visăm de Matthew Walker (tradusă la noi la Editura Vellant, titlul ei original fiind Why We Sleep – De ce dormim) din postarea lui Bill Gates, un om care a pierdut ceva nopți la viața lui și a trăit destul de mult pe cafeină pentru că munca lui era extrem de importantă și nu se putea opri ca să doarmă.

Eu nu am fost deosebit de atrasă de carte pentru că știam că somnul e important, corpul îmi spunea când are nevoie de el și, dacă au fost momente în care a trebuit să pierd niște nopți ca să învăț, să muncesc sau să petrec, mi le-am asumat ce pe ceva pierdut și care nu-mi era clar dacă se putea recupera dar măcar la nivel fizic îmi reveneam în două zile de somn corect.
Dar am primit-o cadou anul acesta și, pentru că sunt într-un proces continuu de autocunoaștere, am folosit-o ca pe un instrument să-mi înțeleg mai bine zilele și reacțiile și alegerile în funcție de cât de bine dorm și, atunci când nu dorm bine, să înțeleg ce-ar trebui să fac să repar asta.
Nu am citit cartea din scoarță în scoarță ci pe sărite și am insistat pe părțile care mă interesau cel mai mult, plus că unii termeni folosiți sunt prea științifici să-i țin minte, la fel și cu unele studii despre care nu știu cât de complet adevărate sunt. Pentru fiecare studiu care zice ceva, probabil că mai este alt studiu care zice altceva.
Ce nu pot contesta este cât de multă legătură are somnul bun cu starea noastră de sănătate și cât de mult putem neglija asta în anumite momente din viață (de voie sau de nevoie). Creativitatea, memoria, concentrarea, nivelul de atenție și agilitate sunt încetinite de somn insuficient.
Și pentru mine e tentant să-mi lungesc zilele și să-mi scurtez nopțile, tocmai ca să mai „fur” timp în care să fac lucruri care-mi plac și să amân momentul în care se termină, de exemplu, uneori weekendul. Probabil că în continuare, deși știu că nu este în regulă, dorm cel mai puțin în serile de duminică spre luni. Dar și în serile de vineri dacă știu că nu am ceva anume de făcut sâmbătă dimineață și pot dormi mai mult. În realitate nu dorm deloc mai mult, doar se schimbă proporția și, conform studiilor citite în carte (pe care nu sunt în stare eu să le redau, va trebui să citiți voi înșivă) nu e același lucru, tot pierd bucăți importante din ciclurile de somn.
Dacă vi s-a întâmplat vreodată să simțiți că vă ajută un pahar de vin ca să adormiți, autorul cărții demontează această credință confirm căreia alcoolul ne ajută la somn. Pare că nu face decât să ne sedeze cumva (iar sedarea nu este somn) și să avem impresia că dormim. Plus că ne facem să ne trezim foarte des (treziri de care este posibil să nici nu ne amintim), ceea ce ne face rău, pe termen mai lung (deși pare că și pe termen scurt).
Știam asta legată de alcool. Știam și despre aparatele electronice pe care le folosim și lumina artificială care ne păcălește organismul că nu s-a termina ziua și că noaptea n-a venit încă, astfel corpul nu simte imediat că e vremea de culcare. Știm poate și că e bine să pui alarmă de culcare așa cum ai alarmă de trezire.
De ce nu aplicăm toată știința asta în fiecare zi? Unii dintre noi o aplică și-i felicit pe cei care au reușit să facă acest cadou corpului lor (dacă nu au fost alte interferențe contextuale care să-i împiedice). Eu încă mai lucrez la asta, e clar că această carte m-a ajutat să-mi aduc aminte ce obiceiuri e important să schimb ca să mă pot odihni mai bine și la ce mă ajută mai multă odihnă. Fără atenție, concentrare, răbdare, memorie, capacitate de învățare continuă, empatie, sănătate generală a corpului și a minții nu-mi pot face meseria (și probabil că se aplică la mulți dintre noi), așa că nu-mi fac doar mie o mare defavoare dacă nu dorm destul ci și celor din jur.
Dacă ți-ai schimbat obiceiurile cu privire la somn în bine și ai simțit cum ți-a îmbunătățit asta viața, mi-ar plăcea să ne povestești mie și cititorilor blogului.
E sâmbătă seara și, chiar dacă nu avem vreo petrecere, nuntă, botez de onorat, tot parcă suntem tentați să lungim ziua de weekend. Mai ales că poate că am dormit mai mult de dimineață sau chiar ne-am permis luxul unei cafele băute mai târziu pe după-amiază (eu am rezistat totuși astăzi să fac asta), ceea ce clar va interfera cu somnul de seară. Până una alta mai e un pic până diseară, soarele încă n-a apus și, cum zicea un autor care mie îmi place foarte mult, Matt Haig, dacă e soare afară și poți să fii afară, fii afară!
[…] că am mai scris o dată despre somn și cartea pe care am citit-o recent. Și am menționat acolo despre faptul că […]