Borş de fasole cu urzici

În Moldova îi zicem borş şi mai rar ciorbă. Şi da, îi punem şi urzici în el şi e absolut delicios. Când eram mică aşteptam cu nerăbdare să vină primăvara ca să mănânc borş de fasole/cartofi cu urzici şi salata şi ceapă verde cu ridichi. Am făcut şi eu astăzi borş de fasole cu urzici pentru că mi-era foarte poftă. Deşi nu mi-a ieşit aşa gustos cum îl face mama, e tocmai bun să-mi treacă pofta şi să mâncăm şi altceva duminica în afară carne la cuptor cu cartofi şi usturoi.

Am fost de dimineaţă în piaţă să cumpăr legume proaspete şi mi-am adus aminte că îmi era drag când eram în Iaşi să merg cu mama sâmbăta la piaţă.  Pot să spun că şi în ziua de azi e un mister pentru mine cum reuşeşte ea să cumpere totul atât de bun şi de proaspăt şi având şi grijă la cheltuieli. Mi-aduc aminte şi acum ce conţin sacoşele ei grele de i se lungesc mâinile: carne de porc, pui, ceva mezeluri, brânză şi smântână, ouă de ţară, cartofi, verdeţuri, pâine, flori (după sezon, florile nu lipseau de pe lista de cumpărături din weekend), roşii, castraveţi, altele (în funcţie de perioadă) şi neapărat covrigi calzi. Când ajungeam acasă puneam ibricul pe foc să facem cafea, ca să meargă covrigii mai bine.

Dar să revenim la borşul de azi. Ştiu că cei care nu sunt din Moldova vor râde (aşa cum s-a mai râs de multe ori când am menţionat) de faptul că punem urzici în borş şi nu le mâncăm doar mestecate (aşa se cheama mâncarea de urzici în Moldova) însă sunt ferm convinsă că dacă ar gusta din borşul acesta nu s-ar mai putea opri din mâncat. Sau poate mă înşel, la urma urmei nici mie nu îmi place ciorba de salată cu omletă prin ea cum am văzut că se mai face pe aici. Ca să mergă borşul mai bine, îi punem alături o ceapă verde pe care presărăm sare din belşug şi-l mâncăm cu pâine proaspătă. Iaca şi borşul meu:

Dacă tot am primit aparat foto de ziua mea, m-am gândit c-ar fi păcat să nu vi-l arăt. Dacă am borş de fasole/cartofi cu urzici, nu mai am poftă de carne (deşi sunt în general pe principiul nicio masă fără carne :D). Voi ce mai gătiţi bun primăvara?

Advertisement

7 comments

    • Paste mananc si eu dar in tot restul anului. Primavara si vara fac tot posibilul sa profit de legumele proaspete. Un peste la gratar sau un piept de pui cu salata verde si ridichi. Cine a zis ca nu poti maca si gustos si sanatos 🙂

  1. Eu tocmai am pus sa fac mancare de spanac. Bors cu urzici am facut acum cateva zile si o sa mai fac un bors de loboda cu cartofi si multe urzici. In rest, multa salata verde cu ceapa verde si ridichi sa ne mai detoxifiem!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.