Excursii în Egipt

Impresii generale despre vacanța noastră în Egipt am scris aici. Tot acolo am promis că voi reveni cu un articol separat legat de excursiile făcute în afara resort-ului unde am fost cazați. Așa că, chiar dacă a trecut deja o săptămână de când am revenit (doar o săptămână? senzația mea este că a trecut mai mult de-atunci) și, așa cum mă știu, mi se mai duce din energia de a povesti cum a fost, promisiunea e promisiune.

După ce am studiat pe un site cam ce tip de excursii poți face, am zis că mi-a plăcea să fie una culturală și una pe mare. Mai există și varianta de excursie în deșert, safari, ATV, mers pe cămilă, lucruri pe care pe noi nu ne-au tentat, plus că dacă e să le faci pe toate nu te mai bucuri și de complexul all inclusive unde ai ales să stai și să te odihnești.

Din categoria excursie culturală am avut de ales între vizita la Luxor (atracție principală Valea Regilor) și cea la Cairo (Piramidele) și am ales Luxor, atât pentru că am citit că dacă ai de ales între ele e mai fain la Luxor cât și din motivul timpului (17 ore pe drum vs 24 de ore pe drum).

Așa că am plecat dis de dimineață, la ora 4.30, cu excursie organizată, cu autocarul, spre Luxor. Dacă vă știți cu rău de mișcare recomand să luați ceva antiemetice pentru că nu e un drum tocmai ușor, 5 ore dus, 5 ore întors, plus cât mai mergi pe acolo de la un obiectiv turistic la altul, căldura de afară nu e cea mai prietenoasă (depinde și ce perioadă alegeți pentru vizitat) deși autocarele au în general aer condiționat. Am avut un ghid egiptean vorbitor de limbă română care ne-a introdus ușor ușor în cultura lor deși pe măsură ce mai vorbeam și cu alți ghizi, unele informații mai sufereau modificări (de tipul cineva ne-a zis că eu 10% populație creștină și altcineva ne-a zis că au 20% populație creștină iar internetul pare să spună 10%).

Tot în autocar am putut să vedem și alte locuri în care nu am oprit neapărat, cum ar fi orașul Qena, diverse plantații și să prindem din zbor câte o imagine despre viața de zi cu zi a egiptenilor.

În această excursie vizităm Complexul de temple Karnak, care este impresionant dar de care, dacă nimerești să-l vezi în ditamai canicula, te bucuri mai mult de pozele pe care le-ai făcut apoi. E foarte important să beți cât mai multă apă și să aveți capul și pielea acoperită ca să nu suferiți apoi de insolație.

Apoi am fost la o mică fabrică de papirus unde am putut vedea procesul de fabricație a unei foi de papirus. Tot aici am înțeles că scopul vizitei era mai puțin de culturalizarea noastră cât de a cumpăra cât mai mult și mai scump (aici mi se pare că ne-am luat cea mai mare țeapă dar na, crezi ce zice ghidul dacă nu cunoști), la fel cum s-a întâmplat și în restul excursiilor unde am avut de vizitat locuri în care se vindea ceva. Unul dintre aceste locuri mi-a displăcut în mod particular și anume fabrica de alabastru, unde dacă nu erai interesat să cumperi nu mai erai tratat așa de amabil. Măcar aici renunțau mai ușor. La papirus s-a ținut după noi un vânzător până m-a adus la disperare cu „no pressure, doar vă arăt” dar nu ne mai lăsa în pace deloc. Cert este că am cumpărat un papirus de 3 ori mai scump decât era la supermarket (același papirus, oricât ne ziceau ei că doar acolo sunt originale). Așa că mare atenție. Dacă vreți voi să susțineți turismul din toate zonele și să plătiți un preț mai scump acolo ok, dar nu să fiți păcăliți cum m-am simțit eu.

La fabrica de papirus în Luxor
ce să pozez și eu la fabrica de alabastru dacă nu pisici?

Peste tot se negocia foarte mult, ceea ce mie îmi displace profund. Eu vreau să văd pe fundul produsului o etichetă cu preț și să decid eu singură dacă îmi permit sau nu. Nu pot să mă apuc să intru în dezbateri dacă merită sau nu, că au muncit o săptămână să cioplească o figurină pe care apoi mi se scot ochii că nu vreau să dau 10 euro. Că nu voiam să intru în dezbateri de valoare, era doar despre ce-mi pot eu permite și ce nu.

Pentru că excursia avea un prânz inclus, am stat la un restaurant să malul Nilului să luăm masa, mai cu teamă să nu ni se facă rău de la stomac, că eram la mare depărtare de cazare și ne mai așteptau muuuulte ore de drum.

Mâncarea n-a fost cine știe ce dar priveliștea era chiar odihnitoare, ne-am mai revenit din moleșeală

După masă am făcut trecerea de pe malul estic (care reprezintă viața) pe malul vestic (care reprezintă moartea) și ne-am bucurat de o plimbare pe Nil, cu excepția momentelor în care egiptenilor li se pare că îți fac o urare frumoasă de bun venit dacă pun manele românești pe barcă. Trecerea Nilului cu barca are un cost separat (12 euro) de restul excursiei și e alegerea ta dacă-l faci sau nu. Ei încearcă să te convingă că dacă mergi cu autocarul faci mai mult dar de fapt autorcarul ajunsese înaintea noastră acolo. Cu siguranță nu este la fel de frumos, măcar asta e adevărat. Și dacă tot am zis de cost, excursia a fost 80 de euro de persoană (negociată de la 85, deci nici măcar nu știu cât e costul ei real) și a avut inclus transportul, masa de prânz, intrările la obiective turistice și, bineînțeles, ghidul în sine care te și ajută dar te mai și păcălește. Cu apa vii tu de la hotel sau alte băuturi.

priveliște pe Nil

Când am ajuns pe malul vestic, unde vizitam „moartea” adică mormintele regilor, eram și noi aproape să dăm colțul de oboseală și căldură dar am făcut, credeam noi, un ultim efort să ne bucurăm. Zic credeam noi că ultim pentru că apoi a mai urmat încă o vizită la un templu. Cu toate astea, deși am stat la coadă să vedem niște morminte goale, mi s-au părut foarte frumoase picturile de pe pereți și construcțiile în general.

Aveai inclus în prețul biletului să vizitezi 3 morminte iar noi am ales să ne mulțumim cu 2 dintre ele, pentru că era oricum cam același lucru iar căldura dinăuntru era greu de suportat. Saună în toată regula. Mă mir că nu am venit acasă cu covid sau alte boli respiratorii cât am stat acolo la comun cu sute de oameni prin toate locurile vizitate.

Următorul loc a fost templul Reginei Hatshepsut unde aproape că nu am mai vrut să coborâm din autocar dar am zis că dacă tot am ajuns până aici e și păcat. Am aflat și povestea impresionantă a acestei regine pe care o puteți citi pe wikipedia sau alte surse.

Templul scăldat în soare

După o astfel de excursie recomand a doua zi să nu aveți alt drum și să stați să vă odihniți să vă bucurați de plajă. Noi am făcut totuși o mică excursie să vizităm orașul Hurghada, bineînțeles cu multe opriri pe la magazine, printre care și unul la o mică fabrică de esențe și parfumuri și creme. Altfel a fost destul de plăcută această vizită prin oraș, că am putut să văd și altceva, portul, o moschee, piața de pește (dacă nu stai bine cu stomacul mai bine nu intri) dar și traiul zilnic al hurghadenilor care nu pare să fie cel mai bun (erau și cerșetori, femei și copii și pisici jigărite și ți se cam rupe sufletul când îi vezi). Costul unei astfel de excursii este de 11 euro de persoană (plus cât te mai păcălești tu să cheltuiești pe la magazinele lor) dar, pentru că am avut excursia la Luxor, am primit-o pe aceasta gratuit.

Toate excursiile au fost făcut prin agenția MTS, corespondentul Karpaten de la ei, în care am avut până la urmă cea mai mare încredere, chiar dacă sunt așa cu inima îndoită dacă nu cumva piața lor de excursii și de orice este atât de neloială încât se sapă unii pe alții pe nedrept. Și această neloialitate este, cu siguranță, o luptă pentru supraviețuire.

Moscheea superbă

A treia excursie a fost la Orange Bay, un loc în care am știut că vreau să merg încă de acasă, după ce studiasem lista de excursii. Părea un mic paradis în care să pot să fac și eu într-un mare final o poză în mare pe un leagăn sau hamac, ceea ce am și făcut, vis împlinit. Plus snorkeling, ceea ce nu credeam vreodată că voi avea curaj și aproape că n-am făcut dacă nu mă convingea intructorul. Ce am mai făcut nou aici a fost și plajă efectiv pe o barcă în mișcare și a fost, pentru mine, o excursie foarte reușită, până la final (deși nu a început chair bine – în funcție de câte hoteluri mai aveau de vizitat să preia turiști, puteai să stai și o oră în microbuz până să începi excursia propriu-zis, ceea ce nu e tocmai plăcut).

Excursia a costat 40 euro de persoană (redusă de la 45) și a avut inclusă masa de prânz și băuturile de pe barcă, 2 sesiuni de snorkeling, drumul cu barca, o oră și jumătate de stat la plajă la Orange Bay (făcut poze de fapt, nu stătea nimeni la plajă, am ajuns acolo la ora prânzului și te ardeai numai dacă treceai prin soare, exagerez puțin aici, desigur).

Orange Bay văzut din barcă

Ca și la noi, totul este la extrapreț prin excursii (aici mă refer în general la băuturi sau alte gustări). Recomandările principale ale ghizilor de ce să ai la tine în excursii: apă, bani, ceva de pus pe cap, cremă de soare. Apreciez totuși că ziceau apă înainte de bani.

În hamac la Orange Bay

Pentru că am avut de așteptat multe ore până să putem pleca spre casă (aveam avionul la ora 23.00 dar decazarea de făcea la ora 12.00), am luat o excursie și în ultima zi, una mai scurtă, cu submarinul, în care am putut să vedem viața acvatică a Mării Roșii. A fost prima excursie cu submarinul, puțin ciudat să stai așa în apă cu totul într-o mașinărie dar frumos (cel mai mult mi-a plăcut iar plimbarea cu barca, nu mă mai satur să văd mare în atâtea nuanțe spectaculoase). Nu spectaculos neapărat dar foarte frumos per total. Excursia a costat 40 euro de persoană și durează în medie 3 ore cu totul. Încercați când faceți excursii să nu vă luați neapărat după timpul lor estimat decât ca o estimare, uneori poate să dureze mult mai mult depinzând de câți turiști au de preluat și de lăsat înapoi la hotel și cât de mare este distanța dintre hoteluri.

Uitându-mă în urmă, pare că am fost cam mult pe drumuri vs stat în resort și mi-ar fi plăcut să mă odihnesc mai mult. Dar cu toate astea nu știu dacă aș fi renunțat la vreo una dintre ele, toate au avut farmecul lor. Următorul all inclusive însă, plănuiesc să-l fac undeva unde chiar să stau acolo să mă bucur numai de relaxare. Acum, fiind într-un loc deosebit, atracția a fost mare să vedem ce se află prin jur.

Sper să vă ajute această relatare, puțin sumară, cât de cât documentată, cu siguranță găsiți articole mai detaliate pe internet, am încercat să ofer și o perspectivă personală, dincolo de informația tehnică pe care o găsiți destul de ușor. În fapt mereu am avut un mare respect pentru toți bloggerii de călătorii și, de fapt, pentru toți bloggerii care acumulează infomație, poze și apoi petrec ore în șir să ni le spună și noi, absolut pe gratis. Eu am scris 1 oră și jumătate aici și fără să editez nimic la poze, nici nu vreau să mă gândesc cât durează un articol scris calumea și cu pozele ceva mai organizate.

Vacanțe frumoase, că abia s-a dat startul sezonului!

Advertisement

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.