Făceam una alta prin grădină când a pornit ploaia. Pe moment am zis, of, acum și-a găsit și ploaia să vină, când voiam eu să leg trandafirul. Și în secunda doi mi-am amintit: în Egipt, de unde tocmai am revenit, nu plouă aproape niciodată. Și dacă plouă vreodată 30 de minute întregi e mare sărbătoare. Așa că să fiu recunoscătoare pentru ploaia de azi și să povestesc câteva lucruri pe care le-am făcut și văzut în Egipt.
A fost o vacanță deosebită și, având în vedere că nu am mai fost niciodată într-o vacanță de tipul all inclusive și nici în alt tip de vacanțe exotice de tipul Thailanda, Bali, Indonezia etc, a fost ceva cu totul nou. Sentimentul acesta de cu totul nou l-am mai simțit și în Statele Unite dar într-un mod diferit.
Recunosc că nu am avut ocazia să mă documentez foarte tare dinainte despre ce urmează sau la ce să mă aștept, așa că am fost surprinsă cu multe lucruri, în special de cât de sufocată aveam să mă simt în unele momente de comercianți și oameni în căutare de bacșiș, unii mai discreți și alții foarte invazivi. Dar astea sunt detalii, părțile bune au fost clar mai multe și sunt recunoascătoare că am avut ocazia să merg.
Inițial am vrut să mergem să stăm doar în resort la plajă, fără să facem alte excursii în afară de plimbări prin orașul în care am stat, Hurghada. Cu toate astea, pentru că totuși mi-am dorit să fac măcar o excursie culturală și una pe mare, am ieșit din complex ceva mai des decât îmi propusesem. Spre final aproape că nu-mi mai dădeam seama când a zburat timpul și am vrut să stau mai mult la plajă, doar că nu m-a susținut corpul și a făcut o ușoară insolație în penultima zi de asta cred că am avut și ușoare probleme cu burta (sau poate că am avut vreo sensibilitate la ceva de mâncare, nu știu exact, noroc că a fost de scurtă durată).

Dacă vă bate gândul să faceți o vacanță în Egipt, poate vă ajută câteva informații, astfel încât să vă dați seama dacă vi se potrivește.
Cazare: noi am stat la Albatros White Beach, un resort care aparține de un lanț mai mare care se numește Pickalbatros. Am fost mulțumiți de calitatea facilităților și a camerelor, precum și de curățenie. Nu același lucru pot spune și alți turiști care au stat tot în același resort dar în altă aripă. Și prin aeroport am auzit oameni nemulțumiți de calitatea serviciilor și a felului în care au fost tratați în diferite alte hoteluri. Vă recomand să vă interesați bine de tot atunci când rezervați ceva, să aveți păreri din cât mai multe surse. Din punctul meu de vedere, pentru nevoile pe care le-am avut, această locație a fost una potrivită și ne-am simțit bine, nu pot să spun că mi-a lipsit ceva în mod deosebit.
Mâncare: fiind o vacanță de tipul all inclusive, am mâncat numai la restaurantele complexului sau în excursiile în care am fost (cele care aveau masa inclusă). Mâncarea era destul de variată, însă nu erau mari diferențe de la o zi la alta, mai rar găseai într-o seară ceva diferit de cu o seară în urmă. Deși găseam în fiecare zi ce să mâncăm, am mai dus lipsa mâncărurilor cu care ne-am obișnuit. Nu pot spune că mănânc porc săptămânal, cu toate astea parcă i-am dus un pic lipsa acolo. În materie de carne era foarte multă vită și pui dar și rață sau pește. Peștele nu era neapărat pe gustul nostru iar fructe de mare nu se găseau (cel mult parcă au avut niște calamari pane o dată). La capitolul ciorbe sau supe iar nu aveam cine știe ce încât să poți să mănânci și ceva lichid. Mezelurile și brânzeturile de la micul dejun erau diferite de ale noastre și deloc gustoase, așa că omletele, ouăle fierte, clătitele și chiftelele de năut au fost preferatele noastre în fiecare dimineață. Cafeaua mi s-a părut bună. Aveau varietate și de fructe și dulciurile orientale m-au ținut în fiecare seară pe doză dublă de zahăr pentru că erau delicioase. Am mâncat și orez destul de mult, și pentru că-mi place și pentru că era gătit bine. Din categoria mâncăruri europene, aveau restaurantul italienesc în care puteai mânca pizza sau paste. Am avut inclusă o singură cină la restaurantul a la carte, însă opțiunile de feluri de mâncare erau foarte puține și trebuiau alese cu o zi înainte. În mare parte mi-a plăcut mâncarea și am avut ce să aleg de fiecare dată. Aveai acces să mănânci aproape toată ziua (mic dejun de la 7 la 10, prânz de la 12.30 la 14.30, restaurantul cu fast food – pizza, paste, shaorma, înghețate, salate de la 12.00 la 17.00), cina de la 18.30 la 21.30. Mai erau și două variante de mic dejun întârziat până la 11 și cină târzie până la 00.00, doar că feluri de mâncare puține. Și, cum accesul la mâncare te face să mănânci mai des decât acasă, sunt șanse să revii cu un kilogram două în plus. Eu am avut noroc și am revenit cu aceeași greutate (cred că a contat și că am sărit peste vreo 2 mese când nu m-am simțit bine).
Facilități: Acces facil la plajă, șezlonguri comode, servire de băuturi la plajă, multe piscine, activități de animație și pentru copii și pentru adulți, diverse cântări sau concursuri seara, era o atmosferă plăcută per total. Marea era curată și caldă, plăcut de stat și bălăcit. Am prins temperaturi foarte bune pentru această perioadă și nu am simțit chiar că mă sufoc de cald. Nu e recomandat să mergeți vara pentru că temperaturile depășesc 50 de grade și nu știu cât se mai poate sta afară. Aveam acces la apă plată non stop (pe care o foloseam și pentru spălat pe dinți, nefiind recomandat să punem gura pe apa lor, asta dacă nu voiam să luăm o bacterie care să ne țină legați de toaletă toată vacanța), înțeleg că în alte complexuri este acces limitat la apă plată și trebuie să-ți mai cumperi tu. Nu am folosit sala de sport deși mă dusesem echipată, aveau aparate și afară dar mai greu să le poți folosi pe căldurile alea, trebuia să te trezești foarte devreme, ceea ce în vacanță nu prea-ți vine.

Pe măsură ce scriu realizat cât de puține fotografii am făcut de fapt în complex ca să vă și arăt, abia dacă se înțelege ceva din cele pe care le am, așa că o să pun fotografii mai degrabă în articolul în care voi vorbi despre excursii.
Bani: se poate plăti cu euro, dolari sau lire egiptene. Noi am folosit euro, înțeleg că ar fi fost mai avantajos dacă aveam dolari, deși nu prea înțeleg de ce. Dacă ceva era 5 euro, în dolari plăteai 6. La magazine se putea plăti și cu card dar noi am plătit mereu cash, așa că nu am idee de schimb. În general îți cam trebuie cash, mai ales bani mărunți, pentru că va trebui să tot dai în stânga și în dreapta bacșiș. Nu îți bagă nimeni mâna în buzunar dar uneori ți se cere atât de direct încât simți că e chiar obligatoriu. Îmi dau seama că sunt destul de săraci și poate de asta și-au format această cultură în care vor să scoată cât mai mult de la tine (we love your money – ne plac la nebunie banii voștri – , s-a scăpat un comerciant să spună și m-am simțit așa păcălită, pentru că asta și încearcă să facă de multe ori, dacă nu negociezi, plătești de 4-5 ori mai mult decât face iar eu detest să negociez, eu vreau să știu un preț și gata). La magazinele mai mari de tip supermarket, găsești lucruri destul de ieftine. În bazaruri, dacă nu știi să te târguiești, pleci cu lucruri la extra mega preț. Ne mai avertizau ghizii de unde să nu cumpărăm, dar asta, am remarcat mai târziu, pentru că voiau ei să ne ducă unde aveau ei deal-urile lor, ceea ce iar nu mi-a plăcut deloc deloc.
E luxos în resort-uri dar când ieși din ele dai piept cu viața reală: praf, mizerie, sărăcie, ariditate, oameni necăjiți, pisici slabe și vai de ele (vă dați seama ce sensibilă sunt la ele, nu?). După o vizită în afara complexului parcă te simțeai și prost să te mai bucuri de ce îți oferă acolo când ei eu o viață așa de grea. Știu că ei trăiesc de pe urma turismului și dacă nu ar fi asta le-ar fi cumplit de greu, dar parcă nu-mi vine să mă bucur de zona noastră all inclusive, curată și parfumată știind că ei trăiesc în felul în care trăiesc. Da, știu, că sunt și la noi zone deosebit de sărace, nu fac vreo comparație aici.

Vreme: Soarele este destul de puternic, noi am stat aproape numai sub umbrelă, ce ne-a prins așa soarele prin excursii și în apă, în restul nu am venit deosebit de bronzați. Soarele apune în jur de ora 18.00, habar nu aveam că la ei la 19.00 este deja beznă, ceea ce înseamnă că la ora 18.00 se închideau plaja și piscinele. Dacă vreți mai mult la plajă, treziți-vă devreme, deja la ora 5 este lumină calumea și vă puteți bucura de ore în șir de plajă. Dacă mergi în excursii în Luxor sau Cairo (la Cairo doar bănuiesc, nu am fost), simți căldura mult mai tare pentru că mergi prin zone foarte deșertoase și nu ai mereu umbră la dispoziție.
Ospitalitate: În general sunt ospitalieri și primitori, deși ai mereu senzația că așteaptă ceva de la tine. Ba chiar după ce le dai și li se pare că le dai puțin, își schimbă puțin atitudinea. O fi și în mintea mea, nu vreau să generalizez. Dar la recepția hotelului clar s-a schimbat după ce am refuzat să ne facă nu știu ce upgrade luxos adică să stăm 2 familii într-un apartament în loc de 2 camere separate. Ceea ce nu era acceptabil pentru noi, acest apartament având o singură baie. În rest, m-a însoțit destul de des senzația că toți cei care te servesc joacă un rol și în funcție de cât plătești la final e un rol cu mai multă atenție sau mai puțină.
Pentru copii: Toretic erau locuri de joacă pentru copii (și pe apă și pe uscat). Practic nu erau așa bine dotate iar toboganele și altele de pe afară și de la piscină erau destul de uzate. La capitolul mâncare pentru copii, deși ei s-au străduit să facă feluri separate, nu erau cine știe ce gustoase sau variate și nu prea se înghesuia lumea la zona de mâncare pentru copii.

Voi în ce locații deosebite v-ați petrecut vacanțele și ce ați recomanda?
Mulțumim de informații! Verificați, vă rog, punctuația, a trebuit să citesc unele fraze de câteva ori, să înțeleg ce-ați vrut să spuneți. Vă recomand să verificați și anumite cuvinte, înainte de a le consemna în scris, de exemplu “deșertoase” și “decazare”, care nu există în limba română.
Mulțumesc și eu pentru sugestii. Dacă au rămas lucruri neclare, mă puteți întreba, să pot ști să reformulez sau să țin cont pe viitor. Mă bucur dacă au fost utile informațiile.
[…] generale despre vacanța noastră în Egipt am scris aici. Tot acolo am promis că voi reveni cu un articol separat legat de excursiile făcute în afara […]